La Decisión pretén reforçar el lideratge digital de la UE promovent polítiques digitals integradores i sostenibles al servei dels ciutadans i les empreses. Per a això, estableix metes digitals concretes que la UE i els seus Estats membres es proposen aconseguir d'aquí al final de la dècada en quatre àmbits d'actuació:
- el reforç de les capacitats digitals i l'educació,
- la seguretat i la sostenibilitat de les infraestructures digitals,
- la transformació digital de les empreses,
- la digitalització dels serveis públics.
El programa introdueix una nova forma de governança basada en la cooperació entre els Estats membres i la Comissió per garantir que la Unió compleixi conjuntament les seves aspiracions. La iniciativa permetrà als països de la UE col·laborar estretament i posar en comú recursos per aconseguir avanços en l'àmbit de les capacitats i les tecnologies digitals que els Estats membres no podrien aconseguir per si sols. L'objectiu últim és aconseguir una transformació digital que empodere als ciutadans i a les empreses, d'acord amb els valors de la UE.
En la Decisió s'aclareixen diverses definicions dels objectius generals del programa, posant-se l'accent en el reforç dels drets fonamentals, la transparència i la seguretat, i en la promoció de les capacitats digitals. Per aconseguir aquests objectius comuns, els Estats membres treballaran conjuntament, avaluant els progressos i adoptant les mesures necessàries.
La Comissió establirà trajectòries a escala de la UE para cadascun dels objectius digitals de la Unió, juntament amb els Estats membres. Aquests, al seu torn, elaboraran trajectòries nacionals i fulls de ruta estratègics per aconseguir aquests objectius fins a la seva revisió, prevista en 2026. Els avanços se supervisaran sobre la base de el Índex de l'Economia i la Societat Digitals i s'avaluaran en el informe anual de la Comissió sobre el «estat de la Dècada Digital ».
La Decisió també desenvolupa el concepte dels projectes plurinacionals, que també faciliten la cooperació i les inversions comunes per contribuir a la consecució dels objectius. Es tracta de projectes a gran escala que agrupen recursos de la UE, nacionals i privats, per aconseguir avanços que cap Estat membre podria aconseguir per si solament.
El programa facilitarà les inversions en àmbits com la informàtica d'alt rendiment, la infraestructura i els serveis comuns de dades, la cadena de blocs, els processadors de baixa potència, el desenvolupament paneuropeu de corredors 5G, l'associació en matèria d'alta tecnologia per a les capacitats digitals, la infraestructura quàntica segura/segura i la xarxa de centres de ciberseguretat, l'administració pública digital, les instal·lacions d'assaig i els centres d'innovació digital.
La Decisió preveu també un mecanisme de cooperació eficaç entre els Estats membres i la Comissió per aconseguir els objectius del programa.