accesskey_mod_content

Índex OURData 2023 (OCDE)

  • Opinar
  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

Llançat en 2015, l'Índex de Dades Obertes, Útils i Reutilitzables (OURdata, per les seues sigles en anglés) compara els esforços realitzats pels governs per a dissenyar i implementar polítiques nacionals de dades governamentals obertes. Amb edicions posteriors publicades en 2017 i 2019, l'Índex ha seguit sent un recurs valuós per als responsables de la formulació de polítiques i servix com un indicador clau de governança pública, ja que avalua el progrés que els governs han aconseguit per a garantir dades obertes per a recolzar la reforma de les polítiques. L'edició 2023 abasta més de 670 indicadors de dades recopilades de 36 països de l'OCDE i 4 països en vies d'adhesió al llarg de 2022.

L'Índex OURdata consta de tres pilars i nou subpilares. Els tres pilars principals són: la disponibilitat de les dades, l'accessibilitat de les dades i el suport governamental a la reutilització de les dades. Les dades de l'Índex OURdata 2023 es van recopilar a través de l'Enquesta de l'OCDE sobre Dades Governamentals Obertes en 2022. A causa dels canvis en les preguntes i factors utilitzats per als subpilares de l'índex, els resultats de l'índex OURdata 2023 no poden comparar-se directament amb versions anteriors. 

D'acord amb l'estudi, Espanya ocupa la cinquena posició en matèria de dades obertes, solament per darrere de Corea del Sud, França, Polònia i Estònia.

Espanya es troba en el grup de “països líders”Estos países demuestran un enfoque integral de las iniciativas de datos abiertos y, en general, obtienen buenos resultados en todos los aspectos. En el caso concreto de España, destaca a la hora d'impulsar la reutilització de dades, on se situa en segon lloc. Se ha tenido en cuenta cómo desde el ámbito gubernamental se conciencia a las empresas y a la sociedad civil sobre las oportunidades que ofrecen los datos públicos abiertos, participando en asociaciones y eventos de creación conjunta para estimular la reutilización de datos. También se destaca la disponibilidad de iniciativas de concienciación y capacitación para funcionarios públicos en materia de publicación de datos abiertos, análisis y reutilización, así como los esfuerzos para llevar a cabo evaluaciones del impacto de los datos públicos abiertos y la presentación de ejemplos de reutilización. 

Por el contrario, se sitúa en decimoprimera posición en accesibilidad de datos en general, aunque sube hasta la sexta si hablamos de datos de gran valor. Por último, España se sitúa en el sexto puesto en materia de accesibilidad.

Enllaços relacionatsEnllaços relacionats