accesskey_mod_content

Publicat l'Informe de Maduresa de Dades Obertes a Europa 2021

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

14 desembre 2021

España es posiciona en el tercer lloc del rànquing global, en l'informe de Maduresa de Dades Obertes a Europa 2021, mantenint-se així dins del grup dels Trend-Setters (creadors de tendències).

L'Informe de Maduresa de les Dades Obertes a Europa si elabora anualment pel Portal Europeu de Dades des de 2015. Aquest informe avalua el nivell de maduresa en dades obertes dels Estats Membres de la UE , juntament amb els països pertanyents a la EFTA (Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa) i el Regne Unit, la qual cosa ajuda a identificar possibles àrees de millora en facilitar la seva comparació amb altres països.

En l'edició de 2021, España es posiciona en el tercer lloc del rànquing global, mantenint-se en el grup dels Trend-Setters (creadors de tendències).

Gráfico explicado en el párrafo anterior

De les quatre dimensions analitzades, España destaca especialment en la dimensió “Impacto”, on aconsegueix la màxima puntuació.

Gráfico explicado en el texto de la noticia.

Dins d'aquesta dimensió de “Impacte” l'informe ressalta la Iniciativa Aporta, un element clau de la política de dades del govern d'España, que tiene como objetivo principal la armonización y el aprovechamiento eficiente de las sinergias entre los proyectos de datos ya en marcha. Dentro de esta iniciativa se realiza, entre otras actuaciones, un seguimiento de la actividad llevada a cabo en materia de datos abiertos en España por los diferentes niveles de la Administración.  

Quant a la dimensió “Política”, es reflecteix el model híbrid de governança de dades al nostre país, mitjançant la coordinació de les diferents iniciatives de dades a nivell ministerial i regional, a través de grups de treball sectorials, així com el caràcter proactiu davant les sol·licituds d'organitzacions estretament vinculades a la ciutadania, com l'associació d'empreses infomediarias (ASSETGI).

En la dimensió “Portal”, l'informe subratlla l'exemple d'España quant a la seva transparència, oferint informació detallada  i organitzada per categories, sobre les sol·licituds rebudes, el seu estat i resposta a les mateixes. Així mateix, s'enumeren altres característiques rellevants, com la utilització d'eines avançades per mesurar la usabilitat de la web, l'impacte social, o la verificació de la qualitat dels conjunts de dades, d'acord amb els estàndards de qualitat establerts en la “Norma Tècnica d'Interoperabilitat per a la reutilització de recursos d'informació".

Gráfico dimensiones explicado en el texto de la noticia

  • Secretaria General de Administracion Digital i Observatori d'Administracion Electronica