accesskey_mod_content

Així és la nova Ordenança Tipus de la FEMP sobre Govern de la Dada

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

15 gener 2024

El document aborda tots els elements relacionats amb l'obtenció, gestió i explotació de les dades per plantejar-los com un ben comú, és a dir, garantint la seva obertura, accessibilitat i reutilització.

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies(Obre en nova finestra)  (FEMP) va aprovar a la fi de 2023 dos ordenances tipus que aborden el progrés en dues àrees clau: la transparència i el govern de la dada. Tots dos documents no solament milloraran la qualitat dels processos, sinó que facilitaran l'accés, gestió i la reutilització de les dades. En aquest post, analitzarem la segona ordenança elaborada en el si de la Xarxa d'Entitats per la Transparència i Participació Ciutadana de l'en FEMP la seva cerca de definir models de referència comunes. En concret, l'ordenança relativa al govern de la dada.

La utilitat i bon fer de la Ordenança Tipus del Govern de la Dada en l'Entitat Local ha estat ressaltada per l'Associació Associació Multisectorial de la Informació(Obre en nova finestra)  (ASSETGI), qui li va atorgar el premi en la categoria ‘Impulsant el coneixement de la dada’ en 15º Conferència Internacional ASSETGI.(Obre en nova finestra)

Sota aquesta premissa, el document aborda tots els elements relacionats amb l'obtenció, gestió i explotació de les dades per plantejar-los com un ben comú, és a dir, garantint la seva obertura, accessibilitat i reutilització. Est és un objectiu rellevant per a les administracions locals, ja que gràcies a això poden millorar el seu funcionament, els serveis que presta i la presa de decisions. El govern de la dada és el marc que guia i garantir aquest procés i aquesta ordenança planteja un marc normatiu flexible que les diferents administracions puguin adaptar segons les seves necessitats concretes.

Què és el govern de la dada?

El Govern de la Dada(Obre en nova finestra)  aborda de forma integral tots els aspectes relacionats amb l'obtenció, gestió i explotació de les dades, així com la seva obertura i reutilització per tota la societat de forma igualitària. Per tant, podem definir-ho com una funció organitzativa responsable de rendir comptes sobre el ús eficaç, eficient i acceptable de les dades per part de l'organització, necessària per escometre l'estratègia de negoci.

Així ho descriuen les especificacions UNEIX 0077:2023 de Govern de la Dada(Obre en nova finestra)  i UNEIX 78:2023 de Gestió de la Dada(Obre en nova finestra) , que recullen processos estandarditzats per guiar a les organitzacions en l'establiment de mecanismes aprovats i validats que donin suport organitzacional als aspectes relacionats amb la obertura i publicació de dades, per al seu posterior ús per la ciutadania i altres institucions.

Com es va desenvolupar l'Ordenança de Govern de la Dada de la FEMP?

Per desenvolupar l'Ordenança Ordenança Tipus de Govern de la Dada en l'Entitat Local(Obre en nova finestra) , se constituyó en 2022 un grupo de trabajo multidisciplinar que contaba con trabajadores de las AAPP, empresas privadas, representantes del sector infomediario, la Oficina del Dato, universidades, etc. Este equipo planteó dos objetivos principales que marcarían el contenido del documento:

  • Elaborar guies per a ajuntaments i altres AAPP on es defineixi l'estratègia a seguir per engegar un projecte de dades obertes.
  • Crear un model de referència de conjunts de dades comuna a totes les AAPP per facilitar la reutilització de la informació.

Tenint en compte aquests dos reptes, a principis de 2023 el grup de treball de la FEMP va començar a establir aspectes, estructura, continguts i pla de treball. Durant els mesos posteriors, es van dur a terme treballs de redacció, elaboració i consens d'un esborrany únic.

A més, es va organitzar un procés participatiu en la plataforma Idea Zaragoza(Obre en nova finestra) para nutrir el documento con las aportaciones de expertos de todo el país y socios de las FEMP.

El resultat de tot el treball es va sustentar en Carta Internacional de Dades Obertes(Obre en nova finestra)  (Open Data Charter-ODC), les recomanacions emanades de l'Oficina Oficina de la Dada(Obre en nova finestra)  del Govern d'Espanya i la normativa europea i nacional existent sobre aquesta matèria.

Aspectes nous i estructura de l'Ordenança de Govern de la Dada

L'Ordenança Tipus de Govern de la Dada de l'és FEMP conforme al context en el qual s'ha presentat; és a dir, reconeix aspectes rellevants del moment actual que estem vivint. Alguna de les característiques a destacar del document és la premissa de garantir i potenciar els drets de les persones tant físiques com a jurídiques i respectar el Reglament General de Protecció de Dades(Obre en nova finestra) . El reglament posa l'accent principalment en la proporcionalitat de l'anonimització per garantir la privadesa de les persones.

Un altre aspecte nou de la norma és que aporta la visió de les dades d'alt valor(Obre en nova finestra)  definits per la Comissió Europea des de la perspectiva de l'administració local. A més, l'Ordenança Tipus reconeix un règim únic per a l'accés i reutilització de la informació pública, concorde a la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern(Obre en nova finestra) , i la Llei 37/2007, sobre reutilització de la informació del sector públic(Obre en nova finestra) .

Més enllà de garantir el marc jurídic i normatiu, l'Ordenança de la FEMP també aborda les dades associades a la intel·ligència artificial, sinergia tecnològica capdavantera que cada dia ofereix grans solucions innovadores(Obre en nova finestra) . Perquè una intel·ligència artificial funcioni correctament, és necessari comptar amb dades de qualitat que ajudin al seu entrenament. En relació amb aquest punt, l'ordenança defineix uns requisits de qualitat (Article 18) i mètriques per a la seva avaluació que s'adapten a cada context específic i que aborden qüestions com l'exactitud, portabilitat o confidencialitat, entre unes altres.  El document estableix garanties perquè l'ús de les dades es dugui a terme respectant els drets de les persones.

Tots aquests aspectes nous formen part de l'Ordenança Tipus de Govern de la Dada per a Entitats Locals de FEMP la qual s'organitza en la següent estructura:

  1. Disposicions generals: Aquest primer apartat presenta la dada com a principal actiu digital de les Administracions Públiques com a actiu estratègic, i de l'objecte, principis i dret de la ciutadania.
  2. Planificació, organització i instruments per al govern de la dada: En aquest punt es defineix l'organització i competències per al govern de la dada. A més, es destaca la importància de mantenir un inventari de conjunts de dades i fonts d'informació (Article 9).
  3. Les dades: Aquest capítol reconeix els requisits de publicació i els estàndards de seguretat, la importància de l'ús de vocabularis de referència, i les categories de conjunts de dades l'obertura de les quals ha de ser prioritzada, en concret, les  80  80 tipologies referides per la FEMP com més rellevants.
    Cicle de vida: En aquest apartat es destaca, d'una banda, l'obtenció, obertura, conservació i utilització de les dades; i, per un altre, els límits, supressió i destrucció de les dades quan es precisi de la realització d'aquestes actuacions.  quan es precisi de la realització d'aquestes actuacions.
  4. Accés, publicació i reutilització: El cinquè capítol aborda qüestions relatives a l'explotació de les dades com és l'ús de llicències específiques, els drets exclusius, el pagament per reutilització o la sol·licitud prèvia per accedir a determinats conjunts de dades
  5. Responsabilitat i garanties: L'últim punt descriu el règim sancionador i el disciplinari, i les responsabilitats civil i penal del reutilitzador.

Gràfic sobre l'estructura de l'ordenança tipus de govern de la dada en l'entitat local

En definitiva, la publicació de l'Ordenança sobre Govern de la Dada en Entitats Locals dota a les administracions locals d'una regulació flexible i defineix estructures administratives que cerquen la millora de la gestió, la reutilització i el impuls d'una societat basada en la dada.

Accedir al document (Obre en nova finestra) complet 

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic