accesskey_mod_content

Publicat l'Informe de Maduresa de Dades Obertes 2022

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

15 desembre 2022

España es posiciona en el setè lloc del rànquing global, en l'informe de maduresa de dades obertes a Europa 2022, mantenint-se així dins del grup dels Trend-Setters (creadors de tendències).

El vuitè informe anual que mesura el nivell de maduresa de les dades obertes en tota Europa ja està disponible. El  Informe de Maduresa de Dades Obertes (ODM) 2022  (Obre en nova finestra) registra el progreso logrado por los Estados miembros de la UE a medida que impulsan la publicación y reutilización de datos abiertos, así como las diferentes prioridades establecidas para permitir esto.

L'informe de l'any es basa en una enquesta d'autoavaluació que van completar 35 països. Si bé segueix sent un exercici centrat en la UE, l'ODM 2022 inclou no solament als 27 Estats membres de la UE, sinó també a 3  països de l'Associació Europea de Lliure Comerç(Obre en nova finestra)  (AELC) (Noruega, Suïssa, Islàndia), 4 països candidats (Albània, Montenegro, Sèrbia, Ucraïna) i Bòsnia i Hercegovina.

Les preguntes que els països han de respondre es relacionen amb quatre dimensions principals en el seu desenvolupament de dades obertes:

  • Política: esta dimensión arroja luz sobre las políticas y estrategias de datos abiertos vigentes en los países europeos.
  • Impacte: aquesta dimensió analitza la disposició, la preparació i la capacitat dels països europeus per mesurar tant la reutilització com l'impacte creat per les dades obertes.
  • Portal: aquesta dimensió se centra en les característiques, l'ús i la sostenibilitat dels portals nacionals de dades obertes dels països.
  • Qualitat: aquesta dimensió examina les mesures adoptades pels administradors del portal per garantir la recol·lecció sistemàtica de metadades de fonts en tot el país.

Amb base en aquestes dimensions, els països es puntuen i s'agrupen en quatre grups diferents, des dels més madurs fins als menys madurs. En general, la puntuació ODM mitjana de la UE27 per 2022 és del 79 %: els Estats membres de la UE s'exerceixen tan ben com l'any passat al portal (83 %) i la dimensió de qualitat (77 %), però es queden lleugerament enrere en la política i experimenten la major disminució de l'àrea d'impacte (-7%).

España

En aquesta edició, España es posiciona en el setè lloc del rànquing global, mantenint-se en el grup dels Trend-Setters (creadors de tendències).

Explicación del Gráfico en el texto de la noticiaDe les quatre dimensions analitzades, España destaca especialmente en la dimensión “Política”, donde consigue la máxima puntuación. En totes les dimensions España obté una puntuació per sobre de la mitjana dels països de la UE: 99% enfront del 86% d'UE27 en Política; 91% enfront de 83% en Portal; 93% enfront de 71% en Impacte, i 84% enfront del 77% en Qualitat. Així, obté una puntuació general del 92% enfront del 79% dels països de la UE.

Explicación del Gráfico en el texto de la noticia

En la dimensió “Política”, l'informe destaca els mecanismes que s'han establert en España per facilitar la comunicació bidireccional de les novetats entre l'equip que lidera la iniciativa nacional de dades obertes i els gestors de la comunitat de dades obertes (coneguts com a RISP).

Quant a la dimensió “Impacto”, en la recopilació i classificació de casos de reutilització, l'informe posa de manifest que España es basa en panells de control que monitoren les descàrregues de conjunts de dades, rastreja aplicacions i empreses, realitza anàlisis quantitatives i fomenta la creació de comunitats de dades per a la reutilització i l'intercanvi de coneixement. Entre les iniciatives concretes, destaca el projecte del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic “ Visor d'escenaris de canvi climàtic(Obre en nova finestra) ”, una eina útil per veure i descarregar dades relacionades amb representacions plausibles del clima futur.

En la dimensió “Portal”, l'informe assenyala que España planeja implementar una funcionalitat que ressaltarà breus llistes de conjunts de dades d'alt valor en una part destacada de la pàgina d'inici del seu portal de dades. En aquest llistat hi haurà una opció per 'veure més' aplicant paràmetres específics del cercador del catàleg general.

Explicación del Gráfico en el texto de la noticia

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

Informe de maduresa de dades obertes 2022(Obre en nova finestra)

Ficha de España(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic