El Consell Europeu d'Innovació (CEI o EIC, per les seues sigles en anglés), part del programa d'investigació i innovació de la UE Horizonte Europa, recolzarà la investigació en tecnologies avançades i les empreses emergents d'alt potencial amb 1 400 milions d'euros el pròxim any. El programa de treball del CEI per a 2025 , que la Comissió ha adoptat hui, suposa un augment de quasi 200 milions d'euros en comparació de 2024.
A més d'un major pressupost, el programa de treball per a 2025 aporta diverses millores, entre elles un millor accés al finançament de capital per a l'ampliació de l'escala amb el pla d'ampliació de la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa (STEP) del CEI, introduït arran de el reglament STEP adoptat a principis d'enguany. També s'inclouen altres millores basades en les recomanacions del Consell del CEI .
Els aspectes més destacats són:
- El nou programa EIC STEP Scale-up, que comptarà amb un pressupost de 300 milions d'euros en 2025 (i s'espera que cresca fins als 900 milions d'euros durant el període 2025-27) per a proporcionar majors inversions en empreses que tinguen com a objectiu portar tecnologies estratègiques al mercat de la UE i evitar dependències estratègiques. Proporcionarà inversions d'entre 10 i 30 milions d'euros a través del Fons EIC per empresa per a apalancar la coinversión privada, aconseguint almenys entre 50 i 150 milions d'euros en total. El programa EIC STEP Scale-up ajudarà a abordar una bretxa de mercat en el finançament de l'ampliació de la tecnologia profunda a Europa, centrant-se en les tecnologies digitals, les tecnologies netes i eficients en l'ús dels recursos, incloses les de zero emissions netes, i les biotecnologies.
- Conjunt actualitzat de 'Desafiaments EIC': Con 120 milions d'euros per a tecnologies emergents, inclosos robots autònoms, cultius resistents al clima, conversió de residus en materials d'entrada i diagnòstic mèdic; i altres 250 milions d'euros per a empreses en fases inicials en tecnologies objectiu específiques, incloses intel·ligència artificial generativa, nous espais, tecnologia agrícola i solucions de mobilitat futura.
- Ampliar l'accés als servicis d'acceleració empresarial per a empreses emergents de “països en expansió” (países con niveles más bajos de desempeño en investigación e innovación).
- Concessió de Segells d'Excel·lència en el marc de les convocatòries Transition i Accelerator i del nou Segell STEP en el marc del programa STEP Scale-up i les convocatòries Accelerator Challenge: estos Sellos tenen per objecte facilitar l'accés a fonts de finançament complementàries i alternatives, com els Fons de la Política de Cohesió, així com als Servicis d'Acceleració Empresarial de l'EIC.
Tres esquemes de finançament
El Programa de Treball del CEI per a 2025 s'estructura entorn de/entorn de tres esquemes de finançament principals:
- EIC Pathfinder: 262 milions d'euros perquè equips d'investigació multidisciplinaris emprenguen investigacions i desenvolupaments tecnològics visionaris en etapes inicials amb el potencial de conduir a avanços tecnològics (subvencions de fins a 4 milions d'euros).
- EIC Transition: 98 milions d'euros per a convertir els resultats de la investigació en oportunitats d'innovació, com a seguiment dels resultats generats per EIC Pathfinder, el projecte de prova de concepte del Consell Europeu d'Investigació i els projectes de col·laboració del Pilar 2 d'Horitzó Europa (reptes socials) (subvencions de fins a 2,5 milions d'euros).
- Accelerador EIC: 634 milions d'euros perquè empreses emergents i pimes desenvolupen, comercialitzen i amplien innovacions amb potencial per a crear nous mercats o alterar els existents (subvencions inferiors a 2,5 milions d'euros, inversions de 500 000 a 10 milions d'euros).
A més, el pla d'ampliació de la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa (STEP) de l'EIC (300 milions d'euros) proporcionarà finançament de capital addicional a empreses prometedores que impulsen la innovació en àrees crítiques (pimes, empreses emergents, empreses derivades i petit empreses de mitja capitalització) per a ajudar-les a assegurar una major coinversión privada per a ampliar encara més els seus negocis (inversions de 10 a 30 milions d'euros).
El suport financer directe als innovadors es complementa amb l'accés a una àmplia gamma de servicis d'acceleració empresarial i accions de suport que oferixen experiència líder i vincles amb empreses, inversors i actors de l'ecosistema.