Aquest lloc web ha estat traduït per un programari de traducció automàtica sense revisió posterior per traductors. Més informació en: enllaç ocultar
accesskey_mod_content
-

cl@ve Identificació

 • Nomene Abreujat:
  Clave Identificación
  Resumixen:
  cl@ve Identificació és la plataforma comuna del Sector Público Administratiu Estatal per a la identificació i autenticació electròniques mitjançant l'ús de claus concertades, oberta a la seua utilització per part de totes les Administracions Públiques.

  Para cl@ve Firma veure enllaç relacionat en el menú de la dreta.
  Destinataris:
  Qualsevol Administració Pública
  Organismos Responsables:
  Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital
  Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial
  Secretaria General d'Administració Digital
  Organismos Participantes:
  Modo de Uso:
  Servici en xarxa integrable en aplicacions del client
  Contacte:

  Centre de Suport:

  Centre d'Atenció a Integradors i Desarrolladores (CAID):
  Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital
  Secretaria General d'Administració Digital

  Horari de suport:

  De dilluns a dijous de 8:30 a 18:30 i divendres de 8:30 a 15:00.

  NOMÉS ACCESSIBLE PER A DESENVOLUPADORS D'APLICACIONS DE LES ADMINISTRACIONS PUBLIQUES.

  Per a comunicar una incidència o sol·licitud de suport òmpliga el formulari Web d'obertura de sol·licituds de suport tècnic en

  https://ssweb.seap.minhap.es/ayuda/consulta/clave

  Llista de distribució:

  Existix una llista de distribució de cl@ve, clave-avisos@listas-ctt.administracionelectronica.gob.es, per a organismes integrats, en la qual s'emeten notificacions sobre:
  - noves versions
  - canvis en la plataforma
  - pegats
  - problemes/bugs rellevants
  - novetats

  A esta llista es poden subscriure integradors i personal tècnic de les Administracions Públiques que tinguen aplicacions connectades a cl@ve. Per a incloure a nous destinataris en la llista de distribució pot utilitzar el següent  enllaç .

  Si vulgues més informació sobre cl@ve, registre's en el Portal d'Administració Electrònica i accedisca a l'àrea de continguts personalitzada.

  Tipus de Solució:
  Infraestructura o servici comú
  Estat de la Solució:
  Producció
  Àrea orgànica:
  Estatal
  Àrea tècnica:
  Infraestructura de seguretat i gestió d'identitats , Servicios horitzontals per a les AA.PP , Suport a la tramitació electrònica
  Àrea funcional:
  Govern i Sector Públic , Documentos Personales
  Llicencia:
  No aplica
  Nivell Interoperabilitat:
  Tècnic
  Llenguatge de Programació:
  JAVA , J2EE
  Sistema Operatiu:
  Linux

  Descripció

  cl@ve és un sistema orientat a unificar i simplificar l'accés electrònic dels ciutadans als servicis públics, permetent que estos puguen identificar-se davant l'Administració mitjançant claus concertades (usuari més contrasenya), sense haver de recordar claus diferents per a accedir als diferents servicis.

  El seu funcionament es troba regulat per les següents disposicions:

  cl@ve complementa els actuals sistemes d'accés mitjançant DNI-e i certificat electrònic, i està dissenyat per a oferir en un futur la possibilitat de realitzar firma en el núvol, amb certificats personals custodiats en servidors remots.

  Es tracta d'una plataforma comuna per a la identificació, autenticació i firma electrònica, un sistema interoperable i horitzontal que evita a les Administracions Públiques haver d'implementar i gestionar els seus propis sistemes d'identificació i firma, i als ciutadans haver d'utilitzar mètodes d'identificació diferents per a relacionar-se electrònicament amb l'Administració.

  cl@ve permet que les aplicacions d'administració electrònica puguen definir el nivell d'assegurament en la qualitat de l'autenticació que desitgen (nivell QAA), sobre la base de les dades que tracten i a la classificació de seguretat seguint les recomanacions de l'Esquema Nacional de Seguretat (Reial decret 3/2010, de 8 de gener, pel qual es regula l'Esquema Nacional de Seguretat en l'àmbit de l'Administració Electrònica). El ciutadà usuari dels servicis d'administració electrònica pugues aleshores triar la manera d'identificació que desitja usar entre els disponibles per al nivell d'assegurament requerit per l'aplicació.

  Cl@ve contempla la utilització de sistemes d'identificació basats en claus concertades (ej, sistemes d'usuari i contrasenya) i certificats electrònics (incloent el DNI-i).

  Pel que fa a les claus concertades, Cl@ve admet dos possibilitats d'ús:

  • Cl@ve ocasional (Cl@ve PIN): sistema de clau d'un sol ús rebuda a través d'un SMS. Està orientat a usuaris que accedixen esporàdicament als servicis.
  • Cl@ve permanent: sistema de contrasenya de validesa duradora en el temps, però no il·limitada, orientat a usuaris habituals. Es correspon amb el sistema d'accés mitjançant usuari i contrasenya, reforçat amb claus d'un sol ús per SMS. Este sistema serà a més el que permetrà l'accés al ciutadà a la firma en el núvol.

  Per a poder utilitzar estes claus concertades i els servicis de firma en el núvol, els ciutadans hauran de registrar-se prèviament en el sistema, aportant les dades de caràcter personal necessaris. Este registre pot fer-se de manera presencial o telemàtica.

  En el cas de registre presencial, inicialment funcionarà com Oficinas de Registro la xarxa d'oficines de l'Agència Estatal d'Administració Tributària i de les Entitats Gestores i Servicis Comuns de la Seguretat Social, encara que la  Direcció de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions podrà acordar ampliar la xarxa d'Oficines de Registre amb aquells organismes públics que disposen de desplegament territorial i complisquen els requisits tècnics necessaris establits per la Resolució de 28 de setembre de la Direcció de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, per la qual s'establixen les condicions per a actuar com a oficina de registre presencial del sistema Cl@ve .

  En este sentit, el Registre presencial en Cl@ve es pot realitzar també en la Xarxa d'oficines d'Informació i Atenció al Ciutadà de les Delegacions de Govern.

  Addicionalment, Cl@ve està preparada per a incorporar en el futur, conforme es vagen integrant en el sistema de reconeixement transfronterer d'identitats electròniques previst en la legislació europea, mecanismes d'identificació d'altres països de la Unió Europea.

  Notícies

  28 June 2018

  Disponibilitat de Cl@ve 2 en Servicis Estables Desplegar acordeon

  Està disponible en Servicis Estables el node de Clave versió 2 que permet la connexió a eIDAS.

  Clau 2 requerix una nova integració ja que la missatgeria SAML d'eIDAS, a la qual hi ha hagut que adaptar Clau, diferix de la missatgeria SAML de Stork en la qual estava basat Clau 1.

  El node de Clau 2 de Servicis Estables està disponible en la url https://se-pasarela.clave.gob.es/proxy2

  S'estima que a la fi de juliol estarà ja disponible l'entorn de producció.


  ALTA EN CLAU 2

  Els organismes que desitgen donar-se de alta en Clau 2 Servicis Estables per a iniciar proves hauran de seguir el següent procediment:

  1.- Obrir incidència en https://ssweb.seap.minhap.es/ayuda/consulta/clave i seleccionar "Integració d'aplicacions"

  2.- Adjuntar formulari "Petició d'accés a Cl@ve2 Ident.pdf"

  A- Si l'entitat ja està donada de alta en Clau 1 pot incloure el mateix DIR3 i NIF que vé usant fins ara encara que el DIR3 de l'entitat haja canviat. Esta alta serà més ràpida.

  B- Si l'entitat decidix canviar el DIR3 i/o NIF, les altes es dilataran més ja que és necessari sol·licitar l'alta també a la resta de proveïdors: AEAT, GISS i plataforma SIM d'enviament de SMS.

  3.- Enviar formulari d'alta de dades SMS "Peticion d'accés a Clau - Datos SMS.pdf".

  Este pas solament és necessari per a altes noves en Clau o per a entitats que opten per l'opció 2-B

  En Clau 2 es va a disposar d'una aplicació d'Administració que permetrà a les pròpies entitats autogestionar els seus usuaris i els seus certificats electrònics. En esta aplicació d'administració, el CAID donarà de alta a l'entitat com a Proveïdor de Servici i a l'usuari com a Administrador de l'entitat.

  A partir d'eixe moment, l'administrador podrà donar de alta a altres usuaris i els certificats que s'usen per a validar les firmes dels token SAML que s'envien a la passarel·la Cl@ve2.

  L'Administració de Cl@ve en Servicis Estables està disponible en https://se-pasarela.clave.gob.es/webportal


  JOC D'INTEGRACIÓ DE CLAU 2

  El joc d'integració de Clau 2 està disponible en la secció de descàrregues del PAe en:

  https://administracionelectronica.gob.es/ctt/clave/descargas

  Recentment s'ha actualitzat la versió de java per problemes amb les dependències de maven en la versió inicial 2.0.

  11 June 2018

  Disponibilitat del Joc d'Integració Cl@ve 2.0 Desplegar acordeon

  S'han publicat en el PAe els paquets d'integració de Cl@ve 2.0 que permeten la connexió amb el node eIDAS espanyol per a la identificació de ciutadans de la Unió Europea.

  En els pròxims dies esta nova versió es desplegarà en la passarel·la Cl@ve de Servicis Estables i estarà disponible perquè puguen realitzar les proves d'integració necessàries abans de passar a producció.

  A causa de l'adaptació al nou esquema SAML introduït pel projecte eIDAS, la nova versió de Cl@ve introduïx alguns canvis que requerixen adaptació per part de les aplicacions.

  La passarel·la de Cl@ve 1.0 disponible actualment va a seguir activa i donant servici a les aplicacions ja connectades i no es preveu el cessament del servici a mitjà termini.

  No obstant açò, les aplicacions que hagen de fer ús de la identificació europea a través del node eIDAS hauran d'evolucionar a Cl@ve 2.0 i fer ús de les noves llibreries publicades.

  El joc d'integració de Cl@ve 2.0, disponible per a Java 8, Java 7, PHP i .Net, inclou els següents elements:

  • Manual d'integració
  • Librerías
  • Proveïdor de Servici (SP) de demostració

  Per al cas de la integració Java, en el paquet d'integració de Java 8 s'adjunta també un document i fitxers de codi que mostren detalladament els canvis que cal realitzar al joc de Cl@ve 1.0 per a migrar-ho a Cl@ve 2.0 i que funcione en este nou entorn.

  Es pot usar com a referència per a entendre com adaptar a Cl@ve 2.0 les aplicacions que van ser desplegades per a connectar-se a Cl@ve 1.0 i que es van basar en el joc d'integració d'eixe entorn.

  És important esmentar que amb la publicació del paquet d'integració de Cl@ve 2.0 es discontinúa i es deixa de donar suport al paquet de Cl@ve 1.0. Per tant, si decidix adaptar-se un desenvolupament basat en el joc de Cl@ve 1.0 serà responsabilitat de l'organisme mantindre actualitzades les llibreries corresponents. El joc de Cl@ve 1.0 estava basat en Struts mentre que el de Cl@ve 2.0 està basat en Spring.

  Les noves integracions amb Cl@ve hauran de fer-se també ja amb Cl@ve 2.0.

  Podrà trobar els paquets d'integració i la documentació en la pàgina de descàrregues de Cl@ve del PAe.

  https://administracionelectronica.gob.es/ctt/clave/descargas

  En els pròxims dies s'anunciarà el desplegament en Servicis Estables de la nova versió i es donaran detalls sobre el procediment a seguir per a sol·licitar l'alta en el nou entorn.

  30 April 2015

  FACe i cl@ve reben sengles premis TIC AGE Desplegar acordeon

  La fundació SOCINFO ha atorgat hui dia 29 d'abril de 2015, entre altres premiats, el premi "TIC AGE 2015" a FACe - Punt General d'Entrada de Factures Electròniques de l'Administració General de l'Estat i a la plataforma CL@VE - Identitat electrònica per a les administracions públiques.

  FACe és un projecte de la Direcció de Técnologías de la Informació i les Comunicacions del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques que es regix per la llei 25/2013 d'impuls de la factura electrònica i la creació dels registres comptables de factures en el Sector Públic.Presta servicis de finestreta de recepció de factures electròniques tant a la pròpia Administració General de l'Estat com a més de 6.000 Administracions Públiques que s'han adherit al seu ús, entre elles 16 de les 17 Comunitats Autònomes espanyoles.

  Cl@ve és la plataforma comuna del Sector Públic Administratiu Estatal per a la identificació, autenticació i firma electrònica mitjançant l'ús de claus concertades, oberta a la seua utilització per part de totes les Administracions Públiques. Cl@ve és un sistema orientat a unificar i simplificar l'accés electrònic dels ciutadans als servicis públics, permetent que estos puguen identificar-se davant l'Administració mitjançant claus concertades (usuari més contrasenya), sense haver de recordar claus diferents per a accedir als diferents servicis.

  Es tracta d'un projecte col·laboratiu en el qual para la seua construcció i prestació de servici estan col·laborant diferents actors:

  Direcció de Tecnologies de la Informació i Comunicacions com a responsables del servici i oferint la passarel·la mediadora i portal informatiu.
  Seguretat Social oferint el sistema de cl@ve permanent.
  Agència Estatal d'Administració Tributària oferint el sistema de cl@ve pin.
  Direcció general de la Policia per a la futura provisió de la firma en el núvol.

  La fundació SOCINFO(Obri en nova finestra) ha atorgat hui dia 29 d'abril de 2015, els premis "TIC AGE 2015"(Obri en nova finestra) . Dos dels guardonats han sigut FACe - Punt General d'Entrada de Factures Electròniques de l'Administració General de l'Estat i la plataforma CL@VE - Identitat electrònica per a les administracions públiques.

  Més informació sobre la solucion FACe
  Més informació sobre la solucion Cl@ve

  23 April 2015

  Cl@ve és guardonat amb el premi al millor projecte de seguretat en CNIS Desplegar acordeon

  La V convocatòria dels premis CNIS ha rebut 68 candidatures de 44 administracions. La <strong>entrega entrega dels V Premis CNIS(Obri en nova finestra) es va dur a terme en la segona jornada de treball del Congrés Nacional d'Innovació i Servicis Públics - CNIS. Quinze categories i dos premis especials van ressaltar el treball dut a terme durant tot l'any per les diferents administracions públiques.

  Entre els guardonats, com a millor projecte de seguretat consolidat, es troba la plataforma cl@ve. A l'acte de recepció del premi van acudir responsables dels diferents organismes implicats.

  Subscripcions

  En esta àrea podrà donar-se de alta per a rebre les notificacions de canvis que es realitzen en notícies, documents o fòrums relacionats amb la solució o l'actiu semàntic.

  Els camps amb asterisc * són obligatoris. S'ha de marcar almenys una de les copiones de subscripció (Notícies, Documents o Fòrums) i indicar el correu en el camp de text indicat per a l'alta o la baixa de subscripció.

  Introduïsca l'email amb el qual desitja rebre les notificacions de la solució o de l'actiu semàntic.

  *

  Pot consultar la política de protecció de dades del PAe i CTT en el seu avís legal

  Introduïsca l'email per a donar-se de baixa de la subscripció.
Responsable

Enllaços d'interésSoluciones Relacionades