Els negociadors del Parlament Europeu, el Consell i la Comissió van aprovar el 3 de maig les primeres normes a nivell de la UE per augmentar l'accessibilitat dels llocs web i les aplicacions mòbils dels organismes del sector públic, especialment per a les persones cegues, sordes o amb dificultats auditives.
Internet s'ha convertit en un mitjà essencial per accedir o permetre l'accés a informació i serveis. Per això, és més necessari que mai garantir que tothom pugui comprendre i manejar llocs web i aplicacions mòbils, així com interactuar adequadament amb els mateixos.
En la UE existeixen uns vuitanta milions de persones amb algun tipus de discapacitat. A mesura que envelleixi la seva població, la xifra augmentarà fins a aconseguir els 120 milions en 2020. Cal establir un enfocament comú que garanteixi l'accessibilitat a la xarxa, la qual cosa contribuiria a la consecució d'una societat digital integradora i al desplegament dels efectes benèfics del Mercat únic digital en benefici de tots els ciutadans europeus.
La Directiva cobrirà tots els llocs web i aplicacions mòbils del sector públic, des dels de les administracions, tribunals i serveis de policia als dels hospitals, universitats i biblioteques públiques, i farà que siguin accessibles a tots els ciutadans, en particular als cecs, els sords o les persones amb dificultats auditives, visuals o funcionals.
El text acordat de la Directiva:
- Cobreix tots els llocs web, els seus continguts i les aplicacions mòbils dels organismes del sector públic, amb un escàs nombre d'excepcions (com els organismes de radiodifusió i el streaming en viu).
- També cobreix les extranets i intranets que es puliquen o es renovin substancialment després de l'entrada en vigor de la directiva.
- S'exclouen alguns tipus de continguts antics (documents ofimàtics, multimèdia,arxius) sempre que no es necessitin actualment en procediments administratius. A més contempla un mecanisme de sol·licitud sota demanda en cas de continguts no accessibles.
- Estableix un mecanisme de feedback para notificar problemas existentes pudiendo escalarlo en caso de no ser atendido.
- Requereix un seguiment i una presentació d'informes per part dels Estats membres sobre l'accessibilitat d'aquests llocs web i aplicacions mòbils. Els informes han de presentar-se a la Comissió i ser objecte de publicació.
- Exigeix als estats membres la designació dels organismes encarregats de defensar el compliment d'aquesta directiva i realitzar les tasques de monitoratge i reporti.
- Referencia les normes tècniques d'aplicació en línia amb UNE-EN 301 549. En entorn web això es tradueix en WCAG 2.0 (o el seu equivalent en àmbit espanyol UNEIX 139803:2012). Aquestes normes serà necessari complementar-les amb unes CTS (common technical specifications) per cobrir al complet el camp de les aplicacions mòbils.