Recentment, es va publicar l'estudi ' High-value datasets: Cross-country findability and comparability of metada ', que destaca la necessitat crítica de millorar la capacitat de cerca i l'accessibilitat a les metadades dels conjunts de dades d'alt valor (HVD) en els Estats membres de la Unió Europea. L'estudi, realitzat entre abril i maig de 2024, abans de el Reglament d'Execució de la Comissió en vigor des de juny de 2024, avalua la disponibilitat i usabilitat de 24 conjunts de dades de Dinamarca, Estònia, Letònia i Finlàndia. Se centra en sis categories temàtiques: geoespacial, observació de la terra i medi ambient, meteorologia, estadístiques, empreses i propietat d'empreses, i mobilitat.
L'estudi revela que, si bé la majoria dels HVD són generalment accessibles, existeixen inconsistències significatives en la claredat de les metadades i el llenguatge. Per exemple, 6 dels 24 conjunts de dades es van publicar solament en l'idioma nacional, la qual cosa va dificultar la traducció per als usuaris internacionals. A més, vuit dels conjunts de dades mancaven de referències a les regulacions rellevants, la qual cosa complicava els esforços per verificar el compliment. Malgrat aquests desafiaments, l'estudi va trobar que 20 dels 24 conjunts de dades estaven fàcilment disponibles.
Per abordar aquestes qüestions, en l'informe es recomanen diverses mesures als Estats Membres. Aquests inclouen fer referència a la regulació en les metadades, utilitzar títols de conjunts de dades estandarditzades, enriquir les metadades amb descripcions detallades i complir amb les directrius de DCAT-AP per a metadades estructurades. L'aplicació d'aquestes recomanacions milloraria significativament la capacitat de localització i usabilitat dels HVD, facilitant un millor intercanvi i reutilització de dades en tota la UE. A més, l'informe conté una secció sobre l'experiència de l'usuari amb la cerca d'HVD en la nostra plataforma data.europa.eu .
En conclusión, el estudio hace hincapié en la necesidad de un enfoque armonizado para la estandarización de los metadatos y el etiquetado de los conjuntos de datos. Al adoptar las prácticas recomendadas, los Estados miembros pueden mejorar la accesibilidad y la interoperabilidad de los conjuntos de datos de alto valor, apoyando en última instancia la transparencia y la innovación en diversos sectores.