La Biblioteca Nacional d'Espanya compta amb uns fons digitals compostos per 184.000 títols i 30 milions de pàgines lliurement accessibles a través d'Internet. Amb l'objectiu d'impulsar la seua reutilització per a crear nous productes i servicis, la directora de la BNE, Ana Santos Aramburo, i el director general de Red.es, José Manuel Leceta, han presentat hui BNElab, un nou espai virtual.
Este projecte és fruit d'un conveni firmat en 2016 entre les dos institucions i suposa un impuls a l'indubtable valor cultural dels fons de la BNE. Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) han transformat per complet l'accés als continguts de les institucions i, al mateix temps, obrin vies alternatives per a la seua reutilització. Esta realitat es traduïx en el naixement de noves empreses que posen en marxa models de negoci basats en la creació de ferramentes i aplicacions de valor afegit, a partir dels continguts del sector públic.
Les possibilitats de reutilització d'este patrimoni digital són importants en àmbits tan dispars com l'educació, l'entreteniment, la investigació o la innovació tecnològica, artística o humanística, en ser motor d'aprenentatge i coneixement, de desenvolupament tecnològic i econòmic, i d'innovació i creació.
BNElab és només una de les múltiples línies de treball que han emprès BNE i Red.es. Entre elles destaquen millorar i enriquir els conjunts de dades de la BNE, al mateix temps que promoure la seua lliure reutilització. També es fomenta la creació de nous productes i servicis digitals, a partir de les col·leccions de la BNE que mostren nous usos del patrimoni i el seu interés per a sectors molt diferents. Però, sobretot, esta línia de col·laboració busca proporcionar les ferramentes digitals perquè siguen uns altres els qui reutilitzen i donen nous usos a este patrimoni.
Els projectes ja posats en marxa dins d'esta iniciativa, així com un avanç dels quals es presentaran pròximament, poden veure's en www.bne.es/bnelab , espai inicial que s'anirà construint i ampliant en els pròxims mesos.