Aquest lloc web ha estat traduït per un programari de traducció automàtica sense revisió posterior per traductors. Més informació en: enllaç ocultar
accesskey_mod_content
-

Govern Obert d'Euskadi - Irekia

 • Nomene Abreujat:
  Irekia
  Resum:
  Que l'Administració deixe de ser un entramat de normes incomprensibles per al ciutadà i que senten les iniciatives del Govern com a pròpies des de la seua gestació, de manera que puguen participar en la seua elaboració i tindre accés a la informació de primera mà.
  Destinataris:
  Ciutadà
  Organismos Responsables:
  COMUNITAT AUTÒNOMA DE PAÍS BASC
  Modo de Uso:
  Producte instalable
  Contacte:

  Luis Petrikorena

  Director de Govern Obert

  Telf. 945 018 049

  lpetri@ej-gv.es

  Tipus de Solució:
  Aplicació de Fonts Obertes
  Estat de la Solució:
  Producció
  Àrea orgànica:
  Autonòmic
  Àrea tècnica:
  Tramitació electrònica
  Àrea funcional:
  Govern i Sector Público
  Llicència:
  EUPL (European Public License)
  Nivell Interoperabilitat:
  Tècnic
  Sistema Operatiu:
  Linux

  Descripció

  Situació de partida i origen de la iniciativa

  La situació de partida d'esta iniciativa són les experiències prèvies ressenyables en l'anterior legislatura i un executiu en configuració tripartida: Vivenda i Konpondu.

  Referent a açò, l'origen del projecte són les eleccions autonòmiques, nou executiu i un clar impuls a el “canvi”, en este cas aplicat a nivell corporatiu a la transparència i participació.

  Objectius

  • Que l'Administració deixe de ser un entramat de normes incomprensibles per al ciutadà i que senten les iniciatives del Govern com a pròpies des de la seua gestació, de manera que puguen participar en la seua elaboració i tindre accés a la informació de primera mà.
  • Possibilitar als ciutadans realitzar propostes directament al Govern i proposar millores, realitzar comentaris i suggeriments a tots els projectes de llei, plans i altres actuacions significatives del Govern i dels Organismes Autònoms, Entes i Sociedades Públicas. A més, podran votar els comentaris i aportacions d'altres ciutadans.

  Principals dificultats i aspectes clau per a la implantació

  Per a la implantació del projecte, ha sigut imprescindible per part de l'alta direcció, no solament convenciment en el Projecte, sinó un lideratge actiu en el conjunt de l'Organització.

  • Així mateix, és crucial la conformació de nuclis de persones involucrades i capaces de treballar en equip, per a servir com a element d'expansió interna del Projecte.
  • És imprescindible l'aprofundiment en l'accés ràpid i fàcil a la informació (Transparència), juntament amb la potenciació de la Participació ciutadana i la introducció efectiva del Govern Basc en les xarxes socials (Guia de Xarxes Socials).
  • Finalment, és de vital importància l'evolució en ferramentes internes d'indexació i vinculació, audiovisuals i ampliació de l'accés mòbil amb especial atenció en el món Android.

  Notícies

  12 May 2015

  L'ONU premia al Govern Basc per les seues polítiques de participació ciutadana Desplegar acordeon

  El Govern Basc ha rebut el primer Premi de les Nacions Unides al Servici Públic en dos de les seues categories. En concret, l'ONU ha volgut reconéixer a l'Institut Basc de la Dona-EMAKUNDE en la modalitat de Promoció de la perspectiva de gènere, per haver demostrat l'excel·lència en la implementació de la Llei Basca per a la Igualtat de Dones i Hòmens, i al portal IREKIA, en la categoria de Foment de la participació ciutadana en les decisions polítiques a través de mecanismes innovadors.

  La concessió d'estos guardons, considerats com el reconeixement internacional més prestigiós a l'excel·lència en el sector públic, ha sigut anunciada este matí per la directora d'Emakunde Izaskun Landaida i el director de Govern Obert Luis Petrikorena, els qui han mostrat la satisfacció del Govern Basc pel reconeixement que suposa a les polítiques d'igualtat i de participació ciutadana desenvolupades a Euskadi.

  Els premis s'entregaran en Medellín (Colòmbia) el pròxim 23 de juny, dia designat per l'Assemblea General com el Dia de Servici Públic de les Nacions Unides per a "celebrar el valor i la virtut del servici públic a la comunitat".

  Reconocimiento a la participació ciutadana a través d'IREKIA

  En matèria de transparència i participació ciutadana, l'ONU ha volgut reconéixer les polítiques de l'Executiu Basc dutes a terme a través de la iniciativa Governe Obert d'Euskadi (desenvolupada pel portal IREKIA(Obri en nova finestra) ), que ha sigut considerada com una de les pioneres en este camp a nivell europeu. La candidatura va ser presentada per l'Associació Internet Euskadi i ha superat 3 rondes d'avaluació que han mesurat, sobretot, l'alineació dels objectius d'esta iniciativa amb els principis internacionals promulgats per organismes com l'Open Government Partnership ( OGP(Obri en nova finestra) ).

  IREKIA és una ferramenta posada a la disposició de la societat basca, amb l'objectiu d'aportar major transparència en la gestió del govern i permetre la participació directa de la ciutadania en els processos de decisió de les polítiques públiques basques. El portal va nàixer com un espai col·laboratiu amb la finalitat de fomentar el debat polític; escoltar i testar l'opinió de la ciutadania i mostrar el que esta diu en qualsevol fòrum de la xarxa; i oferir informació sobre l'acció del govern.

  El passat any la web va rebre 603.291 sessions, amb 376.398 usuaris únics i va servir 1,8 milions de pàgines. Així mateix, a través d'este portal es va informar de 4.355 esdeveniments de càrrecs públics, es van presentar 77 propostes de govern i es van rebre 288 propostes ciutadanes.

  En xarxes socials IREKIA va generar 37,5 milions d'impressions entre twitter, facebook i Youtube i 25.500 interaccions entre twitter i facebook. Els quatre primers topaketas realitzats als membres del Govern Basc van generar 2.436 participacions de la ciutadania i 549 preguntes, i els 12.800 vídeos pujats van suposar més de 163.000 visualitzacions.

  Irekia és una solució opensource a la disposició d'altres administracions Públiques. Més informació sobre la solució IREKIA en el CTT.

  Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  09 October 2014

  El Govern Basc presenta la versió 5 de programari lliure de la plataforma de participació ciutadana Open Irekia – Govern Obert Desplegar acordeon

  El Govern Basc ha presentat l'aplicació de programari lliure (versió v5) d'Open Open Irekia – Governe Obert al personal d'ajuntaments, universitats, Juntes Generals i Diputacions en una jornada  que va tindre lloc en la seu de Presidència-Lehendakaritza a Vitòria-Gasteiz.  Se tracta d'una aplicació que està a la disposició d'institucions, usuaris, desenvolupadors i comunitat en general perquè desenvolupen plataformes que incentiven la participació i la transparència.

  En un acte dirigit pel Director de Govern Obert, Luis Petrikorena, s'ha incidit en l'oportunitat que oferix Open Irekia per a avançar en cada institució cap a la filosofia de Govern Obert. Segons Petrikorena cada nova aplicació que es genere en les institucions suposa una nova aportació a la xarxa de plataformes que incentiven la participació ciutadana. Un concepte que pràcticament està inclòs en cada projecte de Llei que es tramita al Parlament ja que estos han d'estar exposats a la participació de les persones.

  L'encontre ha tingut un caràcter divulgatiu i tècnic i s'ha aprofundit en les característiques d'Open Irekia i en com desenvolupar noves plataformes en cada institució. cal destacar que la llicència és pública, requerix únicament la cita al Govern Basc i no suposa cost algun.

  12 February 2014

  Irekia renova la seua versió de programari lliure Desplegar acordeon

  El Govern Basc va actualitzar el seu portal sobre Govern Obert i Participació amb una nova versió de programari amb l'objectiu de visualitzar millor les propostes del Govern i de la ciutadania i facilitar d'eixa manera la participació d'estos.

  Com en anteriors ocasions, i fidels al compromís d'obertura i col·laboració representat pel programari lliure, la Direcció de Govern Obert posa a la disposició de la comunitat el codi font de l'aplicació Open Irekia v4 en la qual està basat el seu portal web, baix la Llicència Pública de la Unió Europea “European Union Public Licence – EUPL”.

  Més informació en Open Irekia: https://www.irekia.euskadi.net/es/pages/10081-openirekia-publicacion-del-software-ogov-del-gobierno-vasco?criterio_id=795250&track=1

  15 June 2011

  L'aplicació “Open Irekia – Govern Obert” a la disposició d'usuaris, desenvolupadors i comunitat en general. Desplegar acordeon

  El codi font d'Irekia

  Irekia, la web del Govern Basc per a promoure la participació en internet, ha decidit alliberar el programari sobre el qual s'ha desenvolupat este projecte. Denominat OpenIrekia, posa a la disposició de la ciutadania, empreses, organitzacions i, per descomptat, d'altres institucions i administracions públiques el "codi font" d'Irekia. D'esta manera, es col·labora i es permet la seua reutilització lliure i gratuïtament per a evitar que les administracions públiques que vullguen desenvolupar este tipus de projectes hagen de realitzar noves inversions econòmiques de diners públics per a arribar on Irekia ja ha arribat amb una inversió, precisament, de diners públics.

  El que OpenIrekia posa a la disposició de la ciutadania, de manera lliure i gratuïta, són funcionalitats i components que empra la web Irekia. Sobre la base de components ja existents de programari lliure com el sistema operatiu Linux, les bases de dades PostgreSQL i CouchDB, els intèrprets dels llenguatges de programació Ruby, Python i Erlang o el servidor web Apache (tots són programari lliure pel que no ha sigut necessari realitzar cap pagament per la seua utilització i desenvolupament), OpenIrekia ha creat gestors de notícies, vídeos, usuaris, etc que i sol que s'allibera. De manera continua se seguiran alliberant altres components que s evadisquen sumant al projecte Irekia.

  OpenIrekia

  Fa apróximadamente un any, el Govern Basc va posar en marxa el portal d'internet Irekia com a referent de la filosofia de Govern Obert que tots els departaments de l'Executiu estan incloent en l'exercici diari de l'acció de govern amb l'objectiu de millorar la relació entre ciutadania i administració, aprofitant els avantatges que oferixen les noves tecnologies.

  Una relació basada en els principis de transparecencia, participació i col·laboració sustentats, en l'apartat tècnic, sobre una plataforma informàtica de programari lliure que sorgix del convenciment que tot aquell producte que es genera des de l'administració amb recursos públics ha de poder ser reutilitzat lliure i gratuïtament per la ciutadania.

  Així, esta plataforma engloba diferents funcionalitats que inclouen, entre uns altres, un sistema de gestió de preparació, classificació i publicació de notícies, gestors continguts multimèdia en múltiples formats, integració amb diferents xarxes socials, múltiples agendes
  d'esdeveniments públiques i d'ús intern del govern, processos de coordinació i retransmissió d'esdeveniments en viu, gestió de comentaris, gestió de propostes ciutadanes, etc.

  En virtut del compromís ferm del Govern Basc amb este principi, en el desenvolupament d'Irekia s'han utilitzat components de programari lliure com el sistema operatiu Linux, les bases de dades PostgreSQL i CouchDB, els intèrprets dels llenguatges de programació Ruby, Python i Erlang o el servidor web Apache. També el programari original del projecte s'està desenvolupat baix la Llicència Pública de la Unió Europea "European Union Public Licence – EUPL".

  El que, des del dia 16 de desembre de 2010, es fa públic és el desenvolupament dut a terme, fins al moment, baix la dominació OpenIrekia. En funció de l'interés generat i el tipus d'ús que es donarà dels desenvolupaments publicats s'avaluaran les alternatives de formació d'una futura comunitat d'usuaris o desenvolupadors.

  En qualsevol cas, l'evolució d'Irekia serà una constant en els pròxims mesos i anys pel que s'aniran publicant noves versions en el futur.

  Licencia Irekia

  Introduction to the EUPL licence
  El Govern Basc posa a la disposició d'usuaris, desenvolupadors i comunitat en general l'aplicació denominada “Open Irekia – Govern Obert” baix la Llicència Pública de la Unió Europea “European Union Public Licence – EUPL”. Esta llicència, desenvolupada en el si de la Unió Europea, va nàixer amb la intenció de ser la llicència baix la quin s'alliberaren els programes i aplicacions desenvolupades per l'Administració Pública i amb la característica específica de ser compatible amb altres llicències denominades lliures, com la GNU General Public License (GNU/GPL). Estes característiques doten, a les aplicacions així alliberades, de major seguretat jurídica i fomenten la interoperabilitat dels servicis de l'Administració Electrònica.

  The European Union Public Licence http://www.osor.eu/eupl(Obri en nova finestra)

  EUPL v.1.1(Obri en nova finestra)

   

   

  Sumari informació tècnica

  Accedix al projecte i la zona de DESCÀRREGA

  Contactes:

  Oficina Tècnica de Programari Lliure (IX) en el Govern Basc(Obri en nova finestra)

   

  Subscripcions

  En esta àrea podrà donar-se de alta per a rebre les notificacions de canvis que es realitzen en notícies, documents o fòrums relacionats amb la solució o l'actiu semàntic.

  Els camps amb asterisc * són obligatoris. S'ha de marcar almenys una de les copiones de subscripció (Notícies, Documents o Fòrums) i indicar el correu en el camp de text indicat per a l'alta o la baixa de subscripció.

  Introduïsca l'email amb el qual desitja rebre les notificacions de la solució o de l'actiu semàntic.

  *

  Pot consultar la política de protecció de dades del PAe i CTT en el seu avís legal

  Introduïsca l'email per a donar-se de baixa de la subscripció.
Responsable

Enllaços d'interésSoluciones Relacionades