Des de la contaminació i el canvi climàtic, passant per la pobresa i les pandèmies, fins a la mobilitat sostenible i la falta d'accés als servicis bàsics, els problemes globals exigixen solucions que puguen adaptar-se a gran escala. És ací on les dades obertes poden jugar un paper fonamental, ja que permeten que governs, organitzacions i ciutadans treballen junts de manera transparent, i faciliten el procés fins a arribar a aconseguir solucions eficaces, innovadores, adaptables i sostenibles.
Abordant els desafiaments globals a través de les dades obertes
27 novembre 2024
La capacitat de recopilar, analitzar i compartir dades juga un paper crucial en el context dels desafiaments globals als quals ens enfrontem hui en dia com a societat.
El Banc Mundial com a pioner en l'ús integral de les dades obertes
Un dels exemples de bones pràctiques més rellevants que podem trobar a l'hora de esprémer el potencial de les dades obertes per a afrontar els grans desafiaments globals és, sens dubte, el cas del Banc Mundial, referent en l'ús de les dades obertes des de fa ja més d'una dècada com a ferramenta fonamental per al desenvolupament sostenible.
Des del llançament del portal de dades obertes en 2010, la institució ha dut a terme un complet procés de transformació quant a l'accés i ús de les dades. Este portal, totalment innovador en el seu moment, es va convertir ràpidament en un model de referència en oferir accés lliure i gratuït a una àmplia gamma de dades i indicadors que abasten més de 250 economies. A més, la seua plataforma està en constant actualització i poc s'assembla en el present a la versió inicial, ja que seguix millorant contínuament i proporcionant nous conjunts de dades i ferramentes complementàries i especialitzades amb l'objectiu de facilitar que les dades estiguen sempre accessibles i siguen útils per a la presa de decisions. Alguns exemples d'eixes ferramentes serien:
- La Poverty and Inequality Platform (PIP) : dissenyada per a monitorar i analitzar la pobresa i la desigualtat a nivell mundial. Amb dades de més de 140 països, esta plataforma permet als usuaris accedir a estadístiques actualitzades i comprendre millor les dinàmiques del benestar col·lectiu. També facilita la visualització de dades mitjançant gràfics interactius i mapes, ajudant als usuaris a obtindre una comprensió clara i ràpida de la situació en diferents regions i al llarg del temps.
- La Microdata Library : proporciona accés a dades d'enquestes i censos a nivell de llar i empresa en diversos països. La biblioteca compta amb més de 3.000 conjunts de dades provinents d'estudis i enquestes realitzades tant pel propi Banc, així com d'altres organitzacions internacionals i agències nacionals d'estadística. Les dades estan disponibles de forma gratuïta i són totalment accessibles per a poder ser descarregats i analitzats.
- Els World Development Indicators (WDI) : són una ferramenta fonamental per a poder seguir el progrés de l'agenda de desenvolupament global. Esta base de dades conté una vasta col·lecció de indicadors de desenvolupament econòmic, social i ambiental, abastant més de 200 països i territoris. Compta amb dades que cobrixen àrees com a pobresa, educació, salut, sostenibilitat ambiental, infraestructura i comerç. Els WDIs ens proporcionen un marc de referència de confiança a l'hora d'analitzar tendències de desenvolupament globals i regionals.
Una fita rellevant que ha marcat la forma en la qual el Banc Mundial fa ús de les dades ha sigut la publicació de l'informe informe sobre el Desenvolupament Mundial 2021 , titulat " Dades per a millorar les nostres vides ". Este informe s'ha convertit en una publicació emblemàtica que explora el potencial transformador di les dades per a abordar els grans reptes de la humanitat, millorar els resultats dels esforços invertits en desenvolupament i promoure un creixement inclusiu i equitatiu. A través de l'informe, la institució advoca per una nova agenda social per a les dades, incloent una governança robusta, ètica i responsable dels mateixos, maximitzant el seu valor per a poder generar un benefici econòmic i social significatiu.
En l'informe s'examina com les dades poden ser integrats en les polítiques públiques i els programes de desenvolupament per a abordar els desafiaments globals en àrees com a educació, salut, infraestructures o el canvi climàtic. Però, a més, va suposar un abans i un després a l'hora de reforçar el compromís del Banc Mundial amb les dades com a motor de canvi a l'hora d'afrontar els grans desafiaments, adoptant des d'aleshores un nou full de ruta amb un enfocament de l'ús de les dades més innovador, transformador i orientat a l'acció. Des d'eixe moment han vingut passant de la teoria a la pràctica a través dels seus propis projectes, on les dades es convertixen en una ferramenta fonamental durant tot el cicle estratègic, com en els següents exemples:
- Dades obertes i reducció del risc de desastres: en l'informe" Béns públics digitals per a la reducció del risc de desastres en un clima canviant " se subratlla com l'accés obert a dades geoespacials i meteorològics facilita la presa de decisions i una planificació estratègica més eficaç. També es fa referència a ferramentes com OpenStreetMap que permeten a les comunitats mapear en temps real àrees vulnerables. Esta democratització de les dades reforça la resposta davant emergències i fomenta la resiliència de les comunitats exposades als riscos d'inundacions, sequeres i huracans.
- Dades obertes davant els reptes agroalimentaris: l'informe " Què s'està cuinant? " mostra com les dades obertes estan revolucionant els sistemes agroalimentaris globals, fent-los més inclusius, eficients i sostenibles. En l'agricultura, l'accés a dades obertes sobre patrons climàtics, qualitat del sòl i preus de mercat habilita als petit agricultors per a prendre decisions informades. A més, les plataformes que oferixen dades geoespacials obertes servixen per a fomentar l'agricultura de precisió, permetent optimitzar recursos clau com l'aigua i els fertilitzants, alhora que es reduïxen costos i es minimitza l'impacte ambiental.
- Optimització dels sistemes de transport urbà: a Tanzània, el Banc Mundial ha recolzat un projecte que utilitza les dades obertes per a millorar el sistema de transport públic . La ràpida urbanització de Donar és Salaam ha provocat una congestió de trànsit considerable en diverses zones, afectant tant la mobilitat urbana com la qualitat de l'aire. Esta iniciativa aborda la congestió del trànsit mitjançant un sistema d'informació en temps real que millora la mobilitat i reduïx l'impacte ambiental. Este enfocament, basat en dades obertes, no solament augmenta l'eficiència del transport, sinó que també contribuïx a una millor qualitat de vida per als habitants de la ciutat.
Predicant amb l'exemple
Finalment, i dins d'esta mateixa visió integral, cal destacar com este organisme internacional tanca el cercle de les dades obertes a través de la seua utilització també com a ferramenta de transparència i comunicació de les seues pròpies activitats. És per açò que entre les ferramentes de dades destacades del seu catàleg podrem trobar algunes com:
- El seu portal de projectes i operacions : una ferramenta que oferix accés detallat als projectes de desenvolupament que la institució finança i executa entot el mund o. Este portal actua com una finestra a totes les seues iniciatives globals, proporcionant informació sobre objectius, finançament, resultats esperats i avanços per als milers de projectes del Banc.
- La plataforma Finances One : en la qual centralitzen totes les seues dades financeres d'interés públic i els corresponents a la cartera de projectes de totes les entitats del grup. El seu objectiu és simplificar la presentació d'informació financera, facilitant la seua anàlisi i compartició per part de clients i socis.
L'impacte futur de les dades obertes en els grans desafiaments globals
Com hem vist també anteriorment, l'obertura de dades oferix un potencial immens per a avançar en l'agenda de desenvolupament sostenible i poder així enfrontar els desafiaments globals amb major eficàcia. El Banc Mundial ha vingut demostrant com esta pràctica pot evolucionar i adaptar-se als desafiaments actuals. El seu lideratge en este àmbit ha servit com a model per a altres institucions, mostrant l'impacte positiu que les dades obertes poden tindre en el desenvolupament sostenible i a l'hora d'afrontar els grans desafiaments que afecten a la vida de milions de persones a tot el món.
No obstant açò, hi ha encara un llarg camí per recórrer, ja que és necessari seguir millorant les polítiques de transparència i accés a la informació perquè les dades puguen arribar a beneficiar al conjunt de la societat de forma més equitativa. A més, un altre desafiament clau és enfortir les capacitats necessàries per a maximitzar l'ús i impacte d'estes dades, particularment en els països en vies de desenvolupament. Açò implica no solament anar més enllà de facilitar l'accés, sinó també treballar en la alfabetització de dades i en el suport a la creació de les ferramentes adequades que permeten que la informació siga utilitzada de manera efectiva.
L'ús de dades obertes està aconseguint que cada vegada més actors puguen participar en la creació de solucions innovadores i aconseguir un canvi real. Tot açò dona lloc a una nova àrea de treball en expansió que, en les mans correctes i amb el suport adequat, pot exercir un paper crucial en la creació de un futur més segur, just i sostenible per a tots. Esperem que siguen moltes les organitzacions que seguisquen l'exemple del Banc Mundial i adopten també un enfocament integral en l'ús de les dades per a afrontar els grans reptes de la humanitat.
- Informació i dades del sector públic