accesskey_mod_content

INCIBE publica la primera convocatoria de Compra Pública Innovadora, focalizada en programas I+D

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

05 juliol 2022

Amb un total de 86,7 milions d'euros, aquesta actuació fomenta la innovació en ciberseguretat des del sector públic a través de l'adquisició de solucions innovadores o de solucions en fase de desenvolupament

L'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), entitat depenent del ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformación Digital a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial, va presentar avui, sobre la base de les conclusions de la Consulta Preliminar al Mercat, la primera de les actuacions de la Iniciativa Estratègica de  Compra Pública Innovadora (CPI)(Obre en nova finestra) . La CPI és una eina per fomentar la innovació en ciberseguretat des del sector públic, concretament a través de l'adquisició de solucions innovadores o de solucions en fase de desenvolupament.    

La jornada, que va comptar amb l'assistència de més de 77 empreses, va arrencar amb la intervenció de Félix Barrio, director general d'INCIBE, qui va destacar l'objectiu d'INCIBE d'impulsar la innovació en ciberseguretat “en el conjunt de la societat, en les pimes, en els sectors estratègics i en el conjunt del mercat creant solucions competitives de ciberseguretat, i desenvolupant una política d'innovació dirigida a enfortir les capacitats de la indústria”.

La CPI suposarà una inversió sense precedents a nivell mundial en la indústria de la ciberseguretat. Així, i al llarg dels propers anys, INCIBE canalitzarà al mercat un primer paquet de 224 milions d'euros mitjançant contractes en el marc de la Compra Pública Innovadora, al programa d'aquestes característiques més ambiciós a Europa.

Consulta preliminar al mercat

La Consulta Preliminar al Mercat, oberta al juliol de 2021, va registrar un total de 281 propostes presentades per al conjunt d'actuacions, que englobaven un pressupost total de 926 milions i una inversió pública de 753 milions d'euros. Les pimes (97) i les grans empreses (87) són les tipologies d'entitats que van presentar el major nombre d'iniciatives. 

De la mateixa manera, INCIBE va anunciar que en el marc de la Consulta al Mercat actual, es contactarà amb les entitats que hagin participat per sol·licitar ampliacions d'informació i convocar entrevistes amb elles amb la finalitat de preparar detalladament els futurs expedients de contractació i estudiar altres possibles noves iniciatives.

Primeres actuacions

La Compra Pública Innovadora de INCIBE se articula a través de 6 actuaciones. La primera de ellas se focaliza en desarrollar programas estratégicos de I+D para el desarrollo de proyectos de tecnologías disruptivas por empresas de la industria de la ciberseguridad, que den respuesta a retos a largo plazo. El resto de actuaciones se centrarán en la contracción de soluciones tecnológicas para impulsar la ciberseguridad en pymes, sectores estratégicos, sector público, la mejora de la capacidad de INCIBE y la ejecución de pequeños proyectos impulsados por start-ups, micropymes y pymes. 

En la primera convocatòria presentada avui es preveu la selecció de fins a 20 projectes entre 1,5 i 10 milions d'euros, participats per consorcis formats per empreses tractoras i pimes com a socis principals. Comptarà amb un pressupost màxim de 86,7 milions d'euros. El document regulador de la contractació de Serveis de Recerca i Desenvolupament en matèria de ciberseguretat se centrarà en la contractació de serveis de R+D en la qual comprador i contractista compartiran, riscos, beneficis, i inversió, segons l'establert en el citat document, especialment en matèria de Drets de Propietat Intel·lectual i Industrial. Així, s'ha plantejat una coinversión mínima del 20% per part de l'empresa adjudicatària. Les especificacions funcionals i tècniques objecte del procediment competitiu, que s'aniran perfilant també a través del diàleg amb els licitadors, se centraran en algunes temàtiques com la gestió d'identitats digitals; els sistemes de criptografia i claus quàntiques; el tractament d'incidents; la protecció de dades, la documentació i les comunicacions; la detecció d'amenaces i la detecció primerenca o la simulació a la xarxa.

En 2022, a més de l'actuació 1, es publicaran les licitacions de l'actuació 2, ‘Solucions tecnològiques per a la ciberseguretat en les pimes’; i de l'actuació 3 ‘Solucions tecnològiques per a sectors estratègics’. La resta d'actuacions es licitaran durant el primer semestre de 2023.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Seguretat i Protecció de Dades
  • Serveis electrònics