Aquest lloc web ha estat traduït per un programari de traducció automàtica sense revisió posterior per traductors. Més informació en: enllaç ocultar
accesskey_mod_content
-

cl@ve Identificació

 • Nomeni Abreujat:
  Clave Identificación
  Resumeixen:
  cl@ve Identificació és la plataforma comuna del Sector Público Administratiu Estatal per a la identificació i autenticació electròniques mitjançant l'ús de claus concertades, oberta a la seva utilització per part de totes les Administracions Públiques.

  Para cl@ve Signa veure enllaç relacionat en el menú de la dreta.
  Destinataris:
  Qualsevol Administració Pública
  Organismos Responsables:
  Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital
  Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial
  Secretaria General d'Administració Digital
  Organismos Participantes:
  Modo de Uso:
  Servei en xarxa integrable en aplicacions del client
  Contacto:

  Centre de Suport:

  Centre d'Atenció a Integradors i Desarrolladores (CAID):
  Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital
  Secretaria General d'Administració Digital

  Horari de suport:

  De dilluns a dijous de 8:30 a 18:30 i divendres de 8:30 a 15:00.

  NOMÉS ACCESSIBLE PER A DESENVOLUPADORS D'APLICACIONS DE LES ADMINISTRACIONS PUBLIQUES.

  Per comunicar una incidència o sol·licitud de suport empleni el formulari Web d'obertura de sol·licituds de suport tècnic en

  https://ssweb.seap.minhap.es/ayuda/consulta/clave

  Llista de distribució:

  Existeix una llista de distribució de cl@ve, clavi-avisos@listas-ctt.administracionelectronica.gob.es, per a organismes integrats, en la qual s'emeten notificacions sobri:
  - noves versions
  - canvis en la plataforma
  - pegats
  - problemes/bugs rellevants
  - novetats

  A aquesta llista es poden subscriure integradors i personal tècnic de les Administracions Públiques que tinguin aplicacions connectades a cl@ve. Per incloure a nous destinataris en la llista de distribució pot utilitzar el següent  enllaç .

  Si vulgues més informació sobre cl@ve, registri's al Portal d'Administració Electrònica i accedeixi a l'àrea de continguts personalitzada.

  Tipus de Solució:
  Infraestructura o servei comú
  Estat de la Solució:
  Producció
  Àrea orgànica:
  Estatal
  Àrea tècnica:
  Infraestructura de seguretat i gestió d'identitats , Servicios horitzontals per les AA.PP , Suport a la tramitació electrònica
  Àrea funcional:
  Govern i Sector Públic , Documentos Personales
  Llicencia:
  No aplica
  Nivell Interoperabilitat:
  Tècnic
  Llenguatge de Programació:
  JAVA , J2EE
  Sistema Operatiu:
  Linux

  Descripció

  cl@ve és un sistema orientat a unificar i simplificar l'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, permetent que aquests puguin identificar-se davant l'Administració mitjançant claus concertades (usuari més contrasenya), sense haver de recordar claus diferents per accedir als diferents serveis.

  El seu funcionament es troba regulat per les següents disposicions:

  cl@ve complementa els actuals sistemes d'accés mitjançant DNI-e i certificat electrònic, i està dissenyat per oferir en un futur la possibilitat de realitzar signatura en el núvol, amb certificats personals custodiats en servidors remots.

  Es tracta d'una plataforma comuna per a la identificació, autenticació i signatura electrònica, un sistema interoperable i horitzontal que evita a les Administracions Públiques haver d'implementar i gestionar els seus propis sistemes d'identificació i signatura, i als ciutadans haver d'utilitzar mètodes d'identificació diferents per relacionar-se electrònicament amb l'Administració.

  cl@ve permet que les aplicacions d'administració electrònica puguin definir el nivell d'assegurament en la qualitat de l'autenticació que desitgen (nivell QAA), sobre la base de les dades que tracten i a la classificació de seguretat seguint les recomanacions de l'Esquema Nacional de Seguretat (Reial decret 3/2010, de 8 de gener, pel qual es regula l'Esquema Nacional de Seguretat en l'àmbit de l'Administració Electrònica). El ciutadà usuari dels serveis d'administració electrònica pugues llavors escollir la manera d'identificació que desitja usar entre els disponibles per al nivell d'assegurament requerit per l'aplicació.

  Cl@ve contempla la utilització de sistemes d'identificació basats en claus concertades (ej, sistemes d'usuari i contrasenya) i certificats electrònics (incloent el DNI-i).

  Pel que fa a les claus concertades, Cl@ve admet dues possibilitats d'ús:

  • Cl@ve ocasional (Cl@ve PIN): sistema de clau d'un sol ús rebuda a través d'un SMS. Està orientat a usuaris que accedeixen esporàdicament als serveis.
  • Cl@ve permanent: sistema de contrasenya de validesa duradora en el temps, però no il·limitada, orientat a usuaris habituals. Es correspon amb el sistema d'accés mitjançant usuari i contrasenya, reforçat amb claus d'un sol ús per SMS. Aquest sistema serà a més el que permetrà l'accés al ciutadà a la signatura en el núvol.

  Per poder utilitzar aquestes claus concertades i els serveis de signatura en el núvol, els ciutadans hauran de registrar-se prèviament en el sistema, aportant les dades de caràcter personal necessaris. Aquest registre pot fer-se de manera presencial o telemàtica.

  En el cas de registre presencial, inicialment funcionarà com Oficinas de Registro la xarxa d'oficines de l'Agència Estatal d'Administració Tributària i de les Entitats Gestores i Serveis Comuns de la Seguretat Social, encara que la  Adreça de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions podrà acordar ampliar la xarxa d'Oficines de Registre amb aquells organismes públics que disposin de desplegament territorial i compleixin els requisits tècnics necessaris establerts per la Resolució de 28 de setembre de l'Adreça de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, per la qual s'estableixen les condicions per actuar com a oficina de registre presencial del sistema Cl@ve .

  En aquest sentit, el Registre presencial en Cl@ve es pot realitzar també a la Xarxa d'oficines d'Informació i Atenció al Ciutadà de les Delegacions de Govern.

  Addicionalment, Cl@ve està preparada per incorporar en el futur, conforme es vagin integrant en el sistema de reconeixement transfronterer d'identitats electròniques previst en la legislació europea, mecanismes d'identificació d'altres països de la Unió Europea.

  Notícies

  28 June 2018

  Disponibilitat de Cl@ve 2 en Serveis Estables Desplegar acordeon

  Està disponible en Serveis Estables el node de Clave versió 2 que permet la connexió a eIDAS.

  Clau 2 requereix una nova integració ja que la missatgeria SAML d'eIDAS, a la qual hi ha hagut que adaptar Clau, difereix de la missatgeria SAML de Stork en la qual estava basat Clau 1.

  El node de Clau 2 de Serveis Estables està disponible en la url https://se-pasarela.clave.gob.es/proxy2

  S'estima que a la fi de juliol estarà ja disponible l'entorn de producció.


  ALTA EN CLAU 2

  Els organismes que desitgin donar-se de alta en Clau 2 Serveis Estables per iniciar proves hauran de seguir el següent procediment:

  1.- Obrir incidència en https://ssweb.seap.minhap.es/ayuda/consulta/clave i seleccionar "Integració d'aplicacions"

  2.- Adjuntar formulari "Petició d'accés a Cl@ve2 Ident.pdf"

  A- Si l'entitat ja està donada de alta en Clau 1 pot incloure el mateix DIR3 i NIF que ve usant fins ara encara que el DIR3 de l'entitat hagi canviat. Aquesta alta serà més ràpida.

  B- Si l'entitat decideix canviar el DIR3 i/o NIF, les altes es dilataran més ja que és necessari sol·licitar l'alta també a la resta de proveïdors: AEAT, GISS i plataforma SIM d'enviament de SMS.

  3.- Enviar formulari d'alta de dades SMS "Peticion d'accés a Clau - Datos SMS.pdf".

  Aquest pas solament és necessari per a altes noves en Clau o per a entitats que optin per l'opció 2-B

  En Clau 2 es va a disposar d'una aplicació d'Administració que permetrà a les pròpies entitats autogestionar els seus usuaris i els seus certificats electrònics. En aquesta aplicació d'administració, el CAID donarà de alta a l'entitat com a Proveïdor de Servei i a l'usuari com a Administrador de l'entitat.

  A partir d'aquest moment, l'administrador podrà donar de alta a altres usuaris i els certificats que s'usin per validar les signatures dels token SAML que s'enviïn a la passarel·la Cl@ve2.

  L'Administració de Cl@ve en Serveis Estables està disponible en https://se-pasarela.clave.gob.es/webportal


  JOC D'INTEGRACIÓ DE CLAU 2

  El joc d'integració de Clau 2 està disponible en la secció de descàrregues del PAe en:

  https://administracionelectronica.gob.es/ctt/clave/descargas

  Recentment s'ha actualitzat la versió de java per problemes amb les dependències de maven en la versió inicial 2.0.

  11 June 2018

  Disponibilitat del Joc d'Integració Cl@ve 2.0 Desplegar acordeon

  S'han publicat en el PAe els paquets d'integració de Cl@ve 2.0 que permeten la connexió amb el node eIDAS espanyol per a la identificació de ciutadans de la Unió Europea.

  En els propers dies aquesta nova versió es desplegarà en la passarel·la Cl@ve de Serveis Estables i estarà disponible perquè puguin realitzar les proves d'integració necessàries abans de passar a producció.

  A causa de l'adaptació al nou esquema SAML introduït pel projecte eIDAS, la nova versió de Cl@ve introdueix alguns canvis que requereixen adaptació per part de les aplicacions.

  La passarel·la de Cl@ve 1.0 disponible actualment va a seguir activa i donant servei a les aplicacions ja connectades i no es preveu el cessament del servei a mitjà termini.

  No obstant això, les aplicacions que hagin de fer ús de la identificació europea a través del node eIDAS hauran d'evolucionar a Cl@ve 2.0 i fer ús de les noves llibreries publicades.

  El joc d'integració de Cl@ve 2.0, disponible per Java 8, Java 7, PHP i .Net, inclou els següents elements:

  • Manual d'integració
  • Librerías
  • Proveïdor de Servei (SP) de demostració

  Per al cas de la integració Java, en el paquet d'integració de Java 8 s'adjunta també un document i fitxers de codi que mostren detalladament els canvis que cal realitzar al joc de Cl@ve 1.0 per migrar-ho a Cl@ve 2.0 i que funcioni en aquest nou entorn.

  Es pot usar com a referència per entendre com adaptar a Cl@ve 2.0 les aplicacions que van ser desplegades per connectar-se a Cl@ve 1.0 i que es van basar en el joc d'integració d'aquest entorn.

  És important esmentar que amb la publicació del paquet d'integració de Cl@ve 2.0 es discontinúa i es deixa de donar suport al paquet de Cl@ve 1.0. Per tant, si decideix adaptar-se un desenvolupament basat en el joc de Cl@ve 1.0 serà responsabilitat de l'organisme mantenir actualitzades les llibreries corresponents. El joc de Cl@ve 1.0 estava basat en Struts mentre que el de Cl@ve 2.0 està basat en Spring.

  Les noves integracions amb Cl@ve hauran de fer-se també ja amb Cl@ve 2.0.

  Podrà trobar els paquets d'integració i la documentació a la pàgina de descàrregues de Cl@ve del PAe.

  https://administracionelectronica.gob.es/ctt/clave/descargas

  En els propers dies s'anunciarà el desplegament en Serveis Estables de la nova versió i es donaran detalls sobre el procediment a seguir per sol·licitar l'alta en el nou entorn.

  30 April 2015

  FACe i cl@ve reben sengles premis TIC AGE Desplegar acordeon

  La fundació SOCINFO ha atorgat avui dia 29 d'abril de 2015, entre altres premiats, el premi "TIC AGE 2015" a FACe - Punt General d'Entrada de Factures Electròniques de l'Administració General de l'Estat i a la plataforma CL@VE - Identitat electrònica per a les administracions públiques.

  FACe és un projecte de l'Adreça de Técnologías de la Informació i les Comunicacions del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques que es regeix per la llei 25/2013 d'impuls de la factura electrònica i la creació dels registres comptables de factures en el Sector Públic.Presta serveis de finestreta de recepció de factures electròniques tant a la pròpia Administració General de l'Estat com a més de 6.000 Administracions Públiques que s'han adherit al seu ús, entre elles 16 de les 17 Comunitats Autònomes espanyoles.

  Cl@ve és la plataforma comuna del Sector Públic Administratiu Estatal per a la identificació, autenticació i signatura electrònica mitjançant l'ús de claus concertades, oberta a la seva utilització per part de totes les Administracions Públiques. Cl@ve és un sistema orientat a unificar i simplificar l'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, permetent que aquests puguin identificar-se davant l'Administració mitjançant claus concertades (usuari més contrasenya), sense haver de recordar claus diferents per accedir als diferents serveis.

  Es tracta d'un projecte col·laboratiu en el qual para la seva construcció i prestació de servei estan col·laborant diferents actors:

  Adreça de Tecnologies de la Informació i Comunicacions com a responsables del servei i oferint la passarel·la mediadora i portal informatiu.
  Seguretat Social oferint el sistema de cl@ve permanent.
  Agència Estatal d'Administració Tributària oferint el sistema de cl@ve pin.
  Direcció general de la Policia per a la futura provisió de la signatura en el núvol.

  La fundació SOCINFO(Obre en nova finestra) ha atorgat avui dia 29 d'abril de 2015, els premis "TIC AGE 2015"(Obre en nova finestra) . Dos dels guardonats han estat FACe - Punt General d'Entrada de Factures Electròniques de l'Administració General de l'Estat i la plataforma CL@VE - Identitat electrònica per a les administracions públiques.

  Més informació sobre la solucion FACe
  Més informació sobre la solucion Cl@ve

  23 April 2015

  Cl@ve és guardonat amb el premi al millor projecte de seguretat en CNIS Desplegar acordeon

  La V convocatòria dels premis CNIS ha rebut 68 candidatures de 44 administracions. La <strong>entrega entrega dels V Premis CNIS(Obre en nova finestra) es va dur a terme en la segona jornada de treball del Congrés Nacional d'Innovació i Serveis Públics - CNIS. Quinze categories i dos premis especials van ressaltar el treball dut a terme durant tot l'any per les diferents administracions públiques.

  Entre els guardonats, com a millor projecte de seguretat consolidat, es troba la plataforma cl@ve. A l'acte de recepció del premi van acudir responsables dels diferents organismes implicats.

  Subscripcions

  En aquesta àrea podrà donar-se de alta per rebre les notificacions de canvis que es realitzin en notícies, documents o fòrums relacionats amb la solució o l'actiu semàntic.

  Els camps amb asterisc * són obligatoris. S'ha de marcar almenys una de les copiones de subscripció (Notícies, Documents o Fòrums) i indicar el correu en el camp de text indicat per a l'alta o la baixa de subscripció.

  Introdueixi l'email amb el qual desitja rebre les notificacions de la solució o de l'actiu semàntic.

  *

  Pot consultar la política de protecció de dades del PAe i CTT en el seu avís legal

  Introdueixi l'email per donar-se de baixa de la subscripció.
Responsable

Enllaços d'interèsSolucionis Relacionades