accesskey_mod_content

2023, l'Any Europeu de l'Habilitats/Habilitats, en termes de dades obertes

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

22 març 2023

Durant els últims anys estem assistint a una revolució tecnològica que ens empeny cada vegada més a ampliar la nostra formació per adaptar-nos als nous dispositius, eines i serveis digitals.

El passat mes d'octubre, la Comissió Europea, va posar de manifest la seva intenció de fer d'aquest 2023 el “ Any Europeu de les Habilitats/Habilitats(Obre en nova finestra) ”, incloses les digitals. La raó es troba en les dificultats que s'han identificat entre la ciutadania europea per adaptar-se a les noves tecnologies i aprofitar tot el seu potencial, especialment en l'àmbit professional.

La bretxa europea de les competències digitals

Segons  dades ofertes per Eurostat(Obre en nova finestra) , més del 75% de les empreses de la Unió Europea han informat sobre les dificultats que troben a l'hora d'aconseguir professionals que comptin amb les habilitats/habilitats necessàries per desenvolupar el treball que demanden. És més, la  Agència Laboral Europea(Obre en nova finestra)  alerta de la gran escassetat que existeix a Europa d'especialistes en TIC i treballadors amb formació qualificada en STEM . Aquesta dada s'aguditza en observar que actualment  tan sol 1 de cada 6 especialistes en TU pertany al gènere femení(Obre en nova finestra) .

Pel que fa a les habilitats/habilitats digitals, les xifres tampoc són halagüeñas. I és que, tal com s'apunta en el  Índice de Economía i Societat Digital (DESI)(Obre en nova finestra) , basat en dades de 2021, solament el 56% de la població europea posseeix competències digitals bàsiques, entre les quals s'inclouen: habilitats/habilitats d'alfabetització d'informació i dades, de comunicació i col·laboració, de creació de contingut digital, de seguretat i de resolució de problemes.

Ciudadanos de la UE amb menys habilitats/habilitats digitals bàsiques per país. Font: Eurostat, 2022

Iniciatives europees per fomentar el desenvolupament de competències digitals

Com vam esmentar anteriorment, millorar l'educació i les habilitats/habilitats digitals és un dels grans objectius que s'ha marcat la Comissió Europea per aquest 2023. Si mirem a llarg termini, l'objectiu és més ambiciós: La UE pretén que en 2030 almenys el 80% dels adults de la UE comptin amb habilitats/habilitats digitals bàsiques com les esmentades anteriorment. Pel que fa al sector professional, l'objectiu se centra a comptar amb al voltant de 20 milions de professionals especialistes en TIC, amb un nombre destacat de dones en el sector.

Per dur a terme aquests objectius, existeix una sèrie de mesures i iniciatives que s'han engegat a nivell europeu. Una d'elles parteix de la  Agència Europea d'Habilitats/Habilitats(Obre en nova finestra) , els punts de la qual d'acció 6 i 7 estan enfocats a millorar totes les habilitats/habilitats rellevants per a les transicions verda i digital, així com a augmentar el nombre de graduats en TIC .

A través dels fons  NextGenerationEU(Obre en nova finestra)  i el seu  Mecanisme de Recuperació i Resiliència(Obre en nova finestra) , els estats membres de la UE podran optar a ajudes destinades a finançar reformes relacionades amb les competències digitals, ja que s'habilitaran 560.00 milions d'euros per a aquesta comesa.

A més, altres programes de finançament de la Unió Europea com el  Programa Europa Digital (a. c. s.)(Obre en nova finestra)  o el  Mecanismo Conectar Europa (CEF)(Obre en nova finestra)  oferiran respectivament suport econòmic destinat al desenvolupament de programes d'educació especialitzats en habilitats/habilitats digitals o el llançament de la  Plataforma Europea d'Ocupacions i Habilidades Digitales(Obre en nova finestra)  per posar a la disposició de la ciutadania informació i recursos relacionats.

Al costat d'elles, trobem també altres iniciatives dedicades a la formació en habilitats/habilitats digitals en el  Pla d'Acció d'Educació Digital(Obre en nova finestra) , que ha creat el  Centre Europeu d'Educació Digital(Obre en nova finestra) , o en la missió de la  Coalició d'Ocupacions i Habilidades Digitales,(Obre en nova finestra)  que el seu objectiu és conscienciar i abordar la bretxa d'habilitats/habilitats digitals al costat d'administracions públiques, empreses i ONG .

La importància de les dades obertes en el ‘Any Europeu de les Habilitats/Habilitats Digitals’

A l'hora de fomentar el desenvolupament de les competències digitals per part de la ciutadania europea, el portal de dades obertes europeu duu a terme diverses accions que contribueixen a aquesta fi i on les dades obertes juguen un paper fonamental. En aquesta línia, Data Europa manté ferma el seu compromís per impulsar la formació i la divulgació de les dades obertes. Així, al costat dels  objectius que enumerarem a continuació(Obre en nova finestra) , convé  subratllar també el valor a nivell coneixement que trobem darrere de cadascun dels tallers i seminaris que programen des de la seva secció acadèmica, al llarg de l'any.(Obre en nova finestra)

  • Recolzar als Estats membres en la recopilació de dades i estadístiques sobre la demanda de competències digitals per desenvolupar mesures i polítiques específiques.
  • Treballar al costat dels portals de dades obertes nacionals perquè les dades estiguin disponibles i siguin fàcilment accessibles i comprensibles.
  • Oferir suport a portals de dades obertes regionals i locals que presentin una major necessitat d'ajuda en labors de digitalització.
  • Fomentar l'alfabetització de dades, així com la recopilació de casos d'ús d'interès que puguin ser reutilitzats.
  • Desenvolupar entorns col·laboratius que facilitin als proveïdors de dades públiques la creació d'una societat intel·ligent basada en dades.

Així, del mateix que  data.europa academy(Obre en nova finestra)  funciona com un centre de coneixement creat perquè les comunitats de dades obertes poden trobar seminaris web i formacions rellevants per millorar les seves habilitats/habilitats digitals, a Espanya, l'I nstituto Nacional de Formació Pública(Obre en nova finestra) , inclou entre les seves opcions formatives diversos cursos sobre dades la comesa de les quals és mantenir al dia de les últimes tendències en aquest àmbit, als treballadors de les administracions públiques.

En aquesta línia, durant la primavera del 2023, tindrà lloc una  formació sobre Datos oberts i Reutilització de la Informació(Obre en nova finestra) , a través de la qual es realitzarà una aproximació a l'ecosistema de les dades obertes i els principis generals de reutilització. Igualment, des del 24 de maig al 5 de juny, l'INAP organitza un altre  curs sobre Fonaments de Big Data(Obre en nova finestra)  on s'abordaran blocs de coneixement com la visualització de dades, la computació en el núvol, la intel·ligència artificial o les diferents estratègies en matèria de Govern de la Dada.

Així mateix, si no ets un treballador pertanyent al sector públic, però tens interès a ampliar els teus coneixements sobre dades obertes, intel·ligència artificial, machine learning o altres temàtiques vinculades a l'economia de la dada, en el  blog(Obre en nova finestra)  i la  secció de documentació de datos.gob.es(Obre en nova finestra)  podràs trobar  materials formatius adaptats(Obre en nova finestra)monogràfics sobre diverses temàtiques(Obre en nova finestra)casos pràctics(Obre en nova finestra)infografies(Obre en nova finestra)  i  visualitzacions pas a pas(Obre en nova finestra)  que t'ajudaran a comprendre de forma més tangible les diferents aplicacions teòriques que impliquen a les dades obertes.

datos.gob.es, ha elaborat publicacions que recopilen diferents formacions gratuïtes sobre temàtiques i especialitzacions diverses. Com, per exemple,  sobre intel·ligència artificial(Obre en nova finestra)  o  visualitzacions de dades(Obre en nova finestra) .

Finalment, si coneixes més exemples o altres iniciatives dedicades a fomentar les habilitats/habilitats digitals tant en l'àmbit estatal o europeu, pots comunicar-ho a la bústia de correu electrònic  dinamizacion@datos.gob.es

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic