accesskey_mod_content

El Consell de la UE adopta un marc jurídic sobre una cartera digital segura/segura i fiable

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

27 març 2024

El Consell ha adoptat avui un nou marc per a una identitat digital europea (ID electrònica) perquè els ciutadans puguin acreditar la seva identitat i compartir documents electrònics des dels seus billeteras digitals utilitzant els seus telèfons mòbils.. 

El reglament revisat constitueix un clar canvi de paradigma per a la identitat digital a Europa. El seu objectiu és garantir que les persones i les empreses de tota Europa tinguin accés universal a una identificació i autenticació electròniques segures/segures i fiables.

Según la nueva ley, los estados miembros ofrecerán a los ciudadanos y empresas billeteras digitales que podrán vincular sus identidades digitales nacionales con pruebas de otros atributos personales (por ejemplo, permiso de conducir, calificaciones, cuenta bancaria). Los ciudadanos podrán acreditar la seva identitat i compartir documents electrònics des dels seus billeteras digitals de forma senzilla, utilitzant els seus telèfons mòbils.

Les noves carteres europees d'identitat digital (EDIW) permetran a tots els ciutadans accedir a serveis en línia amb la seva identificació digital nacional, que serà reconeguda en tota la UE , sin tener que utilizar métodos de identificación privados ni compartir datos personales innecesariamente. El control del usuario garantiza que solo se compartirá la información que deba compartirse.

Elements principals del reglament revisat

Los colegisladores mantuvieron el impulso general de la propuesta de la Comisión de un marco mejorado que mejorará la eficàcia y ampliará los beneficios de una identidad digital segura y conveniente al sector privado y al uso móvil. Los debates interinstitucionales fortalecieron la legislación en varias áreas que son importantes para los ciudadanos. La billetera contendrá un panel de control de todas las transacciones accesibles para su titular tanto en línea como fuera de línea, ofrecerá la posibilidad de informar posibles violacions de la protecció de dades i permetrà la interacció entre billeteras. A més, els ciutadans podran incorporar la billetera als sistemes nacionals d'identificació electrònica existents i beneficiar-se de signatures electròniques gratuïtes per a ús no professional. Els principals elements de la llei revisada es poden resumir de la següent manera:

  • Per 2026, cada estat membre ha de posar a la disposició dels seus ciutadans una billetera d'identitat digital i acceptar EDIW d'altres estats membres d'acord amb el reglament revisat.
  • S'han inclòs suficients salvaguardias per evitar la discriminació contra qualsevol que opti per no utilitzar la billetera, la qual cosa sempre serà voluntari.
  • El model de negoci de la billetera : la emisión, uso y revocación serán gratuitos para todas las personas físicas.
  • la validació de la certificación electrónica de atributos: los estados miembros deben proporcionar mecanismos de validación gratuitos solo para verificar la autenticidad y validez de la billetera y de la identidad de las partes que confían
  • El codi de les carteres: els components del programari de l'aplicació seran de codi obert, però els Estats membres tindran marge de maniobra perquè, per raons justificades, no sigui necessari revelar components específics diferents dels instal·lats en els dispositius dels usuaris.
  • S'ha garantit la coherència entre la billetera com a forma d'identificació electrònica i l'esquema sota el qual s'emet.

Finalment, la llei revisada aclareix l'abast dels certificats qualificats d'autenticació de llocs web (QWAC), que garanteixen que els usuaris puguin verificar qui està darrere d'un lloc web, preservant al mateix temps les regles i estàndards de seguretat actuals ben establerts de la indústria.

Propers passos

El reglament revisat es publicarà en el Diari Oficial de la UE en les properes setmanes i entrarà en vigor 20 dies després de la seva publicació. El reglament s'implementarà completament en 2026.

Fons

Al juny de 2021, la Comissió va proposar un marc per a una identitat digital europea que estaria disponible per a tots els ciutadans, residents i empreses de la UE a través d'una billetera d'identitat digital europea. El nou marc modifica el reglament de 2014 sobre identificació electrònica i serveis de confiança per a transaccions electròniques al mercat interior (reglament eIDAS), que va asseure les bases per accedir de forma segura/segura als serveis públics i realitzar transaccions en línia i a través de fronteres en la UE.

El reglament exigeix que els estats membres emetin una billetera digital sota un esquema d'identificació electrònica notificat, basat en estàndards tècnics comuns, després d'una certificació obligatòria. Per establir l'arquitectura tècnica necessària, accelerar la implementació del reglament revisat, proporcionar directrius als estats membres i evitar la fragmentació, la proposta anava acompanyada d'una recomanació per al desenvolupament d'una caixa d'eines de la Unió que defineixi les especificacions tècniques de la cartera. Després de negociacions interinstitucionals («diàlegs tripartits»), els dos colegisladores van aconseguir aconseguir un acord provisional inicial sobre els elements clau de l'expedient el 29 de juny de 2023, que va finalitzar el 8 de novembre de 2023. Romana Jerković (S&D, HR) va ser la Ponent del Parlament Europeu per a aquest expedient.

Enllaços d'interès

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Identitat i Signatura electrònica