accesskey_mod_content

Com mostrar dades obertes de manera accessible

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

05 juny 2024

Les dades obertes han de ser accessibles per naturalesa, és a dir, han d'estar disponibles de forma gratuïta i sense barreres que puguin restringir el seu accés i reutilització.

Les dades obertes han de ser accessibles per naturalesa, és a dir, han d'estar disponibles de forma gratuïta i sense barreres que puguin restringir el seu accés i reutilització.(Obre en nova finestra)  L'accessibilitat és una qüestió fonamental i complexa, ja que significa que aquests conjunts de dades no solament han d'estar disponibles en formats reutilitzables, sinó que qualsevol persona ha de poder accedir a ells i interpretar-los.

Perquè l'accés a la informació de les dades obertes sigui democràtic, aquests han de complir uns criteris d'accessibilitat fonamentals que afecten tant al suport (web) com a la forma que es mostra el seu contingut (per exemple, a través de visualitzacions). En aquest context, aquest post aprofundeix en els principis essencials per assegurar que les dades obertes siguin inclusius i útils per a una audiència diversa. Descubre recomanacions dirigides a millorar l'accessibilitat dels portals i plataformes de dades obertes, així com bones pràctiques per a la visualització de dades, amb el focus posat en la importància d'un disseny inclusiu que consideri les necessitats de tots els usuaris.

Nivells d'accessibilitat web

Si ens centrem en el suport, els portals de dades obertes poden prendre com a font de referència en accessibilitat web les especificacions que identifica  World  Wide Web Consortium  (W3C), principal organització internacional de normalització i l'estandardització de la Web, que estableix  pautes d'accessibilitat  que ha de complir una web. 

  1. Perceptible: La informació i els components de la interfície d'usuari han de presentar-se als usuaris de manera que puguin percebre'ls, independentment de les dificultats físiques o cognitives que puguin tenir. 

  2. Operable: Els components de la interfície d'usuari i la navegació han de ser manejables. Per tant, els usuaris que utilitzin el teclat en lloc del ratolí han de poder interactuar correctament amb una pàgina web, no ha d'imposar-se als usuaris un límit de temps per completar les interaccions i han d'oferir-se formes de navegar i trobar continguts fàcilment.

  3. Comprensible: El text ha de ser clar i fàcil d'entendre, la interfície d'usuari i la navegació han de ser coherents i predictibles, i les pàgines web han d'ajudar als usuaris quan cometin errors en emplenar un formulari, per exemple.

  4. Robusta: El contingut ha de ser sòlid perquè ho interpretin amb fiabilitat diversos navegadors web i altres programes informàtics, com a lectors de pantalla.

Per a cada pauta existeixen criteris de conformitat que es poden comprovar. Aquests criteris es classifiquen en tres nivells: A, AA, AAA.

Els nivells, de menys a més, són:

  • A. Mínimo: Tots els continguts no textuals com a imatges i vídeos han de tenir alternativa textual; els vídeos i àudios han de tenir subtítols; s'ha de poder navegar pel contingut de la pàgina només amb el teclat; la pàgina ha de tenir un títol clar i un idioma assignat.
  • AA. Acceptable: A més de tots els requisits del nivell A, se sumen altres funcionalitats com, per exemple, els vídeos en directe han de tenir també subtítols; la relació de contrast entre el text i el fons ha de ser almenys de 4,5:1; el text ha de ser redimensionable fins al 200% sense perdre contingut ni funcionalitat; no han d'utilitzar-se imatges de text.
  • AAA. Óptimo: Aquest nivell exigeix totes les característiques dels nivells A i AA, al costat d'altres requisits com la interpretació de vídeos en llengua de signes o la relació de contrast entre el text i el fons d'almenys de 7:1.

Webs i visualitzacions de dades obertes accessibles

Tenint en compte les condicions i recomanacions que marca W3C, el Portal Europeu de Dades obertes ofereix una Guia de Visualització de Dades(Obre en nova finestra) que recull les millors pràctiques d'accessibilitat en la visualització de dades. Seguint les directrius que marca aquesta Guia, per respectar la inclusividad des del disseny, una bona visualització de dades ha de complir tres condicions: que es pugui percebre, que es pugui entendre i que es pugui adaptar.

  • Que es pugui percebre: els colors han d'estar adaptats per a persones amb problemes de visió, la font ha de tenir la grandària i contrast adequat.
  • Que es pugui entendre: la interfície ha de ser amigable per a l'usuari i intuïtiva. Siempre y cuando sigui possible, el gràfic ha de ser comprensible independentment de la formació de l'usuari.
  • Que es pugui adaptar: la visualització ha de ser responsive, és a dir, que s'adapti a les dimensions de cada dispositiu electrònica, flexible, editable o amb opcions de visualització per a persones amb discapacitat cognitiva.

Una vegada hem identificat aquestes tres condicions, podem analitzar si el nostre gràfic compleix amb elles parant esment a qüestions com l'ús d'una paleta de color adequada per a persones amb problemes de visió, que compti amb bon contrast i un títol i text entenedor. También és recomanable que portin un text alternatiu (adaptat a persones amb discapacitat intel·lectual) i fins i tot, quan es consideri necessari, una guia de visualització per entendre el gràfic.

Herramientas per millorar l'accessibilitat

Per emprar els principis d'accessibilitat en la visualització de dades podem fer ús de tres recursos:

  • Herramientas per auditar l'accessibilitat: També és una bona pràctica realitzar auditories d'accessibilitat, per exemple, amb  Chartability que analitza els llocs web tenint en compte tots els aspectes relacionat amb la inclusió.(Obre en nova finestra)
  • HTML: Lenguaje de marcat fonamental de la web es va desenvolupar pensant en l'accessibilitat, per la qual cosa utilitzar els seus elements de forma semànticament correcta és una forma senzilla de garantir un nivell bàsic d'accessibilitat. Això s'aplica al context d'una visualització (que ha d'utilitzar elements com encapçalats i paràgrafs de forma correcta, per exemple), als elements interactius (com a enllaços, botons i entrades) i als elements d'una visualització pròpiament aquesta. És a dir, sempre que sigui possible és millor oferir una visualització amb html que en format imatge (jpg o png). Quan no sigui possible, serà necessari dotar d'una alternativa accessible (un alternative text, com s'esmentava anteriorment).
    • SVG(Obre en nova finestra) : Els gràfics vectorials escalables o gràfics vectorials redimensionables (de l'anglès: Scalable Vector Graphics (SVG) és un format de  gràfics vectorials(Obre en nova finestra)  bidimensionals, tant estàtics com a animats, en format de  llenguatge de marcat(Obre en nova finestra)  extensible  XML(Obre en nova finestra)  (Extensible Markup Language), és a dir que es compon per codi i l'especificació del qual és un  estàndard obert(Obre en nova finestra)  desenvolupat per el  W3C(Obre en nova finestra)  per generar gràfics accessibles.
  • Datawrapper: És una eina(Obre en nova finestra) , entre nombroses eines de visualització de dades, que ofereix la possibilitat de provar paletes de colors accessibles, així com escriure una descripció alternativa, entre altres funcions relacionades amb l'accessibilitat.

En resum, la visualització de dades és un mètode per  fermés accessible un conjunt de dades i les seves visualitzacions. Tenir en compte aquests consells sobre accessibilitat i incorporar-los per defecte en el disseny a l'hora de presentar visualment un conjunt de dades enriquirà el resultat i permetrà que arribi a una audiència més àmplia.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic
  • Accessibilitat