Segons un estudi de IDC/EMC es creu que, malgrat que el volum de dades es multiplicarà exponencialment en el curt termini, únicament el 1% de les dades generades s'utilitza, es processa i s'aprofita . Una de les raons la trobem en la incoherència i poca flexibilitat dels models de dades, que bloquegen la integració dels mateixos.
En aquest sentit, en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya, que detalla l'estratègia espanyola per canalitzar els fons destinats per la Unió Europea a reparar els danys provocats per la pandèmia, posa l'accent en les reformes tecnològiques i inversions enfocades a construir un futur més sostenible. Un dels principals reptes en aquest àmbit és dinamitzar la compartició de dades, principalment en aquells sectors amb més impacte en la societat, com la salut i el turisme.
Per a això, els models de dades intel·ligents o smart data models juguen un paper fonamental. Però, què són exactament?
La Iniciativa SDM i com funciona
La Fundació FIWARE, TM Forum, IUDX i OASC s'han unit per liderar una iniciativa de col·laboració conjunta que permeti agrupar els models de dades intel·ligents per dominis, posant-los a la disposició de les organitzacions i de qualsevol usuari que ho desitgi. És el que es coneix com a iniciativa SDM (Smart data models) i, en ella, tots els models de dades són de caràcter públic.
D'aquesta manera, es dona resposta a les noves necessitats de modelatge de dades a la velocitat que requereix el mercat, reaprofitant models ja provats en escenaris reals.
L'objectiu fonamental de SDM es basa que les organitzacions puguin evolucionar la seva visió d'intercanvi de dades cap a una compartició que doni suport tant a l'anomenada Economia de la Dada com als espais de dades . La Economia de la Dada, no és més que el conjunt d'activitats i iniciatives el model de les quals de negoci es basa en el descobriment i explotació de les dades , per a la identificació d'oportunitats que generin productes i serveis.
SDM classifica la informació per dominis o sectors industrials , creant un repositori per a cadascun d'ells. A més, cada domini conté submòduls amb els temes rellevants per a aquest domini i, dins de cada tema, els models de dades relacionades. No obstant això, també es disposa d'elements transversals compartits per a tots els dominis. Per a cadascun d'aquests repositoris, es poden extreure els models de forma gratuïta. També es pot contribuir amb la iniciativa mitjançant l'emplenament d'un formulari de col·laboració que permeti crear nous.
Per facilitar la compartició i l'enteniment comú, cada model inclou tres elements:
- La representació tècnica pròpia del model que defineix les dades i les seves relacions, mitjançant estructures JSON.
- La especificació o manual amb les descripcions funcionals de cadascun dels elements continguts.
- Exemples que assegurin la seva comprensió.
A més del seu caràcter públic i ús gratuït, compta amb una llicència que permet als usuaris realitzar modificacions en cas que ho considerin necessari, així com compartir aquestes modificacions amb la resta d'usuaris. Amb aquesta finalitat, es defineix un flux de treball d'acord a les fases del cicle de vida dels models de dades, que presenta tres etapes:
- Oficial: els models de dades ja han estat acceptats i estan totalment a la disposició dels usuaris amb els tres elements descrits anteriorment.
- En harmonització: els models ja han estat acceptats, però encara es troben en progrés per completar els elements.
- En incubació: els models estan sent elaborats i compten amb el suport de l'organització per aconseguir un model oficial.
Gràcies a aquesta iniciativa , es pretén dinamitzar la compartició de models de dades en tots els àmbits. De moment, ja s'han aconseguit homogeneïtzar models en els dominis de ciutats intel·ligents, sector agroalimentari, tractament de l'aigua, energia, medi ambient, sensórica, robòtica, aeronàutica, destinacions turístiques, salut i indústria manufacturera, a més d'alguns transversals com puguin ser xarxes socials o monitoratge d'incidències, encara que no tots en la mateixa mesura, tal com mostra la següent imatge amb el nombre de models inclosos en cada domini.
Es tracta, sens dubte, d'una iniciativa que facilita el camí cap a la transformació data driven de productes i serveis, proporcionant l'obertura de models com la base tècnica sobre la qual se sustentarà l'adopció d'arquitectures de referència. Si vols aprofundir més, la pròpia SDM conté un apartat de “ Learning zone ” per facilitar l'aprenentatge sobre la iniciativa i fomentar el seu ús, incloent videos acte explicatius.
També hi ha tot un seguit de eines per a aquells usuaris que, sent experts en el seu sector d'activitat, no ho són en la generació de models de dades. Sota l'element de menú tools, es troben serveis que permeten des de generar un esborrany d'un model de dades amb un exemple, un editor de modelso de dades assistit i en línia, opcions per generar exemples des de models de dades existents, i unes altres per incorporar l'element @context que permet la connexió amb solucions linked data.
Iniciatives globals com la de SDM adquireixen gran importància a l'hora d'acordar referències que permetin optimitzar els serveis al ciutadà. Constitueixen un pas més en l'objectiu d'aconseguir espais de dades comunes, posant a disposició models de dades contrastades. Aquesta fita, suposa un gran accelerador per la seva transcendència, fins i tot a nivell europeu, amb grans iniciatives ja en curs com la de GAIA-X.
Font oficial de la notícia