accesskey_mod_content

Publicat l'II Pla d'Acció 2021-2023 de l'Estratègia de Digitalització del sector agroalimentari i del mitjà rural

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

15 desembre 2021

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), a través de aquest segon Pla, va a engegar 21 actuacions amb un import de 64 milions d'euros per al període 2021-2023.

Per al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, "la transformació digital és una necessitat per millorar la competitivitat i sostenibilitat del sector agroalimentari". Ha remarcat que el sector és un pilar bàsic de l'economia espanyola, per això "ha de mantenir-se en l'avantguarda europea d'innovació i rendibilitat". Per això, ha afegit, l'Estratègia de Digitalització del sector agroalimentari té com a objectius la reducció de la bretxa digital entre el mitjà urbà i el rural, promoure l'ús de dades en l'agricultura i recolzar el desenvolupament empresarial de nous models de negoci en el mitjà rural.

Este segundo plan se diseña en un contexto de desarrollo e impulso de nuevas políticas sectoriales y transversales como el  Pacto Verde Europeo(Obre en nova finestra) , la  Estrategia de la Granja a la Taula(Obre en nova finestra) , la nova  Política Agraria Común(Obre en nova finestra)  (PAC), o el Programa Europa Digital i Espai Europeu de Dades agràries. A ells s'uneix l'engegada dels fons de l'Instrument de Recuperació Europea (EU-Next Generation), la qual cosa suposa un gran respatller a les polítiques de digitalització del sector i té el seu reflex en el propi pla, que tindrà un important impacte transformador en la consolidació de la digitalització del sector agroalimentari i del mitjà rural.

El segon pla s'articula en quatre blocs:

  • Actuaciones executades pel MAPA, d'alt impacte en el sector agroalimentari i càrrega pressupostària. Inclou mesures de calat per al sector, ja que la seva execució suposa un canvi en temes essencials com l'obertura de dades, la formació i assessorament en competències digitals, la generació d'informació o el finançament a l'emprenedoria digital. El seu pressupost suposa més del 87 % del pressupost total de l'II Pla d'Acció i el 70 % d'aquest bloc es finança amb fons europeus de recuperació.
  • Actuaciones que donen continuïtat a altres iniciades de l'I Pla d'Acció que es considera que han d'estendre's en el temps ben perquè no estan tancades, o bé perquè, a causa del seu impacte, s'estima oportuna la seva continuïtat.
  • Actuaciones transversals, liderades per altres ministeris, que contribueixen a la digitalització del sector agroalimentari i del mitjà rural, i de les quals, en el marc de la col·laboració i coordinació amb altres Administracions, el MAPA trasllada el context del sector i al seu torn difon aquestes accions als potencials beneficiaris de les mateixes.
  • Actuacions de governança i dinamització enfocades principalment a la divulgació en l'àmbit de la digitalització en el sector agroalimentari i rural.

El Pla de Recuperació, Transformación i Resiliència (PRTR) contempla una sèrie de mesures per a l'execució de l'estratègia de digitalització del sector agroalimentari del MAPA, donat el caràcter estratègic d'aquest sector per a l'economia espanyola i el mandat de la Comissió Europea d'impulsar i consolidar la seva transformació digital.

A més, el PRTR dins del component que gestiona el MAPA, contempla altres inversions per recolzar la transformació digital de tot el sector agroalimentari, que formen part d'aquest segon pla d'acció. Entre elles, es poden destacar les següents:

  • Nova línia específica de suport a l'emprenedoria de base tecnològica dirigida a PIMES agroalimentàries (línia Agroinnpulso).
  • Aprovar el programa de suport per a l'aplicació de l'agricultura de precisió i tecnologia 4.0 en el sector agrícola i ramader.
  • La creació d'un Hub d'innovació digital de tecnologia interoperable (Fiware), que es constitueix com un entorn experimental i de col·laboració per facilitar que les empreses escometin desenvolupaments tecnològics vinculats als reptes del sector.
  • Una Plataforma de suport als assessors del Sistema de Coneixement i Innovació en l'Agricultura (AKIS); que funcionarà com una eina que reforci el flux de coneixement i informació entre els actors de l'AKIS;
  • La creació d'un Observatori de digitalització del sector agroalimentari, que realitzarà un seguiment i anàlisi continuada del grau d'implantació i adopció de noves tecnologies en el sector, a nivell territorial i subsectorial, per tipologies.

Aquest segon Pla d'Acció representa part del gran esforç que es preveu realitzar en els propers anys des del Govern per la digitalització del sector, a través de mecanismes molt variats i que incideixen en els objectius clau de reducció de bretxa digital, obertura i ús de dades i suport al sector empresarial agroalimentari, especialment a les pimes. La publicació d'aquest II Pla d'Acció s'emmarca en la reforma C3.R5 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Infraestructures i serveis comuns