El 21 d'abril s'ha clausurat el I Fòrum de Transformació Digital de l'Administració de Justícia, celebrat a Madrid.
En el fòrum, organitzat pel Ministeri de Justícia en col·laboració amb la CEOE, el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital i el Comitè Tècnic Estatal de l'Administració Judicial Electrònica (CTEAJE) van participar representants del sector públic i privat de la Justícia. Els seus objectius van ser potenciar la cocreación de valor entre les administracions públiques, el sector privat i la ciutadania, impulsar el projecte de transformació digital en l'àmbit de la Justícia i posicionar a Espanya com a líder d'aquesta transformació.
Un dels conceptes que més es van remarcar en el Fòrum va ser el fet que la tecnologia contribueix a la vertebració del territori i avançar en igualtat entre les persones i que permet, en definitiva, comptar amb una Justícia més pròxima i més igualitària.
També s'ha posat en valor la gestió que ja s'està fent dels fons europeus, que contribueixen a la recuperació del país, a la millora del teixit productiu i a una major competitivitat.
Durant l'esdeveniment de clausura s'ha pusto sobre la taula els més de 95.000 oficis d'òrgans judicials a administracions públiques enviats gràcies a la interconnexió de sistemes; la integració a través de la interoperabilitat de més de 288.000 expedients administratius de manera automàtica en l'expedient judicial electrònic; la gestió de més de 326.000 cites prèvies a les seus judicials i oficines del Registre Civil; la celebració de més de 440.000 judicis telemàtics; els més de 88.000 sol·licituds d'accés a l'Expedient Judicial Electrònic; o la textualización de més de 318.000 enregistraments de vistes.
Aquesta clausura ha estat precedida de dues taules de treball: una sobre contractació, solucions tecnològiques i fons europeus, moderada pel director general de Transformació Digital de l'Administració de Justícia, Aitor Cubo; i una altra sobre la transformació digital, justícia, sostenibilitat i el món local, moderada pel secretari d'Estat de Justícia i en la qual ha participat la sotssecretària de Justícia.
En aquesta última taula es va aprofundir en la importància i les conseqüències positives de la transformació digital, especialment en l'àmbit local assegurant que la digitalització permetrà que des de les Oficines de Justícia en els municipis es pugui comparèixer en judici, rebre informació sobre expedients judicials, obtenir certificats o realitzar consultes al Registre Civil. També es va destacar la importància que té la sostenibilitat, un objectiu recollit tant en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència com en el projecte Justícia 2030 .