accesskey_mod_content

Publicat l'Informe de Maduresa de Dades Obertes 2023

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

15 desembre 2023

España es posiciona en el cinquè lloc del rànquing global, en l'informe de maduresa de dades obertes a Europa 2023, amb una puntuació global del 95%

El novè informe anual que mesura el nivell de maduresa de les dades obertes en tota Europa ja està disponible. El   Informe de Maduresa de Dades Obertes (ODM) 2023  registra el progrés assolit pels Estats membres de la UE a mesura que impulsen la publicació i reutilització de dades obertes, així com les diferents prioritats establertes per permetre-ho.

L'informe de l'any es basa en una enquesta d'autoavaluació que van completar 35 països. Si bé segueix sent un exercici centrat en la UE, l'ODM 2023 inclou no solament als 27 Estats membres de la UE, sinó també a tres  països de l'Associació Europea de Lliure Comerç  (AELC) (Noruega, Suïssa, Islàndia) i 5 països candidats (Albània, Bòsnia i Hercegovina, Montenegro, Sèrbia, Ucraïna).

Les preguntes que els països han de respondre es relacionen amb quatre dimensions principals en el seu desenvolupament de dades obertes:

  • Política: analitza les polítiques i estratègies de dades obertes vigents als països europeus.
  • Impacte: monitora tant la reutilització com l'impacte creat per les dades obertes.
  • Portal: avalua les característiques dels portals nacionals que milloren l'accessibilitat i recolzen la interacció dins de la comunitat de dades obertes.
  • Qualitat: examina els mecanismes que garanteixen la qualitat dels (meta)dades.

Amb base en aquestes dimensions, els països es puntuen i s'agrupen en quatre grups diferents, des dels més madurs fins als menys madurs, amb l'objectiu de fomentar un major desenvolupament i facilitar la provisió de recomanacions dirigides a cadascun d'aquests grups de països. 

En general, la puntuació ODM mitjana de la UE27 per 2023 és del 83 % (enfront d'un 79% en 2022), creixent en totes les dimensions respecte a 2022.

España

En aquesta edició, España es posiciona en el cinquè lloc del rànquing global, cuarto entre els països de la UE, amb una puntuació global de 95%, la qual cosa la situa entre el grup dels Fast-trackers.

De les quatre dimensions analitzades, España destaca especialment en la dimensió “Política”, on aconsegueix la màxima puntuació, mentre que en les altres tres obté resultats superiors als de 2022. En totes les dimensions España registra una puntuació per sobre de la mitjana dels països de la UE: 99% enfront del 89% d'UE27 en Política; 96% enfront de 85% en Portal; 97% enfront de 71% en Impacte, i 88% enfront del 77% en Qualitat.

En la dimensió “Política”, l'informe destaca que “l'estratègia nacional de dades obertes d'España té com a objectiu promoure l'obertura de la informació pública a través d'accions innovadores i estructurades en col·laboració amb socis públics i privats. La missió més àmplia de la seva estratègia és millorar el nivell de vida dels ciutadans, la competitivitat de les empreses i l'eficiència de l'administració pública a través de l'obertura de la informació pública”.

Quant a la dimensió “Impacto”, en la recopilació i classificació de casos de reutilització, l'informe destaca diferents projectes i serveis duts a terme en España en matèries com a ‘Habitatge urbà’ (Barcelona Real Estigues Market i CoHispania), ‘Consum d'energia i canvi a les energies renovables’ (EneEKO i Idealista Energy) o ‘Ocupació’ (aplicació de la Junta de Castella i León que permet visualitzar en un mapa els diferents cursos de formació dirigits a ocupats i aturats).

En la dimensió “Qualitat”, l'informe assenyala que, després de la publicació del reglament d'aplicació sobre conjunts de dades d'alt valor, España està adaptant el seu estàndard tècnic d'interoperabilitat (un estàndard nacional) per convergir amb l'última versió de DCAT-AP (v. 2.1.1), fins i tot fent les adaptacions necessàries per reflectir les disposicions sobre conjunts de dades d'alt valor i les directrius de la Llei de Governança de Dades

Font original de la notícia

Informe de maduresa de dades obertes 2023

Ficha de España

  • Informació i dades del sector públic