accesskey_mod_content

Els presidents de la Comissió, el Parlament Europeu i el Consell signen la Declaració Europea de Drets i principis digitals

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

16 desembre 2022

El text recorda tots els drets pertinents en el context de la transformació digital i ha de servir com a punt de referència per a les empreses i altres actors rellevants per desenvolupar i desplegar noves tecnologies.

La declaració incorpora, entre unes altres, referències a la sobirania digital de manera oberta, el respecte de els drets fonamentals, l'estat de dret i la democràcia, la inclusió, l'accessibilitat, la igualtat, la sostenibilitat, la resiliència, la seguretat, la millora de la qualitat de vida, la disponibilitat de serveis i el respecte dels drets i aspiracions de tots. Ha de contribuir a una economia i una societat dinàmiques, eficients en l'ús dels recursos i justes en la UE.

La declaració també ha de guiar als responsables polítics a l'hora de reflexionar sobre la seva visió de la transformació digital:

  • Posar a les persones al centre de la transformació digital
  • recolzar la solidaritat i la inclusió, a través de la connectivitat, l'educació digital, la formació i les capacitats, unes condicions de treball justes i equitatives, així com l'accés als serveis digitals en línia
  • Reafirmar la importància de lal ibertad d'elecció en les interaccions amb algorismes i sistemes d'intel·ligència artificial i en un entorn digital just
  • Fomentar la participació a l'espai públic digital
  • augmentar la seguretat i l'apoderament en l'entorn digital, en particular per als nens i els joves, garantint al mateix temps la privadesa i el control individual sobre les dades
  • Promoció de la sostenibilitat

El Consell ha contribuït a donar prominència a la dimensió internacional, en particular promovent referències als drets humans universals en l'encapçalament de la declaració, també amb vista a inspirar als socis més enllà de les fronteres de la UE.

Un compromís equilibrat es reflecteix en els aspectes socials, com la defensa dels drets de els treballadors en relació amb la vigilància en el lloc de treball, i mitjançant un compromís de lluita contra el treball forçós.

Quant a les qüestions de privadesa, la declaració estableix que s'ha de garantir als ciutadans la confidencialitat de les seves comunicacions i protegir-los contra el seguiment o la intercepció il·legals.

Finalment, un enteniment comú sobre la intel·ligència artificial (IA) en el lloc de treball garanteix ara una alineació de la declaració amb les negociacions en curs sobre la Llei de IA i amb la Directiva sobre seguretat i salut en el treball.

Declaració Europea sobre Drets i Principios Digitales (pdf)(Obre en nova finestra)

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic