accesskey_mod_content

La importància d'una col·laboració públic-privada efectiva per a una Economia de la Dada dinàmica, flexible i capil·lar

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

09 febrer 2024

Desde la Oficina del Dato, se ha generado una metodología conceptual general, orientada a la creación de ecosistemas de datos de todo ámbito.

La Unió Europea ha establert com un dels seus objectius principals impulsar l'Economia de la Dada, promovent el flux lliure de dades entre els estats membres i els sectors estratègics. Se cerca potenciar l'intercanvi a gran escala, afavorint entorns distribuïts i federats que garanteixin la ciberseguretat i la confiança. Per això, creiem en el desenvolupament d'infraestructures i models de governança de dades interoperables i amb alta escalabilitat, com a base per minimitzar barreres d'entrada, i des dels quals generar valor per a tots els participants d'aquesta nova Economia de la Dada Sobirana.

Des de l'Oficina de la Dada, s'ha generat una metodologia conceptual general, orientada a la creació d'ecosistemes de dades de tot àmbit. Aquesta metodologia abasta diversos elements, sent l'experimentació uno de sus aspectos cruciales. Esto es debido a que los datos pueden capturarse, modelizarse, transformarse e interpretarse desde diversas perspectivas, haciendo que la experimentación resulte por tanto clave para calibrar procesos, generar valor tangible, y garantizar su sostenibilidad. Aquí, elementos como los marcos de referencia para una gobernanza efectiva de datos, actuaciones para mejorar la disponibilidad y calidad de los mismos, y herramientas y plataformas, resultan de gran utilidad.

Així mateix, i atès que cada sector presenta les seves pròpies especificitats en termes de tipus de dades, models de negoci digitals, i necessitats dels participants, la metodologia també posa especial èmfasi en la creació de comunitats d'experts. Aquestes representen la veu de cada sector, i contribueixen a caracteritzar les condicions de mercat i de governança necessàries. En aquest procés es destaca també la importància de les cooperatives de dades i la figura de l'intermediari de dades, que exerceixen un paper crucial en la sensibilització sobre les oportunitats existents i afavoreixen la creació i consolidació efectiva de nous models de negoci.

La metodologia també contempla el desenvolupament de casos d'ús tractors, amb que iterativament desplegar un catàleg d'experiències i recursos de dades reutilitzables en cada sector. Aquest catàleg es converteix en la peça central d'una plataforma comuna sectorial i federada, l'arquitectura distribuïda de la qual facilita la interconnexió entre nous participants, i entre diferents sectors.

És fonamental destacar que Espanya no parteix de zero en aquesta obstinació, ja que compta amb un robust ecosistema d'innovació i experimentació en dades. La proposta per tant és avançar en l'harmonització o complementarietat d'objectius, i en la difusió de capacitats. A més, la metodologia proposada reforça l'alineament amb projectes europeus similars, connectant aprenentatges i avanços des de l'escala nacional a la UE , posant en pràctica i validant els dissenys promulgades per la Comissió Europea a través del Data Spaces Support Centri.

Des de la perspectiva de l'Oficina de la Dada, la interconnexió i l'escalabilitat futura dels projectes de dades se situen al centre de l'esforç d'implementació de l'Estratègia Europea de Dades. Això resulta crucial per aconseguir una Economia de la Dada dinàmica, flexible i capil·lar, garant dels valors europeus i que ajudi a colectivizar el valor latent en les dades, catalizando així una economia més forta i cohesionadora.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic