Durant el primer trimestre de 2018, els conjunts de dades incloses al portal de datos.gob.es van superar les 65.000 visites. De tots ells, els conjunts que més visites van rebre van ser els següents:
- Atur registrat per municipis.
- Base general de dades d'entitats locals.
- Registre d'alcaldes.
- Servei de consulta de numeració mòbil CNMC.
- Kioscos de l'ONZE.
- Preu de carburant en les gasolineres espanyoles.
- Sistema d'informació geogràfica de parcel·les de Castella-la Manxa.
- Cens de flota pesquera operativa.
- CartoCiudad.
- Butlletí Oficial del Registre Mercantil (BORME).
Centrant-nos en els tres més destacats:
-
El primer lloc ho ocupa el Atur registrat per municipis . Aquest conjunt de dades mostra un desglossament de la desocupació registrada pels diferents municipis, sobre la base de sexe, trams d'edat i sectors d'activitat econòmica.
-
El segon lloc és per al conjunt de dades Base de dades general d'entitats locals , que permet realitzar consultes sobre diferents organismes públics, com a diputacions, ajuntaments, comarques, fundacions, societats mercantils o institucions sense ànim de lucre, entre uns altres. A través d'aquesta base de dades els ciutadans poden conèixer des de les seves competències i activitats, fins als recursos que utilitzen per finançar-se.
-
Completa el podi el Registre d'alcaldes , és a dir, una base de dades amb tots els alcaldes i regidors dels municipis espanyols. Aquest registre inclou informació relativa al càrrec i al partit al que pertanyen.
No és sorprenent que aquests 3 conjunts de dades apareguin en primer lloc, ja que estan alineats amb les principals preocupacions dels espanyols. D'acord amb l'últim estudi del CIS (Centre de Recerques Sociològiques), corresponent al mes de març de 2018, la principal preocupació per un 65,9% dels ciutadans és l'atur, seguit de la corrupció (34,5%) i els polítics (26,0%).
Atès que aquests datasets compten amb una alta freqüència d'actualització i la possibilitat de segmentar-se per diferents variables, són una bona opció per ajudar als usuaris a elaborar els seus propis judicis de valor informats entorn de/entorn d'aquestes temàtiques. A més, perquè resulti fins i tot més fàcil accedir a aquesta informació, diferents organitzacions, empreses o ciutadans han utilitzat aquests conjunts de dades – i uns altres de temàtiques similars- per crear aplicacions i eines de visualització senzilles i intuïtives, com per exemple Mapa de l'atur , On van els meus impostos? o Govern pressuposats municipals .
A més d'aquests conjunts de dades, el top 10 ho complementen una sèrie de datasets que podríem enquadrar en dues categories:
-
Aquells conjunts de dades que resolen dubtes quotidians dels ciutadans, com el Servei de consulta de numeració mòbil CNMC , que permet conèixer l'operador actual al que pertany un determinat nombre de mòbil, quioscs de l'ONCE , que indiquen l'emplaçament dels diferents espais de venda de cupons, o el preu del carburant en les gasolineres espanyoles.
-
Aquells conjunts de dades que responen a necessitats de col·lectius professionals concrets. Aquests datasets són els més habituals a l'hora de reutilitzar la informació per generar aplicacions professionals. És el cas de el Sistema de Informació Geogràfica de Parcel·les agrícoles de Castella-la Manxa (SIGPAC) , que ha permès crear aplicacions per analitzar com evoluciona una explotació agrícola. També s'enquadren en aquesta categoria el cens de la Flota Pesquera Operativa , CartoCiudad – de gran utilitat per al sector transporti- o el Butlletí Oficial del Registre Mercantil (BORME), on es publiquen els diversos actes jurídics que afecten a les societats.
Tots aquests dataset s'actualitzen de manera periòdica, gràcies a la implicació dels diferents organismes encarregats de la seva publicació, que vetllen per la seva qualitat.
En definitiva, el top 10 de conjunts de dades inclou temàtiques molt diverses encara que es podria dir que els sectors d'activitat que més interès desperten entre els reutilitzadors són l'economia i la política, seguit d'activitats com l'agricultura, la pesca o el transport. Tots aquests conjunts de dades cerquen ajudar als ciutadans a conèixer millor el seu entorn, perquè puguin prendre decisions i actuar en conseqüència.