" /> PAe - Aprofitar les solucions GovTech per a la innovació del sector públic
accesskey_mod_content

Aprofitar les solucions GovTech per a la innovació del sector públic

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

13 juny 2024

El concepte de "GovTech" ha sorgit com a fonamental en la intersecció entre governança i tecnologia, abastant múltiples dimensions i perspectives: des de la inèrcia burocràtica fins a les sitges de dades.

En el context de la transformació digital, el concepte de "GovTech" ha sorgit com a fonamental en la intersecció entre governança i tecnologia. Abasta múltiples dimensions i perspectives: des de la inèrcia burocràtica fins a les sitges de dades, GovTech aborda un espectre de desafiaments i planteja un futur en el qual els governs operen amb agilitat i innovació. De fet, existeix un acord general sobre els múltiples beneficis d'adoptar solucions GovTech, com a processos administratius simplificats, foment de la transparència i qualitat elevada dels serveis públics. No obstant això, malgrat aquest consens generalitzat sobre el seu impacte positiu, no sembla existir una definició universalment acceptada per a tals solucions. No obstant això, segons l'Informe del Centre Comú de Recerca (JRC)   sobre pràctiques de GovTech en la UE  , la majoria de les conceptualitzacions comparteixen el següent enfocament comú en definir GovTech: compromís del sector públic amb empreses emergents i petites i mitges empreses (PIME) per a la provisió de solucions basades en tecnologia per innovar i millorar els serveis públics. De fet, la  definició de GovTech de  la  Llei d'Europa Interoperable (AIE) reflecteix l'esmentat anteriorment en descriure-ho com a “cooperacions basades en tecnologia entre actors del sector públic i privat que recolzen la transformació digital del sector públic”.

Aquest article aprofundeix en aquest tema explorant la posició clau que conserva dins de l'AIE i presenta alguns casos d'ús i bones pràctiques, tant a Europa com fora d'ella. En la seva conclusió, proporciona més material i recursos de suport sobre solucions GovTech per continuar la conversa i fomentar l'adopció d'aquestes tecnologies en els processos governamentals en tots els nivells.

El paper clau de GovTech en la Llei d'Europa Interoperable (IEA)

L'AIE va entrar en vigor l'11 d'abril de 2024, la qual cosa marca un pas significatiu cap a la interoperabilitat transfronterera fluida dels serveis públics digitals transeuropeus. Aquesta legislació està dissenyada per fomentar un marc de cooperació entre les administracions públiques de la UE, garantint que la prestació de serveis públics no es vegi obstaculitzada per les fronteres nacionals. Un element central d'aquesta iniciativa és el paper de GovTech, que és reconeguda com una força fonamental en l'impuls de la innovació del sector públic i la transformació digital estratègica. A més de proporcionar una definició de GovTech, l'AIE també dedica dues clàusules preambulatorias i quatre dels seus articles a aquest tema, la qual cosa mostra la importància que els responsables polítics li van atorgar, en línia amb els  objectius  de l'estratègia digital de la UE  . 

De fet, les clàusules preambulatorias emfatitzen la importància de la col·laboració i la innovació dins del sector GovTech. D'una banda, la clàusula 39 advoca per un enfocament cooperatiu entre tots els nivells de l'administració i les organitzacions innovadores i subratlla la importància de fomentar un ecosistema GovTech que sigui obert i inclusiu. D'altra banda, la clàusula 40 se centra en la identificació de necessitats i prioritats comunes d'innovació, suggerint que en concentrar esforços i compartir riscos, els organismes del sector públic poden beneficiar-se de l'experiència i els resultats col·lectius. 

Si s'examinen més d'a prop els articles pertinents, és possible observar que l'article 10 se centra a fomentar la innovació en l'àmbit de les solucions d'interoperabilitat en tota la Unió. També faculta a la Junta d'Europa Interoperable per recomanar la creació de mesures d'innovació, que estan dissenyades per millorar i recolzar solucions interoperables tant existents com a noves, involucrant potencialment a les parts interessades de GovTech. És més, suggereix la formació d'un entorn de proves regulatori d'interoperabilitat per ajudar en el desenvolupament d'aquestes mesures, i exigeix que els resultats d'aquestes mesures d'innovació es facin públicament accessibles a través de el   portal Europa Interoperable  , garantint la transparència i la disponibilitat generalitzada d'informació.

Els articles 11 i 12 també subratllen la rellevància de les solucions GovTech en abordar els entorns limitats de proves regulatoris d'interoperabilitat. Més concretament, l'article 11 estableix el seu marc, subratllant que estan dissenyats per ser gestionats per entitats de la Unió o organismes del sector públic. En aquest article, GovTech s'inclou en la clàusula 2.c, que aborda el desenvolupament d'un ecosistema GovTech europeu obert, emfatitzant la importància de la col·laboració amb pimes, institucions educatives i de recerca i empreses emergents per fomentar la innovació i recolzar la transformació digital. dels serveis públics en tota Europa. L'article 12, per la seva banda, se centra en la participació en entorns de proves regulatoris d'interoperabilitat, la qual cosa permet la inclusió de diversos actors com a organitzacions d'estandardització, laboratoris de recerca i empreses, especialment pimes i empreses de nova creació, per provar solucions innovadores. 

A més, l'article 20 contribueix a establir un marc integral per al seguiment i l'avaluació del progrés dels serveis públics digitals transeuropeus. La Comissió té la tasca de supervisar aquest desenvolupament per recolzar la formulació de polítiques basades en evidència en tota la Unió en diversos nivells. Entre les àrees d'interès específiques descrites en l'article es troba GovTech, que es refereix al desenvolupament de solucions d'interoperabilitat de codi obert per a serveis públics, el foment de la innovació del sector públic i la promoció de la cooperació amb actors de GovTech, incloses les PIME i les empreses emergents. 

Soluciones GovTech: casos d'ús i bones pràctiques a Europa i més enllà

Havent explorat els conceptes fonamentals i la posició central de les solucions GovTech dins de l'AIE, és important destacar les iniciatives específiques que impulsen aquesta transformació. Aquesta secció assenyala accions clau preses a nivell nacional, de la UE i internacional, mostrant els diversos enfocaments i esforços de col·laboració que fomenten la innovació en la governança digital.

En els últims anys, diversos Estats membres de la UE han adoptat iniciatives nacionals per transformar els seus serveis públics i fomentar la innovació a nivell nacional. Per exemple, el programa búlgar  Digital Backpack Program  , els holandesos   SKIALabs  , la portuguesa   Justice GovTech Strategy  i el lituà   GovTech Lab  es connecten.

Iniciatives Nacionals

A nivell de la UE, s'han establert diverses iniciatives, com   #GovTech4all  i el   GovTech Connect Boot Camp  .

Iniciatives de la UE

En l'àmbit internacional, organitzacions com l'OCDE i el Banc Mundial també estan exercint papers fonamentals en la promoció de solucions GovTech, com el   Índex de Govern Digital  (DGI) de l'OCDE, i el   Índex de Maduresa GovTech  (GTMI) i   l'Associació Global GovTech  (GTGP). ) pel Banc Mundial.

Iniciatives internacionals

Conclusió i material de suport addicional.

Aquest article ha explorat el paper clau de GovTech a l'hora d'impulsar la transformació digital de la governança. Després de la conceptualització de GovTech, s'ha revisat la seva posició central dins de l'AIE. En definir GovTech com a cooperació basada en tecnologia entre els sectors públic i privat, l'AIE estableix un marc per millorar els serveis públics, fomentar la transparència i promoure la transformació digital estratègica. Les iniciatives nacionals i de la UE, juntament amb els esforços internacionals, destaquen com GovTech pot optimitzar els processos administratius, involucrar als ciutadans i millorar la qualitat dels serveis públics.

Para aquellos que buscan profundizar en el ecosistema GovTech, recursos dedicados, como   GovTech Connect   i   Public Sector Tech Watch  , ofereixen àmplia informació i actualitzacions. Aquestes plataformes brinden informació valuosa sobre els últims avanços i bones pràctiques en governança digital. A més, es troben disponibles diversos cursos de capacitació desenvolupats per el   Banc Mundial  i el   Fons Monetari Internacional   per millorar el coneixement i les habilitats/habilitats en aquest camp. Aquests recursos són crucials per a qualsevol persona involucrada o interessada en la transformació digital dels serveis públics, ja que ajuden a impulsar la innovació i millorar les pràctiques de governança a tot el món.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Interoperabilitat i Normalització