"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".
El
ELI
va sorgir en 2012 a través d'unes Conclusions del Consell (2012/C 325/02) en les quals la Unió Europea convidava als Estats membres a adoptar un estàndard d'identificació i descripció de les normes jurídiques. Aquesta iniciativa ha anat evolucionant i enriquint-se gràcies a noves conclusions publicades en 2017 ( 2017/C 441/05 ) i 2019 ( 2019/C 360/01 ).
El
ELI
, que se basa en un acuerdo voluntario entre los países de la
UE
, busca facilitar el acceso, intercambio e interconexión de la información jurídica publicada en los sistemas nacionales, europeos y mundiales. De esta forma se facilita su disponibilidad como conjuntos de datos abiertos, impulsando su reutilización.
En concret, el
ELI
permet:
- Identificar documentos legislativos, como normas o recursos legales, de forma univoca mediante un identificador único (
URI
), comprensible tant per persones com per màquines.
- Definir les característiques de cada document a través de metadades procesables automàticament. Per a això utilitza vocabularis definits mitjançant ontologies consensuades i recomanades per a cada àmbit.
Gràcies a això, s'aconsegueixen una sèrie d'avantatges:
- Aporta major qualitat i fiabilitat.
- Aumenta la eficacia en los flujos de información, reduciendo tiempos y ahorrando costes.
- Optimiza y agiliza el acceso a la legislación de distintos sistemas jurídicos al proporcionar la información de manera uniforme.
- Millora de la interoperabilitat dels sistemes jurídics, facilitant la cooperació entre països.
- Facilita la reutilització de dades jurídiques com a base de nous serveis i productes de valor afegit que milloren l'eficiència del sector.
- Impulsa la transparència i la rendició de comptes dels Estats Membres.
Aplicació d'Espanya.
ELI
El
ELI
es un sistema flexible que debe ser adaptado a las peculiaridades de cada territorio. En el caso del ordenamiento español, existen diversos aspectos jurídicos y técnicos que condicionan su implementación.
Un dels principals condicionants és la pluralitat d'emissors, amb normes a nivell nacional, autonòmic i local, cadascuna de les quals compta amb el seu propi mitjà de publicació oficial. A més, cada organisme publica els documents en els formats que considera adequats (pdf, html, xml, etc.) i amb diferents metadades. A això cal sumar la pluralitat lingüística, per la qual cada butlletí es publica en les llengües oficials corresponents.
Per això, es va acordar que la implementació de el
ELI
es realitzaria de forma coordinada per totes les administracions, en el marc de la Comissió Sectorial d'Administració Electrònica (CSAE) ,a través de dues fases:
- A causa de la complexitat de la normativa local, en la primera fase, es va decidir abordar únicament l'especificació tècnica aplicable a l'Estat i les Comunitats Autònomes, mitjançant acord de la CSAE de 13 de març de 2018 .
- Al febrer de 2022 , s'ha elaborat una nova versió per incloure en la seva aplicació a la normativa local.
Amb aquesta nova especificació, queden establertes les directrius comunes per a la implementació de el
ELI
en el contexto español, pero respetando las particularidades de cada organismo. Es decir, recoge únicamente los elementos mínimos necesarios para garantizar la interoperabilidad de la información legal publicada en todos los niveles de administración, pero se sigue permitiendo que cada organismo mantenga sus propios diarios oficiales, bases de datos, procesos internos, etc.
Pel que fa a el àmbit temporal, els organismes han d'aplicar aquestes especificacions de la següent manera:
- Normativa estatal: aplica a aquella publicada a partir del 29/12/1978, així com la publicada abans si compta amb versió consolidada.
- Normativa autonòmica: aplica a aquella publicada a partir del 29/12/1978.
- Normativa local: cada entitat podrà aplicar el seu propi criteri.
Com implementar l'ELI?
A la pàgina web https://www.elidata.es/ s'ofereixen recursos tècnics per a l'aplicació de l'identificador. En ella s'explica el model contextual i s'ofereixen diferents plantilles per facilitar la seva aplicació:
També ofereix la relació de metadades mínimes comunes , entre altres recursos.
A més, per facilitar la coordinació nacional i la compartició d'experiències, a la web també es pot trobar informació sobre la implementació efectuada per les diferents administracions .
El ELI ja s'aplica, per exemple, en Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) . Des de la seva pàgina web es pot accedir a totes les normes del BOE identificades amb L'I , distingint entre les normes estatals i autonòmiques. Si prenem com a referència una norma com el Reial decret-llei 24/2021, on es procedia a la transposició de diverses directives europees (inclosa la de dades obertes i reutilització de la informació del sector públic), veiem que s'inclou un inclou un enllaç permanent ELI .
En definitiva, ens trobem davant un mecanisme comú de gran utilitat per facilitar la interoperabilitat de la informació jurídica, la qual cosa pot impulsar la seva reutilització no solament a nivell nacional, sinó també europeu, afavorint la creació de l'espai espai de llibertat, seguretat i justícia de la Unió Europea.
Font original de la notícia Datos.gob.es
- Interoperabilitat i Normalització
- Cooperació interadministrativa