El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la creació del Grup de Treball per impulsar i coordinar les funcionalitats del sistema de control a accés a continguts para persones adultes de les persones menors d'edat. Aquest Grup té com a objectiu millorar la protecció dels menors en l'accés als continguts d'internet proposant una solució tecnològica que permeti la verificació eficaç de l'edat dels usuaris d'internet quan accedeixin a continguts inadequats per a menors, mantenint al temps les màximes garanties de privadesa i protecció de dades. Els treballs del Grup culminaran en la presentació d'una eina pilot per a verificació d'edat al llarg d'aquest any.
L'exposició dels menors a contingut no desitjat en internet és un assumpte de màxima preocupació per a la societat del nostre país, com evidencien els resultats de l'informe, analitzat a l'inici de l'any pel Consell de Ministres, que revela que set de cada deu adolescents d'entre 13 i 17 anys consumeix pornografia de forma regular i un 30% afirma que és la seva única font d'informació afectiu-sexual.
Al mateix temps, la protecció a la infància i l'interès superior del menor, juntament amb la necessària observació de la protecció de dades -especialment dels menors d'edat- imposa la necessitat des d'un punt de vista estrictament tècnic que sigui la persona major d'edat qui, de forma anònima, aporti una informació certificada per una font fiable que li permeti accedir a continguts per a adults, i no sigui el menor d'edat qui hagi d'aportar cap informació que permeti el seu rastreig en Internet.
En aquesta tasca treballa ja un grup de treball (task force) creat per la Comissió Europea per a la verificació d'edat en l'accés a continguts digitals orientat, entre altres objectius, a trobar solucions tècniques comunes harmonitzades en la Unió, que té previst publicar unes primeres recomanacions al juny de 2024. El Grup de Treball constituït aquest dimarts pel Consell de Ministres desenvoluparà la seva labor en estreta coordinació amb la task force europea i alineant-se amb les seves recomanacions, amb vista precisament a comptar amb experiències pioneres que puguin servir de model per a la implementació de la Cartera Digital, que haurà d'estar disponible per al seu ús en tota la Unió Europea a partir de 2026 en virtut del Reglament europeu d'Identificació Electrònica (eIDAS 2).
Composició i funcions del Grup de Treball
El Grup de Treball estarà integrat per un nombre igual de persones en representació de la Secretaria Estat de Funció Pública, de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructuras Digitales, del Gabinet del Ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, de la Secretaria d'Estat de Seguretat, de la Secretaria d'Estat de Joventut i Infància, de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) i de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). La seva presidència correspondrà al titular de la Direcció general de Governança Pública de la Secretaria d'Estat de Funció Pública, dependent del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública. També participarà la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT), en la seva qualitat d'emissor de les credencials verificables.
Entre les funcions del Grup de Treball s'expliquen la formulació de propostes de funcionalitat per a la implementació de solucions tècniques, el lideratge a nivell europeu del cas d'ús de verificació d'edat en el marc de la Cartera Digital europea, el seguiment de l'evolució dels treballs tècnics i la coordinació amb l'estratègia integral per a la protecció dels menors en internet.
Quan estigui disponible, la solució de verificació d'edat haurà de ser utilitzada obligatòriament per les plataformes web de contingut per a adults establertes a Espanya, i de forma voluntària per les grans plataformes d'internet que vulguin participar en el desenvolupament d'aquesta experiència pilot durant els anys previs a la implantació de la Cartera Digital en el conjunt de la Unió Europea.