accesskey_mod_content

La CE invertirà gairebé 2.000 milions d'euros del programa Europa Digital per avançar en la transició digital

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

12 novembre 2021

La Comissió Europea ha adoptat tres programes de treball del programa Europa Digital, en els quals es descriuen els objectius i els àmbits temàtics específics que rebran un total d'1.980 milions d'euros en concepte de finançament.

La Comissió Europea ha adoptat tres programes de treball del programa Europa Digital(Obre en nova finestra) , en els quals es descriuen els objectius i els àmbits temàtics específics que rebran un total d'1.980 milions d'euros en concepte de finançament. Aquest primer conjunt de programes de treball contempla inversions estratègiques que seran decisives per aconseguir els objectius de la Comissió a l'hora de fer realitat aquesta Dècada Digital d'Europa(Obre en nova finestra) . El programa Europa Digital té per objecte reforçar la sobirania tecnològica d'Europa i aportar solucions digitals al mercat en benefici dels ciutadans, les administracions públiques i les empreses.

El principal programa de treball, dotat amb 1.380 milions d'euros, invertirà sobretot en els àmbits de la intel·ligència artificial (IA), el núvol i els espais de dades, la infraestructura de comunicació quàntica, les competències digitals avançadas i l'ampli ús de les tecnologies digitals en tota l'economia i la societat, fins a finals de 2022. Juntament amb aquest programa de treball principal, la Comissió ha fet públics dos programes de treball específics: el primer se centra en el finançament en l'àmbit de la ciberseguretat, amb un pressupost de 269 milions d'euros fins a finals de 2022, i el segon, en la creació i explotació de la xarxa de centres europeus d'innovació digital, amb un pressupost de 329 milions d'euros fins a finals de 2023.

El principal programa de treball del programa Europa Digital abastarà inversions com les següents:

  • Creació d'espais comuns de dades (per exemple, espais de dades per a la fabricació, la mobilitat i el finançament) que facilitin l'intercanvi transfronterer de dades per al sector públic i les empreses, incloses les pimes i les empreses emergents, i creació d'una infraestructura i uns serveis federats del núvol/bord, això és, una espina dorsal de solucions digitals que garanteixin la seguretat dels fluxos de dades.
  • Creació d'instal·lacions d'assaig i experimentació per a solucions basades en la IA amb la finalitat d'impulsar l'ús de IA fiable (també per part de les pimes i les empreses emergents) per abordar qüestions socials clau, tals com el canvi climàtic i l'assistència sanitària sostenible (per exemple, creacions d'instal·lacions d'assaig de IA per a la salut i ciutats i comunitats intel·ligents).
  • Creació d'una infraestructura de comunicació quàntica segura/segura per a la UE (EuroQCI) que ofereixi una elevada resiliència enfront dels ciberatacs.
  • Creació i impartició de cursos de màster en tecnologies digitals avançades clau per impulsar les competències digitals a Europa, per exemple, cursos intensius en matèria digital per a les pimes, tal com es va anunciar en l'Agenda de Capacitats de 2020 i en l'estratègia per a les pimes.
  • Creació, explotació i manteniment permanent i en evolució de serveis digitals que recolzin la interoperabilitat transfronterera de solucions en suport de les administracions públiques (per exemple, identitat digital europea).

El programa de treball sobre ciberseguretat inclourà inversions en la creació d'equips, eines i infraestructures de dades avançades en matèria de ciberseguretat. Finançarà el foment i el millor ús dels coneixements i capacitats relacionats amb la ciberseguretat, promourà l'intercanvi de millors pràctiques i garantirà l'àmplia utilització de solucions de ciberseguretat d'última generació en tota l'economia europea.

A fi de contribuir al compliment dels seus objectius, el programa Europa Digital crearà una xarxa de centres europeus d'innovació digital que faciliti la realització d'assajos tecnològics i sostingui la transformació digital d'organitzacions públiques i privades de tota Europa, també la de les administracions nacional, regional o local, segons com pertocarà. Els centres europeus d'innovació digital seran un instrument important en les polítiques de la UE, i en particular la industrial i la relativa a les pimes i empreses emergents, en suport de les empreses i el sector públic durant la doble transició ecològica i digital.

Propers passos

Les primeres convocatòries per al programa Europa Digital es publicaran a la fi de novembre, i en 2022 es publicaran més convocatòries. Els programes de treball s'executaran principalment mitjançant subvencions i contractes públics. Algunes accions, com els temes de la iniciativa «Destino: la Terra», s'executaran en règim de gestió indirecta, i les organitzacions associades s'encarregaran de les gestions necessàries.

El programa Europa Digital és el primer programa de finançament de la UE centrat a portar la tecnologia digital a les empreses i els ciutadans. Amb un pressupost total previst de 7.500 milions euros (a preus corrents) al llarg de set anys, accelerarà la recuperació econòmica i configurarà la transformació digital de la societat i l'economia europees, i reportarà beneficis sobretot a les pequeño i mitges empreses. El programa Europa Digital s'executarà mitjançant programes de treball plurianuals.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Seguretat i Protecció de Dades
  • Interoperabilitat i Normalització