L'informe UNIVERSITIC, elaborat per la Comissió sectorial de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Crue Universidades Españolas, s'ha transformat en aquesta edició i s'ha proposat mesurar de manera integral els esforços de TU de les universitats, per mostrar quin és el seu grau de maduresa digital i determinar així la seva situació actual respecte del paradigma de la universitat digital, sent important puntualitzar que la informació recollida en UNIVERSITIC 2020 és prèvia a la irrupció de la pandèmia. No obstant això, la metodologia emprada identifica amb extremada exactitud el punt de sortida de les universitats espanyoles en el seu camí cap al nou paradigma d'universitat digital.
En aquesta edició de 2020, s'ha apostat pel denominat Model de Maduresa Digital per a Universitats (md4o), una eina pionera a nivell internacional i que cap altre sistema universitari està utilitzant per analitzar l'impacte de les tecnologies en els processos universitaris.
L'ocupació d'aquest model tan rigorós explica que, en diverses de les àrees analitzades, els valors obtinguts per les universitats siguin baixos i mostrin que tenen per davant un ampli marge de millora, perquè aquest és la fi: marcar en el full de ruta de les universitats espanyoles un horitzó d'alta maduresa digital, per exigent que aquest sigui.
UNIVERSITIC 2020 ofereix una imatge molt precisa de quin és la maduresa digital de les 63 universitats participants, que són el 88,7% de les universitats presencials de Crue Universitats Espanyoles i agrupen al 97% dels seus estudiants de Grau. A partir d'aquest informe, que compta amb un catàleg de bones pràctiques per incrementar la maduresa digital que les universitats poden incloure en els seus plans de millora, l'objectiu és avançar amb determinació cap al nou paradigma d'Universitat Digital.