La política de signatura electrònica i certificats en l'àmbit de l'Administració General de l'Estat i dels seus organismes públics, segons s'estableix en la Llei 39/2015, està constituïda per les directrius i normes tècniques aplicables a la utilització de certificats i signatura electrònica dins del seu àmbit d'aplicació. L'article 18 del Reial decret 4/2010 pel qual es regula l'Esquema Nacional d'Interoperabilitat, estableix que la política de signatura electrònica i de certificats de l'Administració General de l'Estat, servirà de marc general d'interoperabilitat per a l'autenticació i el reconeixement mutu de signatures electròniques dins del seu àmbit d'actuació. També estableix que aquesta política podrà ser utilitzada com a referència per altres Administracions públiques per definir les polítiques de certificats i signatures a reconèixer dins dels seus àmbits competencials.
En termes generals una política de signatura electrònica conté una sèrie de normes relatives a la signatura electrònica, organitzades al voltant dels conceptes de generació i validació de signatura, en un context particular (contractual, jurídic, legal), definint les regles i obligacions de tots els actors involucrats en aquest procés. L'objectiu d'aquest procés és determinar la validesa de la signatura electrònica per a una transacció en particular, especificant la informació que hagués d'incloure el signant en el procés de generació de la signatura, i la informació que hagués de comprovar el verificador en el procés de validació de la mateixa.
Objectiu
La política de signatura de Documents Electrònics Administratius representa el conjunt de criteris comuns per l'administració en relació amb la signatura electrònica.
- Inclou les normes relatives a la signatura electrònica, organitzades al voltant dels conceptes de generació i validació de signatura.
- Inclou els perfils interoperables dels mitjans d'identificació de les AAPP de la Llei 40/2015: els certificats de seu, segell electrònic i empleat públic
- Associada a un context donat, que és la signatura de Documents Electrònics Administratius.
- Permet reforçar la confiança en les transaccions electròniques.
- Defineix les regles i obligacions de tots els actors involucrats en un procés de signatura.
- Permet determinar la validesa de la signatura electrònica per a una transacció en particular.
La versió 1.9 es va aprovar per la Comissió Permanent del Consell Superior d'Administració Electrònica el 30/05/2012 i es va publicar en Butlletí Oficial de l'Estat núm. 299 de 13 de desembre , mitjançant la Resolució de 29 de novembre de 2012, de la Secretaria d'Estat d'Administracions Públiques, per la qual es publica l'Acord d'aprovació de la Política de Signatura Electrònica i de Certificats de l'Administració General de l'Estat i s'anuncia la seva publicació a la seu corresponent.
