accesskey_mod_content

IMPaCT-Data, integració de dades mèdiques per a impulsar la medicina de precisió

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

21 agost 2024

IMPaCT, la Infraestructura de Medicina de Precisió associada a la Ciència i la Tecnologia, és un programa innovador que busca revolucionar l'atenció mèdica. 

La medicina personalitzada és un enfocament mèdic que reconeix que cada pacient és únic. A través de l'anàlisi de les característiques genètiques, fisiològiques i d'estil de vida de cada persona, es realitzen tractaments a mesura més eficients i assegurances, amb menys efectes secundaris. L'accés a esta informació, a més, és clau per a avançar en prevenció i detecció primerenca, així com en investigació i avanços mèdics.

Coordinat i finançat per l'Institut de Salut de Carlos III, l'objectiu d'IMPaCT IMPaCT(Obri en nova finestra) és impulsar el desplegament efectiu de la medicina personalitzada de precisió. Consta de 3 eixos estratègics:

  • Eix 1 Medicina predictiva: Programa COHORT(Obri en nova finestra) . És un projecte d'investigació epidemiològica que consistix en el desenvolupat i posada en marxa d'una estructura per al reclutament de 200.000 persones perquè participen en un estudi prospectiu. 
  • Eix 2 Ciència de dades: Programa DATA(Obri en nova finestra) . És un programa enfocat en el desenvolupament d'un sistema comú, interoperable i integrat, de recollida i anàlisi de dades clíniques i moleculars. A través d'ell s'elaboren criteris, tècniques i bones pràctiques per a la recol·lecció d'informació d'històries clíniques electròniques, imatges mèdiques i dades genómicos.
  • Eix 3 Medicina genòmica: Programa GENÒMICA(Obri en nova finestra) . És una infraestructura cooperativa per al diagnòstic de malalties rares i genètiques. Entre altres qüestions, elabora procediments normalitzats per al correcte desenvolupament de les anàlisis genómicos i la gestió de les dades obtingudes, així com per a l'estandardització i homogeneïtzació de la informació i els criteris emprats.

A més d'estos eixos, existixen dos línies estratègiques transversals: una centrada en l'ètica i integritat científica i una altra en la internacionalització, com es resumix en el següent visual.

A continuació, ens anem a centrar en el funcionament i resultats d'IMPaCT-Data, el projecte lligat a l'eix 2.

IMPaCT-Data, un entorn integrat per a l'anàlisi de dades interoperables

IMPaCT-Data(Obri en nova finestra) s'orienta al desenvolupament i validació d'un entorn d'integració i anàlisi conjunta de dades clíniques, moleculars i genètics, per al seu ús secundari, amb l'objectiu final de facilitar la implementació eficaç i coordinada de la medicina personalitzada de precisió en Sistema Nacional de Salut(Obri en nova finestra) . Actualment està format per un consorci de 45 entitats associades per un conveni amb vigència fins al 31 de desembre de 2025.

A través d'este programa, es busca la creació d'una infraestructura en el núvol de dades mèdiques per a investigació, així com dels protocols necessaris per a coordinar, integrar, gestionar i analitzar aquestes dades. Per a açò se seguix un full de ruta amb els següents objectius tècnics:

Resultats d'IMPaCT-Data

Com veiem, esta infraestructura, encara en desenvolupament, oferirà un entorn d'investigació virtual per a l'anàlisi de les dades a través de diversos servicis i productes:

A ells cal sumar diversos entregables(Obri en nova finestra) relacionats amb aspectes tècnics del projecte, com a comparacions de tècniques o proves de concepte, així com publicacions científiques(Obri en nova finestra) .

Impulsant casos d'ús a través de demostradors

Un dels objectius d'IMPaCT-Data és contribuir a l'evaluación de tecnologías asociadas a los desarrollos del proyecto, a través de un ecosistema de demostradores. Amb açò es busca afavorir les aportacions d'empreses, entitats i grups acadèmics per a impulsar millores i aconseguir la implementació del projecte a gran escala.

Per a complir este objectiu, s'organitzen diferents activitats on s'avaluen components concrets en col·laboració amb membres d'IMPaCT-Data. Un exemple és el servidor de terminologies ORBITS per a la codificació de fenotips clínics en codis HPO (Human Phenotype Ontology)(Obri en nova finestra) , dirigit a extraer y codificar de manera automática información contenida en reportes clínicos no estructurados usando procesamiento del lenguaje natural. Para ello utiliza la terminología HPO, cuyo objetivo es estandarizar la recopilación de datos fenotípicos, haciéndolos accesibles para el posterior análisis.

Un altre exemple de demostradors fa referència a la compartició de dades mèdiques virtualizados entre diferents centres per a projectes d'investigació(Obri en nova finestra) , dins d'un entorn governat, eficient i segur, on es complixen tots els estàndards de qualitat de dades definides per cada entitat.

Un projecte estratègic alineat amb Europa

IMPaCT-Data s'emmarca directament en l'Estratègia nacional per a l'ús secundari de les dades del sistema de salut nacional, descrita en PERTE de salut(Obri en nova finestra) (Projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica), sent els seus coneixements, experiència i portaciones molt valuosa amb vista al desenvolupament de l'Espai Espai Nacional de dades de Salut(Obri en nova finestra) .

A més, els desenvolupaments d'IMPaCT-Data està directament alineats amb les línies mestres propostes per GAIA-X, tant a nivell general com en l'entorn específic de salut.

L'impacte del projecte a Europa queda patent, també, en la seua participació en projecte Europeu GDI (Genomic Data Infrastructure)(Obri en nova finestra) , que busca facilitar l'accés a dades genómicos, fenotípicos i clínics en tota Europa, on s'està usant IMPaCT-Data com a instrument a nivell nacional.

Tot açò posa de manifest que gràcies a IMPaCT-Data es podran impulsar projectes d'investigació en biomedicina no solament a Espanya, sinó també a Europa, contribuint d'esta manera a la millorar la salut pública i el tractament individualitzat dels pacients.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic