accesskey_mod_content

Segon informe de progrés sobre la implementació de la Declaració de Berlín

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

18 juliol 2023

La Comissió Europea fa públic el segon informe de progrés sobre la Declaració de Berlín sobre la societat digital i el govern digital basat en valors.

La Comissió Europea ha publicat, en el context de la presidència sueca del Consell de la Unió Europea, el  segon informe de progrés sobre la Declaració de Berlín sobre Societat Digital i Govern Digital Basat en Valors .

La Declaració de Berlín va ser signada el 8 de desembre de 2020 per tots els Estats membres de la Unió Europea. El document es basa en els compromisos polítics de la  Declaració de Tallin  sobre administració electrònica i porta els principis de centralitat de l'usuari que es van formular un pas més enllà en enfortir el paper pioner de les administracions públiques en la transformació digital basada en valors.

L'informe proporciona una visió general dels resultats i mesures adoptades pels Estats membres durant el segon any d'implementació del compromís assumit a la Declaració. Ofereix, a més, una descripció general dels resultats de cada país en cadascuna de les 22 mesures normatives que conté la Declaració, així com una descripció general de les bones pràctiques en la implementació d'aquestes mesures polítiques.

Resultados de España

Tal com assenyala l'informe, “els resultats d'España en l'edició de 2022 del mecanisme de seguiment de la Declaració de Berlín són molt positius. De fet, quatre àrees han augmentat les seves puntuacions, mentre que dues han rebut la mateixa puntuació que en 2021. Els increments més significatius es registren a les àrees de ‘Confiança a través de la seguretat en l'esfera digital’, la puntuació de la qual va passar del 86% en 2021 al 100% en 2022, i de ‘Empoderamiento i alfabetització digitals’, que va passar del 66% en 2021 al 83% en 2022.

Espanya se situa per sobre de la mitjana europea en el nivell d'implementació de les seves mesures en 6 de les 7 àrees analitzades, destacant a l'àrea de promoció de drets fonamentals i valors democràtics en l'esfera digital (amb un 100% de compliment) i en la d'enfortiment de la sobirania i interoperabilitat de l'Europa digital (amb un 97% de compliment).

Gráfico sobre los resultados de España en las distincas áreas explicadas en los párrafos de la noticia.

Així mateix, l'informe posa de manifest tres bones pràctiques dutes a terme per Espanya. Dins de l'àrea de la promoció de drets fonamentals i valors democràtics en l'esfera digital, destaca el llançament de la Carta de Drets Digitals, “un dels compromisos més importants del Govern per protegir els drets dels ciutadans en la nova era d'Internet i la Intel·ligència Artificial”. Quant a l'apoderament i alfabetització digitals, l'informe subratlla l'engegada del Pacto Generació-D, un compromís públic-privat a gran escala, emmarcat en el Pla Nacional de Competències Digitals, que es va articular amb l'objectiu de garantir la formació i inclusió digital dels treballadors i ciutadans en el seu conjunt per impulsar la creació d'ocupacions de qualitat, reduir la desocupació, augmentar la productivitat i tancar les bretxes digitals. Finalment, dins de l'àrea de “Creació de sistemes d'intel·ligència artificial centrats en l'ésser humà i basats en valors per al seu ús en el sector públic”, l'informe destaca el nou assistent conversacional ADA del portal Mi Carpeta Ciudadana, “un exemple d'un reeixit sistema de IA centrat en l'ésser humà en el sector públic”.

Informe complet(Obre en nova finestra)

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic