accesskey_mod_content

El balanç de la Iniciativa Aporta 2023

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

29 desembre 2023

La inciciativa Aporta, de Dades.gob, fa balanç d'aquest any 2023 que estem acabant. L'avanç en la regulació, les noves tendències lligades a dades, el creixement del Catàleg de Dades Nacional i l'impuls a la cultura de la dada són alguns dels aspectes destacats en aquest resum.

2023 ha estat un gran any per a tota la comunitat de publicadors i usuaris de dades. La  intel·ligència artificial  ha estat notícia en múltiples ocasions, cobrant un major protagonisme no solament a nivell empresarial: cada vegada més ciutadans comencen a comprendre els reptes i oportunitats que estan per venir. En aquest context, la quantitat i qualitat de les dades disponibles s'ha convertit en una necessitat urgent, com a motor d'aplicacions cada vegada més intel·ligents que ens ajudin a aconseguir avanços com a societat.

En aquest sentit, Espanya continua fent els deures i collint bons resultats en els balanços internacionals. En l'últim mes hem conegut el resultat de dos índexs que la col·loquen en els llocs de cap de l'obertura i reutilització d'informació pública: el  Portal de Dades Europeu(Obre en nova finestra)  considera que Espanya ocupa el cuarto posat en matèria de dades obertes en la Unió Europea, mentre que la  OCDE  la situa cinquena potència a nivell mundial. A ells cal sumar el  Informe sobre l'estat de la Dècada Digital(Obre en nova finestra) , l'abast de la qual és més ampli en incloure molts altres factors que influeixen en la transformació digital, i que també incideix a situar a Espanya per davant de la mitjana en infraestructures i capacitats digitals.

datos.gob.es es consolida com el punt d'encontre de la comunitat de dades obertes d'Espanya 

1.700.000. Aquest és el nombre de visites que ha rebut datos.gob.es durant l'últim any. Un 21% més que en el mateix període de 2022. Una dada que posa de manifest l'interès creixent per les dades obertes al nostre país. 

Aquest creixement està marcat per la incessant activitat en pro de la compartició, obertura i reutilització de dades que es duu a terme des de la Iniciativa Aporta i que té el seu reflex en la plataforma de datos.gob.es:

  • El nombre de datasets a el  Catàleg de Dades Nacional , albergado en datos.gob.es, ha crecido un 19%. A día de hoy, los usuarios tienen a su disposición más de 76.000 conjuntos de datos publicados por diversos organismos a nivel nacional, regional y autonómico. En concreto, se han sumado 77 nuevos organismos publicadores. Además, se han enriquecido los conjuntos de datos ya publicados, aumentando en 85.000 las distribuciones disponibles (es decir, los ficheros con diversos formatos en los que se presentan los datos). Para garantizar su calidad, el equipo de asesoramiento de datos.gob.es ha atendido más de 600 consultas de 140 instituciones públicas. Además, se han realizado auditorías, así como nuevas prospecciones para impulsar la apertura de nuevos datos de valor.
  • També s'ha continuat publicant en la plataforma continguts elaborats per diversos experts en matèria de dades, que inclouen aspectes relacionats amb tendències, regulació, cas d'èxit, bones pràctiques o especificacions tècniques, entre uns altres. En concret, s'han publicat més de 100 articles, 40 exemples de  solucionis  i  models de negoci  basats en dades (actualment el catàleg supera els 500), així com multitud de nous exercicis pràctics, guies, informes i continguts audiovisuals, com a infografies i vídeos.

Noves tendències lligades a dades

2024 es presenta com un any molt prometedor en el que a avanços lligats a les dades es refereix. En els últims anys hem viscut un gran avanç a nivell regulatori, amb diverses normatives que impulsen l'obertura i compartició de dades. Les més recents han estat la     Data Governance Act  (DGA), plenament aplicable des de setembre, i la  Data Act (DONA) , la redacció del qual va ser aprovada al novembre. Aquest creixent panorama jurídic fa que durant 2024 afrontem el  repte d'aconseguir una aplicació harmonitzada  que impulsi un Mercat Únic Digital Europeu.

Durant aquest any també tindrà un gran protagonisme l'impuls a la construcció d'espais de dades i els avanços en les dades d'alt valor. Pel que fa a aquests últims, al juny s'acaba el termini per posar a la disposició dels ciutadans els conjunts de dades considerades d'alt valor i detallats en el  reglamento d'execució  publicat fa ara un any, seguint una sèrie de requisits tècnics que facilitin la seva reutilització. A més, des de la Comissió Europea ja s'està treballant en una prospecció per veure  possibles categories que es podrien incloure com d'alt valor de dades en el futur .

En resum, ens trobem davant un any apassionant, que portarà multitud de novetats en matèria de dades, amb la finalitat d'impulsar no solament l'economia de la dada sinó ser motor d'avanços que repercuteixin en tota societat.

Infografia que resumeix les fites aconseguides en 2023 per la iniciativa Aporta. A l'enllaç es pot accedir a la versió accessible

  • Informació i dades del sector públic