El Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, ha publicat la proposta de resolució provisional de la convocatòria d'ajudes destinada a la creació d'Espais de Dades Sectorials.
La proposta de resolució preveu ajudes per a 90 projectes innovadors, amb una inversió de més de 83 milions d'euros, que mobilitzaran quasi 136 milions d'euros sumant les aportacions dels beneficiaris.
Estes iniciatives, distribuïdes per sectors clau com la salut, l'agroalimentación i la mobilitat sostenible, busquen impulsar la productivitat, competitivitat i eficiència a través de la compartició de dades entre fabricants, investigadors i proveïdors d'infraestructura. Amb estos projectes, sectors estratègics podran extraure valor de les dades, potenciant la presa de decisions informades, la innovació tecnològica i l'optimització de recursos.
Impacte estratègic en sectors clau
El desenvolupament d'Espais de Dades Sectorials marca una fita en l'economia digital del país. Els sectors productius mostren un alt interés en l'economia de la dada, la qual cosa afavorix el creixement de la indústria digital i la transformació tecnològica en àrees crítiques com:
- Salut: Iniciatives que promouen la compartició de dades clíniques entre hospitals, aplicant intel·ligència artificial per a millorar el diagnòstic i la detecció primerenca de malalties, com el càncer, mitjançant l'anàlisi d'imatges.
- Agroalimentación: Projectes que integren dades de sensors IoT i fotografies aèries per a millorar l'eficiència de cultius, agregant les dades de diverses empreses, a més de dades amb previsions meteorològiques, que permetran optimitzar l'eficiència de les collites contribuint a una agricultura més sostenible.
- Mobilitat Sostenible: Casos d'ús en els quals empreses de transport públic local i regional compartiran dades amb empreses privades per a optimitzar rutes, millorar l'equilibri oferix-demanda i augmentar la rendibilitat, tot açò amb un impacte positiu en el servici al ciutadà.
Distribució dels beneficiaris
Del total d'ajudes proposades, el 63% dels projectes seleccionats han sigut presentats per entitats privades, les quals rebran el 45% del total de la subvenció assignada. D'altra banda, el 37% dels projectes han sigut promoguts per entitats públiques, que rebran el 55% de l'import total. Esta distribució reflectix un equilibri estratègic entre la col·laboració públic-privada, garantint que tant les empreses com les institucions públiques participen activament en l'impuls de l'economia de la dada. A més, les empreses i institucions que impulsen els projectes estan distribuïdes en 13 CCAA.
Alineació amb els objectius europeus i nacionals
Esta convocatòria forma part de la inversió 1 del component 12 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, contribuint a la construcció del Mercat Únic de la Dada a Europa. L'economia de la dada s'ha convertit en un motor clau d'innovació i creixement, estimant-se que el valor d'este mercat en la UE aconseguirà els 851.000 milions d'euros en 2030.
Pròxims passos
Després de la publicació de la proposta de resolució provisional, s'obri un termini per a la presentació d'al·legacions, després del qual es procedirà a la publicació de la resolució definitiva.
Per a més informació sobre la convocatòria, així com la resolució provisional:
Font original de la notícia
- Informació i dades del sector públic