accesskey_mod_content

Informe de Maduresa de les Dades Obertes a Europa 2022

  • Opinar
  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

L'Informe de Maduresa de les Dades Obertes a Europa és elaborat anualment pel Portal Europeu de Dades des de 2015. Registra el progrés assolit pels Estats membres de la UE a mesura que impulsen la publicació i reutilització de dades obertes, així com les diferents prioritats establertes. A més dels 27 Estats membres de la UE, l'informe inclou també a 3 països de l'Associació Europea de Lliure Comerç (AELC) (Noruega, Suïssa, Islàndia), 4 països candidats (Albània, Montenegro, Sèrbia, Ucraïna) i Bòsnia i Hercegovina.

En l'edició de 2022, Espanya es posiciona en el setè lloc del rànquing global, mantenint-se en el grup dels Trend-Setters (creadors de tendències).

Gráfico explicado en el párrafo anteriorDe les quatre dimensions analitzades, Espanya destaca especialment en la dimensió “Política”, on aconsegueix la màxima puntuació. En totes elles Espanya obté una puntuació per sobre de la mitjana dels països de la UE: 99% enfront del 86% d'UE27 en Política; 91% enfront de 83% en Portal; 93% enfront de 71% en Impacte, i 84% enfront del 77% en Qualitat. Així, obté una puntuació general del 92% enfront del 79% dels països de la UE.

Gráfico explicado en el párrafo anterior

En la dimensió “Política”, l'informe destaca els mecanismes que s'han establert a Espanya per facilitar la comunicació bidireccional de les novetats entre l'equip que lidera la iniciativa nacional de dades obertes i els gestors de la comunitat de dades obertes (coneguts com a RISP).

Quant a la dimensió “Impacto”, en la recopilació i classificació de casos de reutilització, l'informe posa de manifest que Espanya es basa en panells de control que monitoren les descàrregues de conjunts de dades, rastreja aplicacions i empreses, realitza anàlisis quantitatives i fomenta la creació de comunitats de dades per a la reutilització i l'intercanvi de coneixement. Entre les iniciatives concretes, dins d'impacte mediambiental destaca el projecte del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic “ Visor d'escenaris de canvi climàtic ”, una eina útil per veure i descarregar dades relacionades amb representacions plausibles del clima futur. En impacte econòmic subratlla el paper d'ASSETGI, l'associació d'empreses infomediarias, que analitza anualment el valor econòmic i social de les empreses que reutilitzen dades del sector públic (i privat) per desenvolupar productes de valor afegit. Segons l'edició de 2022 del seu informe, gràcies a aquest ús de dades, aquestes empreses van generar un volum de vendes de més de 2.000 milions d'euros, oferint ocupació a gairebé 23.000 professionals.

En la dimensió “Portal”, l'informe subratlla que Espanya planeja implementar una funcionalitat que ressaltarà breus llistes de conjunts de dades d'alt valor en una part destacada de la pàgina d'inici del seu portal de dades. En aquest llistat hi haurà una opció per 'veure més' aplicant paràmetres específics del cercador del catàleg general.

Gráfico explicdo en el párrafo anterior

Enllaços relacionatsEnllaços relacionats