Organitzada per la Presidència espanyola del Consell Europeu i la Comissió Europea, i entorn de/entorn del tema “Europa interoperable en l'era de la Intel·ligència Artificial”, se celebra el proper 18 d'octubre a Madrid la Conferència Anual d'Interoperabilitat Semàntica de la Comissió Europea 2023.
En aquesta edició es tractarà sobre el paper de la interoperabilitat semàntica i la Intel·ligència Artificial per a la transformació digital dels serveis públics a Europa i presentarà casos d'ús concrets i històries d'èxit sobre com la interoperabilitat del sector públic i la IA poden beneficiar-se mútuament.
El desenvolupament de la IA continua el seu viatge a través d'un territori inexplorado, amb noves aplicacions innovadores molt a la vora. La generació actual de tècniques d'aprenentatge automàtic permet automatitzar certes tasques per fer que les dades siguin més significatius semànticament tant per als humans com per a les màquines. Al mateix temps, la semàntica també pot ser un trampolí cap a una IA més precisa i ètica. No obstant això, invertir en semàntica sempre ha estat un obstacle a causa del nivell d'intervenció experta i les tecnologies de nínxol. La conferència demostrarà com tots dos camps poden aprofitar-se mútuament i poden aplicar-se conjuntament per fomentar la interoperabilitat del sector públic.
Durant la conferència del 18 d'octubre i els tallers previs del dia anterior, 17 d'octubre, es desenvoluparan nombrosos tallers de debat sobre models semàntics, models de llenguatge que faciliten la interoperabilitat o el disseny de polítiques públiques mitjançant la Intel·ligència Artificial. Altres sessions giraran entorn de/entorn dels espais de dades, la governança digital i la garantia de qualitat de les dades, així com els propers desafiaments relacionats amb la IA generativa i de propòsit general, la llei com a codi i molts uns altres. A més, s'informarà sobre l'estat actual de la proposta de la Comissió de la Llei Europea Interoperable.
La Conferència serà inaugurada per la directora general de DG-DIGIT, Verónica Gaffey, i Juan Jesús Torres Carbonell, Secretari General d'Administració Digital. La sessió de clausura serà a càrrec de Mario Campolargo, secretari d'estat de Digitalització i Modernització Administrativa de Portugal, i de la vice-presidenta primera del Govern d'Espanya i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformación Digital, Nadia Calviño.
La Conferència tindrà lloc a l'Hotel Riu Plaza d'Espanya (carrer Gran Via, 84). L'assistència presencial ja està completa, però encara és possible el registre per a l'assistència online a l'esdeveniment.
L'edició de l'any passat va atreure a més de 1000 professionals de 60 països dins i fora de la Unió Europea. Més de 370 participants dels sectors públic, privat i acadèmic van assistir a la conferència a Brussel·les i gairebé 880 espectadors van seguir SEMIC22 en línia.