España va entrar a formar part de l'Aliança per al Govern Obert (Open Government Partnership, O.G.P. en les seves sigles en anglès) a l'abril de 2011. Des de llavors, s'han executat dos plans d'acció, el segon dels quals va finalitzar en 2016.
La situació política de govern en funcions, des de desembre de 2015 fins a novembre 2016 (constitució del nou Govern), va impulsar a España a sol·licitar a l'OGP passar a formar part dels països que desenvolupen els seus plans d'acció en els cicles biennals d'anys imparells, en lloc de fer-ho en els anys paris com ho venia fent fins ara, tal com es detalla en la carta enviada a l'OGP i amb l'acceptació del canvi en el seu carta de resposta de l'OGP .
Correspon, per tant, ara desenvolupar l'III Pla de Govern Obert per al període 2017-2019. Per garantir que aquest Pla tingui un enfocament plural, és indispensable comptar amb la participació de les diferents Administracions Públiques (Administració General de l'Estat, Autonòmica i Local) i de la Societat Civil, maximitzant la col·laboració i el debat en la seva concepció i desenvolupament. En aquest sentit, ja el Mecanisme de Revisió Independent (M.R.I.), en avaluar l'II Pla d'Acció, va recomanar la creació d'un fòrum intergovernamental amb els actors esmentats.
El procés de desenvolupament de l'III Pla de Govern Obert comprèn una sèrie d'activitats que s'engloben en 3 fases:
- Fase I preparatòria ( Accés al document de Preparació a l'III Pla )
- Fase II d'aprovació del Pla i de constitució d'un Fòrum Multisectorial
- Fase III d'execució i avaluació de l'III Pla
Totes aquestes fases estan detallades a la web de l'III Pla de Govern Obert allotjada al Portal de la Transparència a més de les aportacions amb les quals aquest Pla ha anat conformant-se.