accesskey_mod_content

La creació de factories de IA ja és possible després de la modificació del Reglament EuroHPC

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

10 juliol 2024

Entra en vigor la modificació del Reglament EuroHPC per establir factories d'Intel·ligència Artificial (IA), la qual cosa permet la creació d'un nou pilar d'activitats per a l'Empresa Comuna Europea de Computació d'Alt Rendiment (EuroHPC DJ.).

Les factories de IA (Obre en nova finestra) consistiran en supercomputadoras de IA dedicades que permetran un ràpid aprenentatge automàtic, en particular per a l'entrenament de models de IA d'ús general (GPAI), que requereixen una capacitat informàtica significativa.

Aquesta esmena és part d'un paquet més ampli sobre innovació en IA presentat al gener.(Obre en nova finestra) Permet a l'Empresa Comuna EuroHPC(Obre en nova finestra) adquirir, actualitzar i operar factories de IA, la qual cosa millorarà l'accés als superordenadores europeus per als usuaris científics i industrials, i en particular per a les empreses emergents i les pimes de IA. AI Factories oferirà una finestreta única per a noves empreses i innovadors i permetrà el desenvolupament de potents models GPAI per recolzar una varietat d'aplicacions de IA emergents. També exerciran un paper clau a l'hora d'impulsar l'excel·lència europea en IA i garantir que Europa lideri el camí en els avanços globals, garantint una innovació responsable i ètica.

S'espera que les fàbriques de IA s'implementin en 2025.

Context

En el seu discurs sobre l'estat estat de la Unió de 2023(Obre en nova finestra) , la presidenta Ursula von der Leyen va anunciar una nova iniciativa estratègica per posar la capacitat de supercomputación de la Unió Europea a la disposició de noves empreses europees innovadores en intel·ligència artificial (IA) segura/segura per entrenar els seus models. Aquests models requereixen quantitats substancials de potència informàtica per entrenar els models bàsics més avançats a fi de desbloquejar tot el potencial de la IA, un requisit que només pot complir-se amb la supercomputación.  

El 24 de gener de 2024, la Comissió Europea va proposar una modificació del reglament actual per introduir un nou objectiu per a l'Empresa Comuna EuroHPC. El nou mandat fomentaria el desenvolupament d'un ecosistema de IA en la UE mitjançant l'establiment i la gestió de fàbriques de IA.

El 17 de juny de 2024, el Consell va adoptar oficialment una esmena al reglament sobre l'Empresa Comuna EuroHPC(Obre en nova finestra) ampliant els seus objectius per incloure el desenvolupament i el funcionament de fàbriques de IA.  

L'EuroHPC DJ. és una entitat jurídica i de finançament, creada en 2018 i revisada en 2021 mitjançant el Reglament (UE) 2021/1173 del Consell(Obre en nova finestra) , amb la missió de: 

  • Desenvolupar, desplegar, ampliar i mantenir en la UE un ecosistema de supercomputación, computació quàntica, serveis i infraestructura de dades federat, segur i hiperconectado líder al món; 
  • Recolzar el desenvolupament i l'adopció d'un sistema de supercomputación innovador i competitiu, orientat a la demanda i impulsat per l'usuari, basat en una cadena de subministrament que garanteixi components, tecnologies i coneixements que limitin el risc de pertorbacions i el desenvolupament d'una àmplia gamma d'aplicacions optimitzades per a aquests sistemes; 
  • Ampliar l'ús d'aquesta infraestructura de supercomputación a un gran nombre d'usuaris públics i privats i recolzar el desenvolupament d'habilitats/habilitats clau d'HPC per a la ciència i la indústria europees. 

Per dotar a Europa d'una infraestructura de supercomputación líder al món, l'EuroHPC DJ. ja ha adquirit nou superordenadores, situats en tota Europa. Tres d'aquests superordenadores EuroHPC es troben ara entre els 10 superordenadores més potents del món(Obre en nova finestra) : LUMI (Obre en nova finestra) a Finlàndia, Leonardo(Obre en nova finestra) a Itàlia i Marenostrum 5(Obre en nova finestra) a Espanya.  

No importa en quina part d'Europa es trobin, els científics i usuaris europeus del sector públic i la indústria poden beneficiar-se d'aquests superordenadores EuroHPC a través de les convocatòries d'accés EuroHPC(Obre en nova finestra) per avançar en la ciència i recolzar el desenvolupament d'una àmplia gamma d'aplicacions amb rellevància industrial, científica i social per a Europa.

Més informació:

  • Reglament (UE) 2024/1732 del Consell(Obre en nova finestra) , de 17 de juny de 2024, pel qual es modifica el Reglament (UE) 2021/1173 pel que fa a una iniciativa EuroHPC per a empreses emergents amb la finalitat d'impulsar el lideratge europeu en intel·ligència artificial fiable

Font original de la notícia (Comissió Europea)(Obre en nova finestra)

Font original de la notícia (EuroHPC)(Obre en nova finestra)

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain