accesskey_mod_content

L'aportació del Programa Europa Digital per a la transició digital i la ciberseguretat a Europa

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

27 març 2023

La Comissió Europea ha adoptat el Programa de Treball del Programa Europa Digital per 2023-2024.

La Comissió ha adoptat dos programes de treball plurianuals per a el   Programa Europa Digital(Obre en nova finestra) , en els quals es descriuen els objectius i les àrees temàtiques específiques que rebran un total d'1.284 milions d'euros en finançament, dels quals 553 milions d'euros estaran disponibles en 2023. Aquests programes de treball inclouen inversions estratègiques que serà fonamental per fer d'aquesta  Dècada Digital d'Europa(Obre en nova finestra) . El Programa Europa Digital té com a objectiu reforçar la sobirania tecnològica d'Europa i portar solucions digitals al mercat en benefici dels ciutadans, les administracions públiques i les empreses, contribuint al mateix temps als objectius del Pacte Verd Europeu.

Programa de Treball principal

El Programa de Treball principal té un valor de 909,5 milions d'euros per al període 2023 i 2024 i té com a objectiu garantir la continuació i evolució de les activitats que van començar amb el pressupost 2021-2022. Com a tal, reforça les capacitats digitals crítiques de la UE centrant-se a les àrees clau de tecnologia de protecció del clima i el medi ambient, dades, IA , núvol, ciberseguretat, habilitats/habilitats digitals avançades i desplegament per al millor ús d'aquestes tecnologies (com blockchain , interoperable digital solucions de serveis públics i marc de referència per atendre necessitats urgents en el consum d'energia).

Un exemple dels projectes que rebran suport inclou la implementació de espais de dades comunes en àrees estratègiques com el patrimoni cultural, el turisme, l'idioma, l'energia, la fabricació, l'agricultura, l'aplicació de la llei i la salut que ajudaran a les empreses a compartir dades transfrontereres, incloses les pimes, start - ups i sector públic. Esto s'està fent com a part de  l'estratègia europea de dades(Obre en nova finestra) , que el seu objectiu és crear un mercat únic de dades que garanteixi la competitivitat global i la sobirania de dades d'Europa. 

Un altre exemple serà la facilitació d'una adopció més ràpida de tecnologies d'Europa, IA  en particular el seu ús per part d'empreses i pimes, el desenvolupament de tecnologies de realitat virtual per a ciutats i comunitats, i una plataforma per a models avançats de bessons humans virtuals per a la cura de la salut.

El programa de treball principal també invertirà a abordar els desafiaments de la protecció del clima i el medi ambient mitjançant el suport a la següent fase en l'evolució del bessó digital de la Terra  Destination Earth(Obre en nova finestra) , establint un espai de dades d'acord verda i preparant un  passaport de producte digital(Obre en nova finestra)  per permetre l'economia circular.

Altres projectes recolzats veuran la creació i l'entrega de cursos d'educació superior en tecnologies digitals avançades i el reforç d'habilitats/habilitats, en particular en àrees de semiconductors i ciberseguretat. A més, el programa de treball veurà crides per a la creació i el manteniment continu de serveis públics digitals i el suport a la interoperabilitat i solucions transfrontereres en suport de les administracions públiques (per exemple, la  Identitat Digital Europea(Obre en nova finestra)  ).

El programa de treball principal també finançarà projectes a les àrees de digitalització de la justícia i protecció del consumidor, fent d'Internet un entorn més segur/segur per a nens i joves, i lluitant contra la desinformació a través de el  Observatori Europeu de Mitjans Digitals  ( EDMO ).

También brindarà suport a les empreses emergents i les pimes digitals a través de la Plataforma d'Inversió en Tecnologies Digitals Estratègiques en el marc del programa InvestEU, amb un enfocament en la ciberseguretat.

Programa de treball sobre ciberseguretat

Juntament amb aquest programa de treball principal, la Comissió va publicar un altre programa de treball específic centrat en la ciberseguretat, amb un pressupost de 375 milions d'euros per al període 2023-2024 per millorar la resiliència col·lectiva de la UE enfront de les ciberamenazas, que serà implementat per la  Competència Europea en Ciberseguretat. Centre(Obre en nova finestra)  de suport a la  estratègia de ciberseguretat(Obre en nova finestra)  i  normativa relacionada amb la ciberseguretat(Obre en nova finestra)  .

Aquest programa de treball de seguretat cibernètica, per exemple, recolzarà la creació de capacitats dels Centres d'Operacions de Seguretat nacionals i transfronterers per crear un ecosistema de detecció d'amenaces i anàlisis d'incidents cibernètics d'última generació. També permetrà el desenvolupament de capacitats en ciberseguretat a través dels Centres Nacionals de Coordinació, que tindran com a objectiu fomentar la cooperació transfronterera i la preparació d'accions conjuntes, tal com es defineix en el Reglament sobre Xarxes i Centres Europeus de Competència Industrial, Tecnològica i de Recerca en Ciberseguretat.  

També finançarà projectes que recolzin a la indústria, en particular a les pimes i les empreses emergents, en el compliment dels requisits reglamentaris de ciberseguretat, especialment la  implementació de NIS2(Obre en nova finestra) o els requisits relacionats amb la  Llei de Resiliència Cibernètica(Obre en nova finestra) proposta.

Propers passos

Les primeres convocatòries per a aquest programa de treball de ciberseguretat es publicaran aquesta primavera i hi haurà més després de l'estiu. Les convocatòries estan obertes a empreses, administracions públiques i altres entitats dels Estats membres de la UE , països de la AELC/EEE i països associats al Programa Europa Digital. Para obtenir més informació sobre els programes de treball,  consulti aquí(Obre en nova finestra) . Para obtenir més informació sobre com obtenir finançament,  consulti aquí(Obre en nova finestra) .

Fons

El Programa Europa Digital és el primer programa de finançament de la UE centrat a apropar la tecnologia digital a empreses i ciutadans. Amb un pressupost total previst de 7.500 milions d'euros durant 7 anys, accelerarà la recuperació econòmica i donarà forma a la transformació digital de la societat i l'economia d'Europa, beneficiant en particular a les pequeño i mitges empreses. El Programa Europa Digital s'implementa mitjançant programes de treball plurianuals.

El Programa Europa Digital complementa las inversiones en el marco de otros programas de la UE, como Horizon Europe , EU4Health , InvestEU , el Mecanisme Connectar Europa , així com les inversions en el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència . El Reglament pel qual s'estableix el  Programa Europa Digital es va publicar en el Diari Oficial de la UE l'11 de maig de 2021, va entrar en vigor aquest mateix dia i s'aplica amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener de 2021.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic
  • Seguretat i Protecció de Dades