accesskey_mod_content

La UE reforçarà l'intercanvi de dades del sector públic

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

12 novembre 2018

Les noves normes afavoriran el desenvolupament i la utilització de nous serveis i tecnologies basats en dades, com la intel·ligència artificial.

La UE facilita la reutilització de les dades a poder del sector públic. Els representants permanents dels Estats membres han acordat avui la posició de negociació del Consell(Obre en nova finestra)  sobre unes reformes que formen part de les iniciatives més àmplies que la UE està emprenent per incrementar el subministrament de dades amb l'objectiu de recolzar l'economia i garantir que una major quantitat de dades s'empri en benefici de tots. Les noves normes(Obre en nova finestra) afavoriran el desenvolupament i la utilització de nous serveis i tecnologies basats en dades, com la intel·ligència artificial. A més, suposen un pas important per augmentar la disponibilitat de les dades obertes en la UE.

Conformement a l'actual Directiva relativa a la reutilització de la informació del sector públic, tot contingut accessible al públic en virtut de la legislació nacional sobre l'accés als documents pot ser, en principi, reutilitzat amb qualsevol fi, també amb finalitats comercials.

Les reformes ampliarien l'àmbit d'aplicació de les normes més enllà dels organismes del sector públic, a fi d'incloure a les empreses públiques dels sectors del transport i els serveis públics. Aquests sectors no estarien obligats a posar dades a disposició, tret que aquesta obligació existís a escala nacional, però si publiquessin dades, haurien de respectar els mateixos principis que els organismes del sector públic, en particular pel que fa a la transparència, la no discriminació i els acords exclusius.

També s'ampliarien les normes per incloure les dades de recerques finançades amb fons públics que ja estan disponibles en registres públics. Caldria adoptar mesures perquè aquestes dades fossin reutilitzables, per exemple, especificar condicions adequades de concessió de llicències. Els Estats membres tindrien també que establir polítiques nacionals de lliure accés per fomentar la disponibilitat de les dades de recerca.

El proyecto de normas fomenta la difusión de datos dinámicos, como los datos en tiempo real relativos al transporte o la meteorología procedentes de sensores o satélites. Los organismos públicos tendrían que poner dichos datos a disposición a través de interfaces de programador de aplicaciones (API).

En el texto acordado se dispone que se definirán los conjuntos de datos de gran valor (conjuntos de datos de gran importancia socioeconómica) en una segunda fase tras la adopción de la Directiva. Dichos conjuntos de datos tendrán que estar disponibles de forma gratuita en toda la UE, y deberán ser legibles por máquina y automáticamente transferibles a través de una API. La Comisión elaborará una lista de tipos específicos de conjuntos de datos de gran valor en un acto de ejecución aparte, que se aplicará tanto a los organismos públicos como a las empresas públicas.

En conjunt, les dades del sector públic seran més barats. En general, estaran disponibles de forma gratuïta o a un cost marginal. No obstant això, les normes tenen en compte que alguns organismes del sector públic necessiten generar ingressos i, per tant, permeten, en determinades situacions, que es cobri per les dades un preu dins de certs límits.

El text del Consell també reforça el concepte de dades obertes, és a dir, de dades en formats oberts que poden ser utilitzats lliurement i compartits amb qualsevol fi. A fi de reflectir això, s'ha afegit la noció de dades obertes al títol de la proposta.

Després de l'entrada en vigor de la Directiva, els Estats membres disposaran de dos anys per adoptar disposicions nacionals destinades a posar-la en pràctica. Els Estats membres podran anar més enllà de les normes mínimes establertes en la Directiva.

La proposta que s'està debatent és un element essencial del «conjunt de mesures relatives a les dades» publicat per la Comissió a l'abril de 2018 en el marc de l'Estratègia per al Mercat Únic Digital. Així mateix, forma part de l'examen realitzat per la Comissió en el marc del programa d'adequació i eficàcia de la reglamentació (REFIT).

L'acord aconseguit avui a el Comitè de Representants Permanents constitueix un mandat perquè la Presidència iniciï les converses amb el Parlament Europeu amb l'objectiu d'aconseguir un acord sobre el text definitiu. El Parlament encara no ha acordat la seva posició.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Interoperabilitat
  • Cooperació interadministrativa