accesskey_mod_content

Reunió del Fòrum Nacional de Ciberseguretat amb l'assistència del Director d'Agència de Ciberseguretat Europea

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

17 maig 2022

L'útlima reunió del Plenari de el Fòrum Nacional de Ciberseguretat, celebrada el 29 d'abril, va comptar amb l'assistència presencial del director executiu de l'Agència de Ciberseguretat de la Unió Europea (ENISA), Juhan Lepassar.

Durant la reunió, -presidida pel Secretari General d'Administració Digital, Juan Jesús Torres- s'ha presentat al director Lepassar el model de ciberseguretat nacional, basada en la cooperació i col·laboració de totes les parts sota el paraigua del Sistema de Seguretat.

En primer lloc, els organismes integrants de la Comissió Permanent de Ciberseguretat -Ministeri d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, Departament de Seguretat Nacional, Centre Criptològic Nacional, Institut Nacional de Ciberseguretat, Comandament Conjunt del Ciberespai, Oficina de Coordinació de Ciberseguretat, Secretaria General d'Administració Digital, Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals i Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial-, li han presentat les funcions, novetats i reptes en els seus respectius àmbits competencials.

A continuació, el Fòrum Nacional de Ciberseguretat(Obre en nova finestra) ha presentat les seves funcions, composició, principals resultats obtinguts des de la seva creació, i properes accions a dur a terme. A més, el sector privat ha informat sobre els avanços dels diferents Grups de Treball i les noves accions iniciades per mandat del Consell Nacional de Ciberseguretat per ajudar a la implementació de l'Estratègia Nacional de Ciberseguretat.

Per la seva banda, el director d'ENISA ENISA(Obre en nova finestra) ha subratllat, entre altres aspectes, la importància de compartir informació i intel·ligència a nivell europeu, el necessari increment de les inversions en ciberseguretat (on Espanya es troba entre els països líders) i, finalment, la mobilització de fons de la UE per recolzar a la ciberseguretat europea. D'altra banda, ha valorat molt positivament la iniciativa del Fòrum Nacional de Ciberseguretat, que és un exemple extrapolable a altres països i a la UE.

En aquest sentit, l'Estratègia de Ciberseguretat de la Unió impulsa la construcció d'una ciberseguretat sòlida per a la UE, al mateix temps que fomenta la necessitat de cooperació públic-privada en l'àmbit de la ciberseguretat, així com la importància de la creació de confiança a través d'associacions públic-privades, on ENISA juga un paper transcendental.

Estratègia Nacional de Ciberseguretat

L'Estratègia Estratègia Nacional de Ciberseguretat(Obre en nova finestra) , aprovada pel Consell de Seguretat Nacional a l'abril de 2019, subratlla que la col·laboració públic-privada és un element clau. A més, insta al fet que aquesta col·laboració es realitzi a través del Fòrum Nacional de Ciberseguretat, que pretén integrar a representants —entre uns altres— de la societat civil, experts independents, sector privat, la comunitat acadèmica, associacions i organismes sense ànim de lucre, per potenciar i crear sinergies públic-privades en aquest àmbit.

En aquest sentit, la composició del Fòrum respon a la pretensió de comptar amb la major representativitat possible d'organismes públics i de la societat civil. Sota la presidència del Departament de Seguretat Nacional i les vice-presidències de l'Institut Nacional de Ciberseguretat i del Centre Criptològic Nacional, el Fòrum està constituït per 16 organitzacions representants de la societat civil —sector empresarial, centres d'estudis estratègics, universitats o mitjans de comunicació especialitzats—, a més dels organismes públics amb competència en ciberseguretat.

El 21 de febrer de 2020, el Consell de Seguretat Nacional va aprovar la creació del Fòrum com a grup de treball del Consell Nacional de Ciberseguretat, i la seva constitució es va dur a terme el 22 de juliol de 2020.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Seguretat i Protecció de Dades
  • Cooperació interadministrativa