Aquest lloc web ha estat traduït per un programari de traducció automàtica sense revisió posterior per traductors. Més informació en: enllaç ocultar
accesskey_mod_content
-

datos.gob.es

 • Nomene Abreujat:
  datos.gob.es
  Accessos Directes:
  datos.gob.es (Obri en nova finestra)
  Resum:
  datos.gob.es és la plataforma que organitza i gestiona el Catàleg Nacional de Dades Obertes. datos.gob.es oferix un punt d'accés únic als conjunts de dades dels diferents nivells d'administració (General, Autonòmica, Local, Universitats, etc.). Així mateix, des de datos.gob.es es proporciona informació general, materials formatius i notícies d'actualitat sobre la reutilització de la informació del sector públic.
  Destinataris:
  Qualsevol Administració Pública
  Organismes Responsables:
  Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital
  Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial
  Secretaria General d'Administració Digital
  Manera d'Ús:
  Servici en xarxa per a usuari final
  Contacte:

  contacto@datos.gob.es

  Tipus de Solució:
  Infraestructura o servici comú
  Estat de la Solució:
  Producció
  Àrea orgànica:
  Estatal
  Àrea tècnica:
  Servicis horitzontals per a les AA.PP
  Àrea funcional:
  Govern i Sector Públic
  Llicència:
  AGPL (Affero General Public License) , GPL (GNU General Public License)
  Nivell Interoperabilitat:
  Tècnic

  Descripció

  datos.gob.es naix el 24 d'octubre de 2011 baix el si de la Iniciativa Aporta, promoguda per l'aleshores Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, a través de l'Entitat Pública Empresarial Red.es, i en col·laboració amb l'aleshores també, Ministeri d'Hisenda i Funció Pública. La Iniciativa Aporta es va llançar en 2009 amb la finalitat de promocionar la cultura de l'obertura d'informació a Espanya.

  Aporta sorgix amb l'objectiu de crear les condicions per al desenvolupament del mercat de la reutilització de la informació del sector públic, així com, per a donar suport a les unitats administratives, en les activitats tècniques i organitzatives necessàries perquè publiquen dades obertes d'acord amb la legislació vigent i de la forma més amigable per a la seua reutilització.

  Per a açò, i gràcies a datos.gob.es, el Catàleg Nacional de Dades Obertes reunix a més de cent organismes públics que aporten un gran nombre de conjunts de dades al catàleg(Obri en nova finestra) present en el portal.

  Destinataris

  Aporta, mitjançant datos.gob.es, és nexe d'unió entre tots aquells que formen part de l'ecosistema de les dades:

  • Usuaris, ciutadans o professionals que demanden la informació.
  • Organismes públics que proporcionen i utilitzen informació pública.
  • Reutilisadors i infomediarios que creen productes i servicis basats en les dades.

  Línies d'actuació

  La iniciativa, emmarcada en l'Agenda Digital Espanyola, es desenvolupa entorn set línies d'actuació:

  1. Difusió, sensibilització i formació: Aporta, a través del portal datos.gob.es(Obri en nova finestra) , oferix notícies d'actualitat, exemples reals, recomanacions i metodologies sobre la reutilització de la informació del sector públic.
  2. Catàleg nacional de dades obertes: datos.gob.es allotja el Catàleg Nacional de dades obertes que és punt únic d'accés als conjunts de dades que les Administracions Públiques posen a disposició per a la seua reutilització a Espanya.
  3. Estadístiques sectorials: Des d'Aporta i a través del portal es realitza un seguiment de l'activitat que es realitza entorn de/entorn de les dades obertes i la seua reutilització.
  4. CPP Col·laboració públic-privada: S'establix un diàleg col·laboratiu entre les administracions públiques i aquelles companyies coneixedores del valor que oferixen les dades obertes per al desenvolupament i impuls empresarial.
  5. Àmbit legislatiu i cooperació nacional: La Llei 37/2007, de 16 de novembre, sobre reutilització de la informació del sector públic(Obri en nova finestra) conté la regulació bàsica del règim jurídic aplicable a la reutilització de la informació elaborada o custodiada per les administracions i organismes del sector públic. En el marc d'Aporta, esta Llei es desenvolupa per a l'àmbit públic estatal a través de el  Reial decret 1495/2011, de 24 d'octubre(Obri en nova finestra) que introduïx el dret a la reutilització de quant document tinga caràcter públic. També en este context es desenvolupa la <strong>Norma Norma Tècnica d'Interoperabilitat (NTI) de Reutilització de la Informació del Sector Públic(Obri en nova finestra) .
  6. Cooperació internacional: Addicionalment a la labor que es desenvolupa a nivell nacional, Aporta està present en diversos projectes internacionals entre els quals cal destacar: el <strong>European European Data Portal(Obri en nova finestra) , el <strong>Open Open Data Monitor(Obri en nova finestra) i la participació en xarxa temàtica Share-PSI 2.0(Obri en nova finestra) .
  7. Assessorament i suport: Aporta vé oferint des d'octubre 2012 un servici de assessoria RISP als organismes públics per a la resolució de dubtes de caràcter operatiu i tècnic.

  Notícies

  22 December 2017

  Alliberat el codi font de la plataforma datos.gob.es Desplegar acordeon

  S'ha publicat en el Github del CTT el codi font de la plataforma del portal espanyol de Dades Obertes datos.gob.es. Llig la notícia completa  ací .

  15 November 2017

  El buscador Linknovate i la Biblioteca Virtual Cervantes, Premis Aporta 2017 Desplegar acordeon

  El buscador d'innovació Linknovate i la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes han sigut els dos projectes guanyadors de la primera edició dels Premis Aporta 2017. Una iniciativa impulsada des de la Secretaria d'Estat per a la Societat de la Informació, Red.es i la Secretaria General de l'Administració Digital amb l'objectiu de reconéixer i difondre projectes innovadors desenvolupats amb dades públiques i a la qual, en esta primera edició, s'han presentat 15 candidatures. L'acte d'entrega de tots dos reconeixements va tindre lloc el passat 24 d'octubre, com a fermall final de l'Encontre Aporta 2017 que en esta edició va congregar a experts nacionals i internacionals en dades obertes (open data) baix el lema "El valor de les dades en l'ecosistema global". (...)

  Més informació: datos.gob.es(Obri en nova finestra)

  08 November 2017

  Conclusions de l'Encontre Aporta 2017 Desplegar acordeon

  Repassem les principals conclusions extretes del 7º Encontre Aporta, que va tindre lloc el passat 24 d'octubre en la seu de SESIAD, i que va reunir a experts nacionals i internacionals del sector de les dades obertes. (...)

  Més informació: datos.gob.es(Obri en nova finestra)

  02 November 2017

  Tot un Desafiament #Aporta2017 Desplegar acordeon

  Deu equips, cinc mesos d'intens treball, moltes dosis d'il·lusió i deu prototips finalistes on les dades obertes, la tecnologia, les administracions públiques, la reutilització i la innovació han anat de la mà. A la fi d'octubre va tindre lloc en la seu de Red.es la presentació davant el jurat dels 10 prototips i idees que van quedar finalistes en la iniciativa Desafie Aporta 2017: “El valor de la dada per a l'administració”. Una iniciativa llançada el passat mes de maig des d'Iniciativa Aporta (datos.gob.es) amb la finalitat d'impulsar solucions i idees creatives que comporten millores en l'eficiència de l'Administració, a través de l'ús de les dades obertes.  En la primera fase d'este "desafiament" es van rebre un total de 45 idees procedents de grups de treball dels àmbits acadèmic i empresarial, així com de particulars. El jurat va avaluar les idees presentades, tenint en compte la seua rellevància, qualitat i utilitat, i deu d'elles van passar a la segona fase. (...)

  Més informació: datos.gob.es(Obri en nova finestra)

  01 August 2017

  L'OUR Data Index de l'OCDE col·loca a Espanya en el sisé país en dades obertes Desplegar acordeon

  La Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha publicat els resultats de la segona edició de l'Open-Useful-Reusable data Index (OURData Index), l'índex desenvolupat per a recolzar als països membres d'esta organització en l'impuls de polítiques de dades obertes.

  Més informació: datos.gob.es(Obri en nova finestra)

  07 July 2017

  Noves funcionalitats del portal Datos.gob.es Desplegar acordeon

  Datos.gob.es s'actualitza incorporant noves funcionalitats amb la finalitat d'aportar, tant als organismes publicadors com als usuaris, més dades sobre la informació i l'activitat generada en el portal, presentant-los de manera gràfica per a una millor visualització. (...)

  Més informació: datos.gob.es(Obri en nova finestra)

  20 June 2017

  Naixen els Premis Aporta per a divulgar i reconéixer projectes innovadors que reutilitzen dades públiques Desplegar acordeon

  Els Premis Aporta 2017, una iniciativa promoguda per la Secretaria d'Estat per a la Societat de la Informació i l'Agenda Digital, l'Entitat Pública Empresarial Red.es i la Secretaria General d'Administració Digital, naixen amb la pretensió de divulgar i reconéixer casos d'èxit que servisquen a altres professionals del sector públic per a innovar i apostar per la reutilització de dades obertes com a motor de transformació digital i la innovació.

  Més informació: datos.gob.es(Obri en nova finestra)

  01 June 2017

  Espanya seguix pujant posicions en el rànquing mundial d'Open Desplegar acordeon

  Espanya ocupa el 11º lloc mundial en dades obertes entre un total de 115 països, segons l'últim Baròmetre Open Data – ODB per les seues sigles en anglés –  que acaba de ser publicat. Elaborat amb caràcter anual per la World Wide Web Foundation des de l'any 2013, el Baròmetre Open Data és un detallat informe que avalua les polítiques i pràctiques de dades obertes – open data – que estan desenvolupant els països a tot el món. El Baròmetre analitza el que fan i deixen de fer els governs de 115 països dels cinc continents en material de dades obertes. Per a arribar a les seues conclusions, la WWW Foundation mesura com els Governs posen les seues dades a la disposició dels seus ciutadans. I ho fa a partir de tres fonts principals d'informació (...)

  Més informació: datos.gob.es(Obri en nova finestra)

  23 March 2017

  Materials formatius RISP d'Iniciativa Aporta Desplegar acordeon

  En el Pla d'Acció de la Conferència Internacional de Dades Obertes, el desenvolupament de capacitats s'ha convertit en un aspecte prioritari dins del moviment open data internacional. Al cap i a la fi la necessitat de ferramentes formatives és imprescindible per als líders responsables de les polítiques RISP, els productors i reutilisadors de dades, el sector públic i privat, i fins i tot, els ciutadans. Per açò, facilitar ferramentes formatives que permeten als diferents agents avançar en l'obertura i reutilització constituïx una tasca prioritària. (...)

  Més informació: datos.gob.es(Obri en nova finestra)

  27 December 2016

  Assoliments aconseguits de la Iniciativa Aporta en 2016 Desplegar acordeon

  Des del seu llançament l'any 2009, la Iniciativa Aporta porta treballant dia a dia a favor de l'obertura i la reutilització de la informació del sector públic a Espanya. Una labor constant per a aconseguir que el país se situe com a referent a nivell internacional en matèria de dades obertes, tal com s'ha aconseguit este exercici d'acord als resultats arreplegats per l'últim informe de l'European Data Portal. (...)

  Més informació: datos.gob.es(Obri en nova finestra)

  30 November 2016

  Datos.gob.es es renova ampliant els seus servicis i funcionalitats Desplegar acordeon

  Datos.gob.es és la plataforma emmarcada dins de la Iniciativa Aporta que allotja el Catàleg nacional de dades obertes, el punt únic a través del com les Administracions públiques espanyoles compartixen els seus conjunts de dades i els posen a la disposició dels ciutadans, investigadors, reutilisadors i altres administracions per a la seua consulta, descàrrega i reutilització.

  Més informació: datos.gob.es(Obri en nova finestra)

  04 October 2016

  Encontre Aporta 2016 Desplegar acordeon

  Emmarcat en l'agenda d'activitats prèvia a la Conferència Internacional de Dades Obertes,enguany el programa de l'Encontre Aporta 2016 s'ha alineat amb les sessions del IODC. Per este motiu, l'última taula va girar entorn de/entorn de les accions globals i locals relacionades amb cinc àrees clau del full de ruta mundial de l'open data: estàndards, desenvolupament de capacitats i habilitats/habilitats, innovació, mesurament dels assoliments i de l'impacte de les actuacions i els principis de l'Open Data Charter. Per a intercanviar opinions i experiències en aquests camps, es va reunir a un nodrit grup d'experts nacionals pertanyents tant al sector públic com a privat. L'encontre es va organitzar en tres taules (...)

  Més informació:

  13 September 2016

  Open Exchange: Desconferencia Internacional de Dades Obertes Desplegar acordeon

  El OpenExchange , també conegut com la Desconferencia Internacional de Dades Obertes, és un espai col·laboratiu on intercanviar idees sobre l'open data de manera horitzontal; traient el màxim profit al coneixement comú i fomentant la participació dels assistents. Així, es convida a tots els participants a col·laborar i proposar les sessions o temàtiques que conformen l'esdeveniment a diferència de les conferències tradicionals; una estructura organitzativa diferent on la creativitat, el diàleg i el treball conjunt es convertixen en pilars fonamentals. (...)

  Més informació: datos.gob.es(Obri en nova finestra)

  24 August 2016

  Nova versió de la Guia Metodològica per a Iniciatives de Dades Obertes Sectorials Desplegar acordeon

  Amb la finalitat d'ajudar als diferents agents de la comunitat de dades obertes nacional, la Iniciativa Aporta elabora i publica regularment manuals i guies metodològica que aborden diferents aspectes de l'obertura i reutilització de la informació del sector públic. D'igual manera, periòdicament es revisa i actualitza la informació de dites materials per a adaptar-los a les últimes tendències del sector al mateix temps que es redissenya el contingut per a fer-ho més atractiu per als usuaris. (...)

  Més informació: datos.gob.es(Obri en nova finestra)

  13 July 2015

  Publicada en el BOE la Llei 18/2015 per la qual es modifica la Llei 37/2007 sobre reutilització de la informació del sector públic Desplegar acordeon

  Divendres passat, 10 de juliol, es va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat la Llei 18/2015, de 9 de juliol, per la qual es modifica la Llei 37/2007, de 16 de novembre, sobre reutilització de la informació del sector públic amb efecte immediat. (...)

  Més informació: datos.gob.es(Obri en nova finestra)

  17 March 2015

  Mapa de caracterització d'iniciatives de dades obertes a Espanya Desplegar acordeon

  El projecte APORTA dins del portal datos.gob.es ha preparat este mapa amb la finalitat de facilitar la localització de les iniciatives de dades obertes ja existents, així com per a estimular la posada en marxa d'unes altres.

  A través d'este punt d'accés l'usuari puga localitzar geogràficament cadascun dels projectes de dades obertes indentificados en l'actualitat.

  A més de situar els catàlegs de dades obertes de les administracions públiques, s'indica mitjançant una escala de colors si són de caràcter central, regional o local. En fer clic en el marcador de cada projecte, el visitant té accés a dades sobre la iniciativa que estiga disponible públicament.

  Per a millorar el procés de cerca de l'usuari, la ferramenta disposa de diferents filtres que permeten segmentar les iniciatives open data segons els següents criteris:
  Temàtica. Estan disponibles vint i quatre categories de filtrat que engloben els principals sectors d'activitat.

  Cobertura geogràfica. És possible segmentar els projectes segons el seu caràcter nacional, regional o local.

  Grau de reutilització. Seguint l'esquema de cinc estreles de Tim Berners-Lee, és possible localitzar iniciatives segons el grau de reutilització dels conjunts de dades posades a disposició.
  Punt de consulta. En activar la casella SPARQL, se situen en el mapa totes les iniciatives que disposen d'este servici de consulta.

  La informació subministrada es revisa periòdicament per a comprovar la seua veracitat. No obstant açò, es convida als usuaris al fet que es posen en contacte amb soporte@datos.gob.es en cas que detecten un error en la informació o coneguen una iniciativa open data que estiga operativa i dispose de pàgina web amb dades obertes que no està inclosa en la visualització.

  Font original de la notícia

  27 February 2015

  Encontre Aporta 2015: passat, present i futur de l'open data a Espanya Desplegar acordeon

  La seu madrilenya del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme va ser l'escenari triat per a celebrar, ahir dijous 26 de febrer, la cinquena edició de l'Encontre Aporta. Un any més, la cita va congregar a un nodrit grup de representants d'organismes públics, experts, infomediarios i entitats privades els qui van analitzar davant un aforament complet el panorama de dades obertes a Espanya. (...)

  Més informació: datos.gob.es(Obri en nova finestra)

  17 December 2014

  Federació del Banc de Dades del CIS en datos.gob.es Desplegar acordeon

  El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat, recentment, en datos.gob.es el seu banc de dades, el qual reunix la col·lecció d'enquestes i estudis qualitatius que el CIS duu a terme des de la seua creació en 1963.

  Més informació en Actualitat CTT(Obri en nova finestra)

  05 December 2014

  Programari d'ajuda per a la federació en datos.gob.es des de portals CKAN Desplegar acordeon

  FederGob, alliberat com a programari lliure, es pot configurar com plugin perquè funcione de manera genèrica en els portals que estan basats en CKAN

  Més informació en Actualitat CTT(Obri en nova finestra)

  17 November 2014

  Federació del Catàleg de Dades del Govern d'Aragó amb datos.gob.es Desplegar acordeon

  En 6 de febrer de 2013, el Govern d'Aragó aposta per incorporar i actualitzar la informació dels seus conjunts de dades reutilitzables en datos.gob.es(Obri en nova finestra) mitjançant la federació del catàleg de dades obertes(Obri en nova finestra) .

  La Comunitat Autònoma posa així a la disposició dels ciutadans i companyies de la CC.AA. una gran quantitat d'informació pública per a la seua consulta i lliure reutilització.

  Per a més informació en: Actualitat CTT

  10 June 2014

  Federació del Catàleg de Dades de l'Ajuntament de Saragossa amb datos.gob.es Desplegar acordeon

  Des de el  5 de maig l'Ajuntament de Saragossa aposta per incorporar i actualitzar la informació dels seus conjunts de dades reutilitzables en datos.gob.es mitjançant la federació del catàleg de dades obertes . D'esta forma, l'Ajuntament de Saragossa simplifica el procediment d'actualització de la seua informació i garantix que l'usuari obté la mateixa informació independentment del catàleg d'accés, Dades obertes Zaragoza o datos.gob.es(Obri en nova finestra) .

  Per a més informació en: Actualitat CTT

  02 June 2014

  Federació del portal de dades obertes de l'Ajuntament de Madrid amb datos.gob.es Desplegar acordeon

  El passat 12 de març, l'Ajuntament de Madrid va presentar el seu portal de dades obertes(Obri en nova finestra) , una iniciativa més dins de les polítiques de Govern Obert de la ciutat i que complementa al Portal de Transparència, en funcionament des de l'any 2012.

  Més informació en:   Actualitat CTT(Obri en nova finestra)

  26 May 2014

  Federació del portal open data de la Xunta de Galícia Desplegar acordeon

  Des del 21 de maig de 2014 ja es poden consultar des de datos.gob.es els conjunts de dades obertes que la Xunta de Galícia posa a disposició a través del seu portal Open Data.

  més informació: en actualitat ctt

  25 June 2013

  El Govern impulsa un fòrum de col·laboració amb el sector privat per a impulsar la reutilització d'informació pública Desplegar acordeon

  Este matí s'ha celebrat en la seu de Red.es la reunió de llançament de el “Fòrum de Col·laboració Públic Privada en matèria de Reutilització de la Informació del Sector Públic (Fòrum CPP-RISP)”, que pretén impulsar la innovació i generar negoci entorn de/entorn de l'ús de les dades que produïxen les diferents administracions.

  El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme (MINETUR) està representat en el fòrum per la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació (SETSI) i per l'entitat pública Red.es. A ells se sumisca la Secretaria d'Estat d'Administracions Públiques, del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, representat per la Direcció general de Modernització Administrativa, Procediments i Impuls de l'Administració Electrònica.

  Per part del sector privat, el fòrum concentra a l'Associació Multisectorial d'empreses de l'Electrònica, les Tecnologies de la Informació i Comunicació, de les Telecomunicacions i dels Continguts Digitals (AMETIC); l'Associació Espanyola d'Economia Digital (Adigital), l'Associació Multisectorial de la Informació (ASSETGE), el Fòrum CPP-TIC, The App Day i la Fundació CTIC, que gestiona el projecte europeu ePSIplatform.

  Per a més informació: Font origininal de la notícia(Obri en nova finestra)

  10 June 2013

  Datos.gob.es rep el Premi a la Innovació en l'Administració Pública atorgat per la Comissió Europea Desplegar acordeon

  Estos premis es convoquen com a part de la iniciativa ‘ Innovation Union’(Obri en nova finestra) , una de les set línies d'acció derivades del pla estratègic ‘Europa 2020’ per al foment del creixement, inclusió i innovació en la Unió Europea i els seus estats membres.

  El portal Datos.gob.es ha sigut premiat en la categoria de ‘Iniciatives per a l'empresa’ per la seua originalitat, facilitat de reproducció i importància econòmica i social. En esta edició 2013 dels ‘Premis a la innovació en l'Administració Pública’ han resultat guardonats 9 projectes procedents de Croàcia, Finlàndia, Holanda, Portugal, Eslovàquia, Espanya, Suècia i Regne Unit.

  17 May 2013

  Datos.gob.es guanyador dels Premis d'Internet 2013 en la categoria d'Administracions Desplegar acordeon

  Amb motiu del Dia Mundial de la Societat de la Informació, que se celebra cada 17 de Maig per decisió de l'Assemblea General de Nacions Unides, l'Associació d'Usuaris de -Internet convoca anualment els Premis d'Internet.

  Estos guardons tenen per objectiu reconéixer aquelles iniciatives, persones o organitzacions que més s'han destacat, durant l'any previ a la seua entrega, en el bon ús d'Internet i les noves tecnologies en la seua respectiva categories.

  En l'edició de 2013, i dins de la categoria Administracions, el projecte datos.gob.es(Obri en nova finestra) ha obtingut el primer premi. Es reconeix així el paper que exercix esta iniciativa en la seua labor d'impuls al sector públic en l'obertura de dades i en el foment de la seua reutilització per empreses i ciutadans.

  El projecte datos.gob.es(Obri en nova finestra) arranca al novembre de 2011 com a iniciativa conjunta del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme i l'Entitat Pública Empresarial Red.es(Obri en nova finestra) .

  Iniciatives com datos.gob.es(Obri en nova finestra) es consideren clau per a assegurar la posada a la disposició de les dades que posseïx el sector públic, i que al seu torn possibilitar el desenvolupament de millores importants en la vida dels ciutadans i en el teixit empresarial del país.

  Des de la seua posada en marxa, el projecte ha contribuït a posicionar a Espanya en la segona posició en el rànquing de països de la Comissió Europea d'acord a la seua situació en matèria de reutilització de la informació del sector púbic, tal com presenten les dades publicades el passat mes d'abril per la Plataforma ePSI . D'igual manera, un altre reconeixement internacional ha sigut la seua selecció com a finalista dels premis d'innovació 2013 de la Unió Europea entre 204 que van ser presentades.

  Els reconeixements al projecte reflectixen l'esforç que la comunitat datos.gob.es(Obri en nova finestra) està permanentment realitzant, a més de ser un al·licient més perquè tots els participants en el projecte (ciutadans, empreses i administracions públiques) seguisquen treballant en pro d'enriquir un projecte que se sumisca a la resta d'iniciatives dutes a terme pels Estats Membres en matèria d'innovació associada a l'obertura de dades del sector públic i de la seua reutilització.

  16 May 2013

  Aporta en premis d'innovació de la UE Desplegar acordeon

  La Comissió Europea ha anunciat els finalistes(Obri en nova finestra) de la primera convocatòria dels “Premis a la Innovació en l'Administració Pública”, entre els quals figura el Projecte Aporta ( datos.gob.es(Obri en nova finestra) ), iniciativa conjunta de la Secretària d'Estat d'Administracions Públiques i la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Societat de la Informació. La convocatòria s'emmarca dins de la iniciativa “Innovation Europe”, un de les set línies d'acció derivades del pla estratègic de la Unió Europea “Europa 2020”, que busca fomentar el creixement, inclusió i innovació en la Unió i els seus Estat membres.

  La convocatòria té tres categories de premis:

  • Iniciatives per al ciutadà: assistència a les persones d'edat, transport respectuós amb el medi ambient, pressupostos participatius, etc.
  • Iniciatives per a l'empresa: creació de plataformes de xarxes per a noves empreses, suport a emprenedors rurals mitjançant instruments de comerç electrònic, etc.
  • Iniciatives d'educació i investigació: nous enfocaments de la formació professional, millora de l'entorn d'aprenentatge en l'escola primària, ajuda a l'emprenedoria per part d'investigadors, etc.

  Es preveu atorgar tres premis en cada categoria dotats amb una aportació econòmica de 100.000 Euros per a donar continuïtat a activitats dins de la iniciativa premiada. En la selecció de guanyadors entre les iniciatives es valorarà

  • Originalitat i facilitat de reproducció de la iniciativa
  • Importància econòmica per a la col·lectivitat
  • Importància social per a la col·lectivitat
  • Ús al que es pensa destinar la dotació del premi.

  S'han presentat a la convocatòria 204 iniciatives dels Estats membres i Estats associats de la Unió Europea. El nostre país, amb quatre finalistes, és l'Estat membre que major nombre iniciatives en la llista final de candidats.

  La candidatura presentada en la categoria d'iniciatives per a l'empresa, el Projecte Aporta, ha sigut seleccionada dins de la llista curta final del jurat. La presentació de la candidatura va ser acompanyada de cartes de suport d'institucions públiques de diferents Administracions Espanyoles, empreses infomediarias i organismes d'estandardització internacionals.

  La resolució del jurat serà coneguda en la segona quinzena de Maig, estant previst anunciar els guanyadors en la ciutat Irlandesa de Cork el 6 de Juny de 2013 dins de l'edició 2013 de WIRE (Week of Innovative Regions of Europe).

  El projecte Aporta és una iniciativa conjunta del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme amb la col·laboració de Red.es

  30 April 2013

  Espanya en segona posició en el rànquing RISP d'ePSI Platform . Desplegar acordeon

  La iniciativa Plataforma ePSI(Obri en nova finestra) per a la reutilització d'informació ha publicat recentment el rànquing de països de la Comissió Europea(Obri en nova finestra) d'acord a la seua situació en matèria de reutilització de la informació del sector púbic (RISP).

  Este rànquing s'establix sobre la base d'una sèrie d'indicadors dirigits a mesurar l'impacte de les polítiques i les pràctiques dutes a terme en esta matèria. En concret, els set aspectes que l'índex contempla són els següents:

  • Situació del país en relació a la trasposició de la Directiva en 2003/98/CE.
  • Posada en pràctica de les polítiques de reutilització.
  • Conceptes relacionats amb els formats en els quals es disposa la informació pública.
  • Política quant al cobrament de taxes.
  • Mesures per al control d'acords exclusius.
  • Disponibilitat de catàlegs regionals i locals de dades obertes.
  • Celebració d'esdeveniments nacionals i inter regionals.

  D'acord a este índex, Espanya ocupa una meritòria segona posició, per darrere del Regne Unit. Menció especial requerix la puntuació obtinguda en els apartats referits a la trasposició de la Directiva al marc jurídic espanyol, així com en els aspectes relatius a la disposició de conjunts de dades en formats oberts i estructurats en catàlegs nacionals, regionals i locals, associats sempre a comunitats de pràctica.

  18 April 2013

  Recursos d'informació pública d'altres Administracions en Catàleg de datos.gob.es Desplegar acordeon

  El Catàleg d'Informació Pública reutilitzable disponible en el portal “ datos.gob.es”(Obri en nova finestra) va nàixer al novembre de 2011, després de l'aprovació del Reial decret 1495/2011(Obri en nova finestra) , de 24 d'octubre, pel qual es desenvolupa la Llei 37/2007, de 16 de novembre, sobre reutilització de la informació del sector públic, per a l'àmbit del sector públic estatal.

  Entre les previsions de la citada norma s'inclou que “La Secretaria d'Estat d'Administracions Públiques del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme mantindran un catàleg d'informació pública reutilitzable corresponent, almenys, a l'Administració General de l'Estat i als altres organismes i entitats al fet que es referix l'article 1.2, que permeta accedir, des d'un únic punt, als diferents recursos d'informació pública reutilitzable disponibles”.

  Més de 90 entitats del sector públic estatal tenen ja el seu perfil en el catàleg, que inclou aproximadament 700 referències d'informació pública reutilitzable en este moment.

  En la seua funció de plataforma facilitadora de l'accés a la informació reutilitzable, s'incorporen en el Catàleg les peticions rebudes de l'Ajuntament de Gijón, i de la Conferència de Rectors i Universitats d'Espanya. D'igual manera, s'aniran incorporant en un futur les d'aquelles entitats públiques que es vagen rebent, mantenint-se addicionalment el registre d'iniciatives opendata de l'Estat espanyol ja existent en datos.gob.es .(Obri en nova finestra)

  La recentment publicada Resolució de 19 de febrer de 2013, de la Secretaria d'Estat d'Administracions Públiques, per la qual s'aprova la Norma Tècnica d'Interoperabilitat de Reutilització de recursos de la informació, facilita un marc legal i tècnic perquè les incorporacions a datos.gob.es es realitzen d'una manera homogènia i harmonitzat, facilitant així el creixement de l'activitat econòmica i el desenvolupament de servicis del sector infomediario.

  16 April 2013

  Alliberament del codi font de datos.gob.es Desplegar acordeon

  La iniciativa Datos.gob.es posa a disposició el codi font de datos.gob.es para la seua reutilització. En Forja de la comunitat de Programari Lliure CENATIC s'ha creat el projecte Datos.gob.es , amb la publicació del desenvolupament de l'aplicació que sustenta a datos.gob.es. La disposició de forma oberta d'este desenvolupament permet a qualsevol ciutadà, organisme o empresa fer ús ell i crear així un espai propi dedicat a Dades Obertes.

  Al costat de la publicació del desenvolupament de datos.gob.es en la forja de CENATIC , s'ha habilitat: un fòrum públic on parlar del desenvolupament, una llista de correu pública per a intercanviar missatges i un espai per a la gestió de bugs, suport, pegats i petició de funcions . Per a açò, n'hi ha prou que t'unisques unisques al nostre projecte .

  Per a donar continuïtat a l'obertura i reutilització del desenvolupament de datos.gob.es , Datos.gob.es posarà en esta forja els futurs desenvolupament que s'aborden i que puguen ser d'utilitat per a la comunitat reutilisadora.

  La publicació del codi font de forma oberta de datos.gob.es és la continuació del compromís del projecte amb la comunitat de dades obertes. Un altre material i la documentació del portal així com la seua arquitectura també va ser publicat l'any passat.

  Subscripcions

  En esta àrea podrà donar-se de alta per a rebre les notificacions de canvis que es realitzen en notícies, documents o fòrums relacionats amb la solució o l'actiu semàntic.

  Els camps amb asterisc * són obligatoris. S'ha de marcar almenys una de les copiones de subscripció (Notícies, Documents o Fòrums) i indicar el correu en el camp de text indicat per a l'alta o la baixa de subscripció.

  Introduïsca l'email amb el qual desitja rebre les notificacions de la solució o de l'actiu semàntic.

  *

  Pot consultar la política de protecció de dades del PAe i CTT en el seu avís legal

  Introduïsca l'email per a donar-se de baixa de la subscripció.
Punt d'Accés General
Punt d'Accés General
Responsable