accesskey_mod_content

Fundació Telefònica presenta l'Informe de la Societat Digital a Espanya 2023

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

28 abril 2023

El 'Informe Societat Digital a Espanya 2023’ rastreja les principals tendències tecnològiques i la seua evolució en 2022.

L'auge de la intel·ligència artificial, el salt a la web 3.0, els nous usos del blockchain o l'impuls de la indústria 4.0 són solament alguns exemples de les innovacions que estan transformant a la societat i a l'economia digital. A estes, se'ls sumen les tres palanques que impulsen la digitalització: la força del talent digital, la innovació en educació i un internet segur i lliure de ciberamenazas i desinformació.

Segons dades de el ‘Informe Societat Digital a Espanya 2023’(Obri en nova finestra) , presentat el 25 d'abril en Espai Fundació Telefònica i disponible per a la seua descàrrega gratuïta, la societat digital en el món continua avançant, encara que a menor ritme de l'experimentat en els moments més àlgids de la pandèmia.

Com en anys anteriors, este treball partix de tres fonts d'informació: la procedent dels principals indicadors sobre l'ecosistema digital, tant nacionals com a internacionals, una altra que emana de les enquestes a clients de les unitats de negoci de Telefónica i, finalment, una visió territorial des de les comunitats autònomes.

En 2022, quasi dos terços (66,3%) de la població mundial era usuària d'internet. Este percentatge és 3,7 punts superior al de 2021 (62,6%). En termes absoluts, existien més de 5.280 milions de persones usuàries d'internet, 338 milions més que en 2021.

Tenint en compte estes dades i l'entorn tan variable i incert en el qual vivim, es plantegen grans claus per a la reflexió, recollides en el ‘Informe La Societat Digital a Espanya 2023’.

Sobirania digital, clau per a la transformació d'Europa en una superpotència tecnològica

Europa es va perdre la primera ona tecnològica, però ha d'estar al capdavant en la següent i desenvolupar les seues pròpies capacitats digitals. La UE ha d'aprofitar l'oportunitat per a transformar-se en una superpotència tecnològica, definir la seua autonomia estratègica i exercir el seu poder regulador per a configurar l'entorn internacional en clau digital.

En este context, la UE ja va donar els seus primers passos en el plànol regulatori amb l'aprovació en 2022 de dos normes fonamentals per al desenvolupament ètic dels servicis digitals: la Digital Markets Act (DMA) i la Digital Services Act (DSA), que començaran a aplicar-se en 2023 i 2024, respectivament.

Mentre que els ingressos de les telecomunicacions disminuïxen, el trànsit d'internet creix un 35% i més del 50% en el cas de les dades mòbils. A l'una/A l'una, solament sis grans plataformes digitals lideren més de la mitat d'este trànsit. Per açò, urgix desenvolupar una nova proposta regulatòria que responga als canvis que ha portat l'acceleració de la digitalització, tant a nivell europeu com a espanyol.

És fonamental crear un nou marc legal adequat i adaptat als nous desenvolupaments i infraestructures. En estos nous temps, es necessiten noves regles de joc.

La fortalesa de les infraestructures espanyoles

En este context, Espanya seguix a bon ritme en el seu procés de transformació digital i és líder indiscutible en termes de connectivitat. L'índex d'Economia i Societat Digital (DESI) que elabora anualment la Comissió Europea situava al nostre país en 2022 en el lloc número set dins de la llista dels Estats membres, dos llocs més amunt que en 2021. Solament és superada en este àmbit per Finlàndia, Dinamarca, Països Baixos, Suècia, Irlanda i Malta.

Espanya és un país que disposa d'una dotació d'infraestructures molt avançada, tant en relació amb els països europeus, com en el marc de l'OCDE, gràcies a la seua primerenca aposta per la fibra òptica en la passada dècada i al ràpid desplegament de l'estàndard de telefonia mòbil 5G que està duent a terme en estos últims anys.

En matèria d'administració electrònica, l'informe destaca que Espanya es troba entre els cinc primers països de la Unió Europea, doncs supera la mitjana en totes les mètriques considerades. El 73 % de la ciutadania espanyola ja és usuària de servicis públics online enfront del 65 % de l'europea, d'acord amb la informació oferida per la Comissió Europea.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Secretària General d'Administracion Digital i Observatori d'Administracion Electronica