accesskey_mod_content

La Iniciativa RETECH afegeix la IA al seu projecte

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

29 març 2023

Als projectes englobats en RETECH-CIBER (Xarxes Territorials d'Especialització Tecnològica) se li sumen 13 projectes més dins del que s'ha donat a conèixer com RETECH-IA, en col·laboració amb les Comunitats Autònomes.

El Consejo de Ministros ha aprobado este martes un acuerdo, a propuesta del Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital, por el que se autoriza el reparto de 258,8 millones de euros para la puesta en marcha de 13 proyectos emblemáticos de transformación digital impulsados por todas las Comunidades Autónomas dentro del Programa de redes territoriales de especialización tecnológica (RETECH), dotado con una inversión total de unos 500 millones de euros del Estado y las regiones.

La vicepresidenta primera y ministra de Asuntos Económicos y Transformación Digital, Nadia Calviño, ha destacado en la rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros que la puesta en marcha de los 13 proyectos de la iniciativa RETECH “contribuirán a mantener la senda positiva en el mercado de trabajo de sectores de alto valor añadido”.

La  iniciativa  iniciativa RETECH , que s'enquadra en la  Agenda Espanya Digital 2026 , articula diversos projectes regionals orientats a la transformació i especialització digital, assegurant la coordinació i la cogobernanza per impulsar projectes de caràcter transregional orientats a l'especialització regional.

La meta del proyecto es conseguir un gran impacto económico y social mediante la implicación de pymes, empresas y grandes corporaciones del sector tecnológico, startups, tercer sector, entidades locales y otros agentes institucionales.

Aquesta iniciativa, que neix de la cogobernanza, dona resposta a les propostes de projectes realitzades per les Comunitats Autònomes en els últims mesos, per impulsar línies d'actuació en matèria d'Inteligencia Artificial i altres tecnologies digitals habilitadores aplicades a les indústries, bessons digitals, salut digital, FashionTech, GreenTech, Ciberseguridad, xarxes d'emprenedoria digital, tecnologia amb impacte social i RuralTech. 

Se trata, por tanto, de una iniciativa emblemática que permite apoyar proyectos estratégicos fomentando el intercambio de conocimiento y multiplicando las oportunidades de cada región, a través de redes nacionales que permitan maximizar el equilibrio territorial y la cohesión social. 

Cogobernanza amb les CCAA

L'acord aprovat pel Consell de Ministres recull l'autorització del criteri de repartiment per a la distribució de 258,8 milions d'euros d'aportació de l'Estat amb càrrec als fons europeus Next Generation EU del Pla de Recuperació als quals se sumen altres 87 milions d'euros aportats per les comunitats Autònomes. En total 345,8 milions d'euros a distribuir.

A aquesta xifra se li afegeixen els  149 milions d'euros (110 milions de l'Estat i 39 milions de les Comunitats Autònomes) dirigits al desenvolupament de l'ecosistema de ciberseguretat  (capacitats, indústria R+D+i i talent), a través de la col·laboració de l'Institut Nacional de Ciberseguretat d'Espanya (INCIBE) i 15 Comunitats Autònomes, anunciats divendres passat en León per la secretària d'Estat de digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, i aprovats a través de diferents convenis. La iniciativa RETECH aconsegueix, per tant, els 500 milions d'euros.

La aportación del Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital al presupuesto total del  projecte RETECH  serà amb càrrec als fons europeus Next Generation del Pla de Recuperació, mentre que les Comunitats Autònomes, hauran d'aportar un mínim de 25% de finançament complementari.

Després de l'aprovació de l'autorització del criteri de repartiment dels 258,8 milions d'euros per part del Consell de Ministres, pròximament se celebrarà una Conferència Sectorial de Transformació Digital en la qual es donarà llum verda als projectes a finançar, així com la distribució pressupostària de cadascun dels mateixos.

Els projectes seleccionats s'han definit a partir de les propostes rebudes en la invitació a través de múltiples reunions celebrades amb les Comunitats Autònomes en els últims mesos. El traspàs dels fons a les regions es realitzarà a través d'una resolució de transferència des de la Secretaria d'Estat d'acord a l'article 86 de la Llei General Pressupostària. 

Els diferents àmbits d'actuació de la iniciativa RETECH estan directament vinculats amb els diferents components del Pla de Recuperació, per la qual cosa els projectes que s'integren contribuiran al compliment amb les fites, objectius i condicions de diversos components referits a Política Industrial (Component 12); l'Impuls a la PIME (13); Pla de Modernització i Competitivitat del Sector Turístic (14) i a l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial (16).

Tretze projectes emblemàtics de totes les Comunitats Autònomes

En detalle, con el reparto autorizado de 258,8 millones de euros se podrá financiar un total de 13 proyectos de la iniciativa RETECH con la participación de las 17 Comunidades Autónomas y la Ciudad Autónoma de Ceuta. Los proyectos seleccionados son los siguientes: 

  1. Spain Living Lab (Missió IA). Crearà un ecosistema d'innovació obert per desenvolupar Intel·ligència Artificial en el sector turístic. (Coordina Canàries i participen Balears, Andalusia, Aragó, Navarra, Astúries i Castella-la Manxa). Pressupost total de 43,9 milions d'euros.

  2. Cadena de Valor en Intel·ligència Artificial. Foment de l'ús de la intel·ligència artificial i la tecnologia de la dada en el teixit empresarial industrial. (Coordina País Basc i participen la Comunitat de Madrid i Galícia). Pressupost total de 55,6 milions d'euros.

  3. Xarxa Territorial d'Hubs d'Intel·ligència Artificial (Cadena de Valor). Creació d'una xarxa de generació de talent empresarial dedicat a l'àmbit de la Intel·ligència Artificial, mitjançant formació i nous programes i itineraris educatius per desenvolupar productes, serveis i eines que ofereix la Intel·ligència Artificial. (Coordina Catalunya i participen Comunitat Valenciana i Balears). Pressupost total de 38,7 milions d'euros.

  4. TechFabLab (Xarxes d'Emprenedoria). Proporcionarà oportunitats d'assessorament i formació en empreses, identificació i potenciació d'iniciatives d'origen local de la mà de les majors empreses de cada regió. (Coordina La Rioja i participen Aragó, Navarra, Cantàbria, Comunitat Valenciana i Catalunya). Pressupost total de 42 milions d'euros.

  5. Plataforma Agroalimentària en Xarxa. Creació d'una plataforma transversal d'Intel·ligència Artificial aplicada al sector agroalimentari per accelerar el procés de transformació digital en el sector. S'establirà un sistema interregional de negociació, comercialització i transparència dels productes alimentaris i una recopilació exhaustiva de dades en el procés productiu, de comercialització i consum. (Coordina Castella-la Manxa i participen Castella i León, Extremadura i La Rioja). Pressupost total de 27 milions d'euros.

  6. Infraestructura per a Xarxa Espanyola de Blockchain. Construcció d'una xarxa tecnològica d'àmbit nacional basada a la tecnologia Blockchain, alineada amb la infraestructura europea en aquest àmbit. (Coordina la Comunitat de Madrid i participen Astúries i Canàries). Pressupost total de 18 milions d'euros.

  7. Acceleració d'ecosistemes d'emprenedoria i innovació basats en Bessons Digitals. Desenvoluparà recreacions virtuals basades al territori, per fer prediccions i simulacions, millorar la prestació i gestió dels serveis públics. (Coordina La Rioja i participen Castella-la Manxa, Extremadura, Galícia i Navarra). Pressupost total de 23,7 milions d'euros.

  8. Projecto Pla de Digitalització i Intel·ligència Artificial del Patrimoni Prehistòric de Cantàbria i Astúries. Combinació de tecnologies de digitalització i eines d'intel·ligència artificial per a l'optimització de la gestió del patrimoni prehistòric a Espanya, abastant la recerca, conservació i difusió. (Coordina Cantàbria i participa Astúries). Pressupost total de 12,9 milions d'euros.

  9. Xarxes d'Emprenedoria Digital. Desenvolupament i especialització del sector TIC en l'emprenedoria digital per a l'aparició de solucions disruptives i innovadores amb capacitat tractora a cada territori. (Coordina Andalusia i participen Madrid i Ceuta). Pressupost total de 23,6 milions d'euros.

  10. Salud Digital Inteligente. Acceleració de la transformació digital en l'àmbit de la robòtica assistencial per conformar un espai de dades que permeti dissenyar millors productes i serveis per les empreses del sector de la salut amb la finalitat d'aconseguir medicina personalitzada per a cada pacient. (Coordina Múrcia). Pressupost total de 8 milions d'euros.

  11. RETECHFOR. Xarxa Tecnològica i territorial per dotar al sector forestal de dades, el monitoreo forestal i reducció de desastres ambientals com a palanques per al desenvolupament de la Bioeconomía Forestal, mitjançant el desenvolupament de serveis i productes per millorar la coordinació dels agents i la presa de decisions en prevenció, extinció i plans de restauració de desastres naturals. (Coordina Castella i León i participa Canàries). Pressupost total de 28,4 milions d'euros.

  12. Knowledge Heritage Network.  Actuaciones innovadores a nivell tecnològic relatives al patrimoni cultural mitjançant el desenvolupament d'una plataforma de captació de dades i interpretació, la creació o potenciació d'una xarxa de laboratoris intel·ligents de patrimoni cultural. (Coordina Castella i León i participen Aragó i Galícia). Pressupost de 15,9 milions d'euros.

  13. Ecosistema emprenedor per a un territori rural i marí intel·ligent (TriRuralTech). Engegada d'una xarxa d'excel·lència per al foment de l'emprenedoria en el mitjà rural, amb un espai regional de dades rurals, una plataforma d'intel·ligència Big Data connectada a les plataformes locals i comarcals de gestió de serveis digitals. (Coordina Extremadura i participen Illes Balears, Cantàbria i Múrcia). Pressupost total de 7,6 milions d'euros.

RETECH CIBER

Aquests 13 projectes se sumen ara com ara als  tres nodes de RETECH – CIBER ja anunciats que mobilitzaran 149 milions d'euros en inversions  (110 milions de fons europeus de l'Estat i 39 milions de les Comunitats Autònomes), amb la participació de 15 regions:

  1. Node 1. Centrat en mobilitat, aeroespacial, indústria intel·ligent, energia, salut i Smart cities. Incorpora noves infraestructures, equipaments i recursos per permetre la seva especialització i facilitar la permeabilitat de la ciberseguretat a altres sectors clau. (Coordina Castella i León i participen Andalusia, Madrid i País Basc). Pressupost de 63,3 milions d'euros.

  2. Node 2. Iniciatives estratègiques en ciències de la salut, Smart transportions i indústria connectada. (Coordina Catalunya i participen Comunitat Valenciana i Galícia). Pressupost de 57,6 milions d'euros.​

  3. Node 3. Iniciatives per enfortir capacitats de les pimes i els autònoms en matèria de ciberseguretat. Inclou projectes de mobilitat, alimentació, energia verda i turisme. (Coordina Navarra i participen Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, Múrcia, Canàries i Illes Balears). Pressupostos de 27,9 milions d'euros.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Cooperació interadministrativa
  • Intel·ligència Artificial i Blockchain