accesskey_mod_content

El CNS designa a INCIBE com a Centre de Coordinació Nacional del Centre Europeu de Competència en Ciberseguretat

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

30 setembre 2022

Actuarà com a punt de contacte a Espanya i cooperarà amb la resta d'agents competents, la indústria, el sector públic, la comunitat acadèmica d'investigació i els ciutadans.

L'Institut Institut Nacional de Ciberseguretat(Obri en nova finestra) (INCIBE), dependent del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial, ha sigut designat per el  Consell Nacional de Ciberseguretat(Obri en nova finestra)  com  Centre de Coordinació Nacional d'Espanya(Obri en nova finestra) , constituint un dels 27 centres nacionals de coordinació de el  Centre Europeu de Competència en Ciberseguretat(Obri en nova finestra) .

La designació obeïx al fet que INCIBE complix els requisits exigits per a la seua constitució, compta amb una experiència dilatada en el sector i coneixements especialitzats en matèria tecnològica, investigació i innovació i s'ha consolidat com a entitat de referència per al desenvolupament de la ciberseguretat i de la confiança digital de ciutadans, xarxa acadèmica i d'investigació, professionals, empreses i especialment per a sectors estratègics.

Els centres de coordinació nacionals actuaran com a punt de contacte i coordinació del Centre Europeu de Competència en Ciberseguretat a nivell nacional i cooperaran amb la resta d'agents competents, la indústria, el sector públic, la comunitat acadèmica d'investigació i els ciutadans, tenint en compte els reptes nacionals i regionals en matèria de ciberseguretat de cada país.

La seua missió també inclou la posada en marxa de projectes transfronterers i accions conjuntes finançades a través de la UE, que s'integren en el teixit productiu nacional a través d'instruments, com el finançament en cascada, que habiliten la concessió d'ajudes a tercers. D'esta forma es podrà donar suport tècnic i econòmic, especialment a les pimes, facilitant l'accés als coneixements, connectant amb mercats potencials i accedint al finançament.

Així mateix, els centres de coordinació nacionals tenen la missió de crear una comunitat públic-privada de competències a escala nacional, que aglutine el coneixement existent en la matèria, i que ajude a perfilar les prioritats nacionals d'investigació i de desenvolupament de capacitats atenent la casuística, peculiaritats i nivell de maduresa en esta matèria, de cada país.

El Centre Europeu de Competència en Ciberseguretat (ECCC)

El Centro Europeo de Competencia en Ciberseguridad es una iniciativa europea que se enmarca dentro de las  polítiques europees en ciberseguretat(Obri en nova finestra)  i que té com a objectiu augmentar les capacitats i la competitivitat d'Europa en matèria de ciberseguretat a través d'una “Xarxa” de centres nacionals de coordinació, un per cada Estat Membre. El Centre Europeu actuarà en tota la cadena de valor des de la investigació, innovació, desplegament i adopció de tecnologies clau evitant la fragmentació i agrupant el coneixement d'entitats i individus en una comunitat de competències en ciberseguretat a nivell europeu.

Este centre estarà situat en la ciutat de Bucarest (Romania), i la seua comesa és promoure la cooperació i la coordinació entre els centres nacionals de coordinació, agrupar la identificació de prioritats en matèria d'investigació i desplegament de capacitats per a gestionar els fons de ciberseguretat en el marc financer plurianual 2021-2027 principalment a través dels Programes  Horizonte Europa(Obri en nova finestra)  i  Europa Digital(Obri en nova finestra) , amb l'objectiu de contribuir a crear un ecosistema industrial i d'investigació sobre ciberseguretat interconnectat a escala de la UE. Així mateix, contribuirà a fomentar una millor cooperació que ajude a fer el millor ús possible dels recursos i coneixements tècnics existents, amb la finalitat d'enfortir l'autonomia digital i sobirania estratègica en matèria de ciberseguretat de la UE. 

La governança del Centre Europeu de Competència en Ciberseguretat inclou en el seu Consell d'Administració a un representant de cada Estat Membre, així com dos representants de la Comissió que actuaran en nom de la UE. Per part d'Espanya, el representant serà Miguel Ángel Amutio, director de Planificació i Coordinació de Ciberseguretat de la Secretaria General d'Administració Digital(Obri en nova finestra) , del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital del Govern d'Espanya. La presidència d'este òrgan l'ostenta Luxemburgo, i la vice-presidència, Polònia.

Programa Europa Digital

El Programa Europa Digital (DIGITAL) és un nou programa de finançament de la UE centrat a acostar la tecnologia digital a les empreses, els ciutadans i les administracions públiques. Esta iniciativa proporcionarà finançament estratègic, recolzant projectes en cinc àrees clau: supercomputación, intel·ligència artificial, ciberseguretat, habilitats/habilitats digitals avançades i assegurant un ampli ús de tecnologies digitals en l'economia i la societat. Té com a objectiu accelerar la recuperació econòmica i donar forma a la transformació digital de la societat i l'economia d'Europa, beneficiant a tots, però en particular a les xicotetes i mitges empreses.

Així, INCIBE, com a Centre de Coordinació Nacional del Centre Europeu de Competència en Ciberseguretat, aplicarà a una de les  7 convocatòries de les noves línies d'ajuda(Obri en nova finestra)  en matèria de ciberseguretat, en concret a la denominada  Digital ECCC 2022 Cyber Natcoordination(Obri en nova finestra)  que el seu objectiu principal és fomentar la Comunitat de Competència en Ciberseguretat en cada Estat membre, contribuint a adquirir la capacitat necessària per a la seua posada en marxa. Gràcies a este finançament, els Centres Nacionals de Coordinació recolzaran la creació de capacitats en matèria de ciberseguretat a nivell europeu, nacional, regional i local i fomentaran la cooperació transfronterera i la preparació d'accions conjuntes recolzant a les parts interessades en la fase de sol·licitud de projectes gestionats per l'ECCC.

La durada del finançament serà de dos anys amb un finançament del 50% dels costos del projecte comptant amb una contribució màxima d'1 milió d'euros per al desenvolupament i funcionament del Centre Nacional de Coordinació i d'1 milió d'euros, que es pot sol·licitar per al suport financer a tercers per a reforçar l'adopció i la difusió de solucions de ciberseguretat d'avantguarda.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Seguretat i Protecció de Dades