El Rastrejador de el Observatori d'Accessibilitat Web (OAW) és l'eina del Govern d'Espanya que des de l'any 2009 ha permès dur a terme les diferents iteracions de l'Observatori Observatori d'Accessibilitat Web (OAW) i la utilització del servei de diagnòstic en línia disponible a través de la Comunitat d'Accessibilitat . A més, serà l'eina amb la qual el Govern d'Espanya implementi el mètode de seguiment simplificat per al monitoratge pel que fa a la Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 d'octubre de 2016, sobre l'accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic.
Tècnicament el rastrejador permet realitzar una estimació de l'accessibilitat d'un lloc web i generar informes automàtics a partir de les més de 100 comprovacions implementades actualment en la plataforma pel que fa a WCAG 2.0, a més d'aportar recomanacions sobre com solucionar els problemes detectats. A partir de l'any 2020 l'eina incorporarà també comprovacions de WCAG 2.1.
El Govern d'Espanya va alliberar al novembre de 2018 com a programari de fonts obertes la solució del Rastrejador de l'Observatori d'Accessibilitat Web a través del Centro de Transferència de Tecnologia – CTT amb l'objectiu d'ajudar a altres Estats en la implantació de polítiques actives de monitoratge de la situació, especialment per als afectats per la Directiva (UE) 2016/2102.
El govern de la República d'Argentina, en concret la "Oficina Nacional de Tecnologies d'Informació"(ONTI) , exerceix el rol d'Autoritat d'Aplicació de la Ley N° 26.653 de “Accesibilidad de la Información de las Páginas Web” i per tant ha de monitorar i avaluar l'accessibilitat de llocs web en el marc del Decreto N° 656/2019 .
Como apoyo a estas actividades ONTI descargó, a través del CTT, la herramienta del Rastreador del Observatorio de Accesibilidad Web y la ha desplegado con éxito en sus instalaciones. La herramienta ha sido adaptada por el equipo de ONTI a las necesidades específicas del contexto argentino, especialmente en lo que respecta al diseño e información mostrada por sus informes.
El objetivo de ONTI es usarla, a partir de noviembre de 2019, para estudiar la evolución de la accesibilidad en los sitios web de los sujetos obligados por la Ley de Accesibilidad Web de Argentina.
De forma conjunta, Espanya i Argentina estan estudiant diferents vies de col·laboració per contribuir a les millores d'ús comú que es puguin anar desenvolupant i generar així beneficis per a ambdues institucions.