accesskey_mod_content

Dos noves convocatòries d'ajudes per a investigació i formació en IA i en microelectrònica i semiconductors

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

26 juny 2023

El Comissionat Especial del PERTE Xip i el Secretari General d'Universitats han  detallat les dos noves convocatòries que es publicaran a la fi de mes en l'àrea d'Intel·ligència Artificial i en microelectrònica i semiconductors.

En una reunió online amb els rectors i vice-rectors d'investigació, el Govern ha presentat les dos noves convocatòries -que es publicaran a la fi de mes- per a impulsar la investigació i formació en àrees capdavanteres, com la Intel·ligència Artificial i la indústria de la microelectrònica i els semiconductors. 

Est és precisament un dels objectius clau de l'addenda al Pla de Recuperació enviada a la Comissió Europea per a mobilitzar 84.000 milions de préstecs i més de 10.000 milions de transferències addicionals dels fons europeus Next Generation UE.

Càtedres Xip

Durant l'encontre amb els rectors i vice-rectors, el comissionat del PERTE Xip ha explicat la pròxima convocatòria que es llançarà a la fi de juny, Càtedres Xip, destinada a potenciar la formació de professionals qualificats en tota la cadena de valor de la indústria de microelectrònica i semiconductors.

La convocatòria de Càtedres Xip compta amb un pressupost de 80 milions d'euros dels fons europeus Next Generation EU i es dirigixen a la formació d'estudiants en l'àmbit de la microelectrònica i els semiconductors i a la R+D en les universitats públiques i privades d'Espanya, establint-se acords de col·laboració entre universitats i empreses. L'objectiu és aconseguir que almenys 1.000 persones tinguen formació específica d'alta capacitat.

Planes d'investigació en Intel·ligència Artificial

Així mateix, el Secretari General d'Universitats ha avançat a la comunitat universitariaque el Ministeri d'Universitats publicarà pròximament l'orde de bases reguladores i convocatòria per a la concessió d'ajudes per al finançament de plans d'investigació en cooperació en l'àrea de la Intel·ligència Artificial desenvolupats per grups d'investigació interdisciplinàries en el marc del Pla de Recuperació.

La convocatòria, impulsada en col·laboració amb la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, està enfocada a crear xarxes d'excel·lència de IA ycontará amb un pressupost de 31 milions d'euros en forma de subvenció, i un import màxim de 2 milions d'euros per a cada pla d'investigació en cooperació interdisciplinària, en el qual hauran de participar diferents universitats, organismes públics d'investigació, instituts d'investigació sanitària, centres Tecnològics d'àmbit estatal i centres privats de R+D+i, que complisquen amb els requisits arreplegats en la convocatòria.

Con estas ayudas, se pretende fomentar la investigación interdisciplinar y disruptiva de excelencia en el área de la Inteligencia Artificial, incorporando este enfoque en la cultura investigadora de España, facilitando con ello una mejor interacción entre investigadores y una mayor transversalidad de la investigación, así como la obtención de avances con líneas de investigación novedosas.

Las nuevas ayudas permitirán la creación de redes donde participen varios investigadores principales, investigadores colaboradores, así como investigadores postdoctorales y predoctorales contratados, en proyectos a desarrollar por dos años y que se encuadren dentro de una de las áreas temáticas elegibles que incluyen fundamentos de la IA, ciencia cognitiva, algoritmia avanzada, computación de alto rendimiento, interacciones humano-máquina, tecnologías cuánticas, tecnologías del lenguaje, impacto ambiental u otros ámbitos sectoriales.

Les Càtedres universitat-empresa, ja en marxa

Estes dos noves convocatòries que ultima el Govern se sumaran a la llançada el passat 14 de novembre de 2022 pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, per a finançar càtedres universitàries dedicades a la investigació, divulgació, docència i innovació sobre Intel·ligència Artificial (IA) i ciberseguretat.

L'objectiu és investigar, difondre i formar en l'aplicació d'Intel·ligència Artificial en matèries concretes mitjançant la col·laboració públic-privada, per la qual cosa les càtedres han de comptar amb la contribució del sector privat, incloent cofinançament i la presentació d'un pla de sostenibilitat que garantisca la subsistència de la càtedra més enllà del període finançat. 

Les càtedres desenvoluparan actuacions orientades a la formació, investigació (tant fonamental com a experimental), desenvolupament experimental i difusió. Prèviament a la convocatòria d'ajudes, a l'abril de 2022, es va llançar la manifestació d'interés relativa a la creació de les càtedres amb un gran acolliment (es van rebre 133 expressions d'interés entre entitats públiques i privades).

El pressupost del programa és de 16 milions d'euros i va dirigit a universitats públiques i privades, en dos subprogrames: creació de càtedres universitat-empresa nacionals i internacionals. Es finançaran almenys huit càtedres nacionals i altres huit internacionals. Les internacionals hauran de presentar-se almenys amb una entitat estrangera de renom, que haurà de ser una universitat o una empresa.

Es preveu una aportació de fins a 900.000 euros per càtedra nacional i fins a 1,2 milions d'euros per càtedra internacional. Quant a l'aportació econòmica privada, l'entitat del sector productiu que entre a formar part de la càtedra ha de garantir la quantia de, com a mínim, el 25% de l'import total del projecte.

Les càtedres se centraran en les següents àrees: Aeronàutica i aeroespacial; agricultura; economia de la dada; tecnologies del llenguatge; robòtica; algoritmes verds; dret; IA responsable i ètica; geopolítica; música i arts; desenvolupament sostenible; sector públic; ciències de la salut i repte demogràfic.

La convocatòria s'emmarca en l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial (ENIA), que té com a fi “promoure el desenvolupament de capacitats digitals, potenciar el talent nacional i atraure talent global” relacionat amb esta tecnologia. La seua posada en marxa està mobilitzant una inversió pública de 500 milions d'euros. Així mateix, s'enquadra en l'Agenda Espanya Digital 2026 i en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. 

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain