accesskey_mod_content

Declaració europea sobre els drets i principis digitals

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

15 novembre 2022

Declaració interinstitucional sobre els drets i principis digitals per a la dècada digital: els Estats membres, el Parlament i la Comissió finalitzen les negociacions sobre els valors de la UE al món digital.

Els Estats membres, el Parlament Europeu i la Comissió han negociat la Declaració europea sobre els drets i principis digitals per a la dècada digital. Amb ella es pretén promoure els valors europeus en el marc de la transformació digital, donant preeminència a les persones i de manera que la tecnologia digital beneficiï a totes elles, a les empreses i a la societat en el seu conjunt.

La via de la UE per a la transformació digital de les nostres societats i la nostra economia abasta una sobirania digital d'índole oberta, el respecte dels drets fonamentals, l'Estat de Dret i la democràcia, la integració, l'accessibilitat, la igualtat, la sostenibilitat i el respecte dels drets i aspiracions de totes les persones.

El text recorda tots els drets pertinents en el context de la transformació digital i ha de servir de referència a les empreses i altres interessats que elaborin i implantin noves tecnologies. La Declaració deu així mateix guiar als responsables de les polítiques quan reflexionin sobre la seva concepció de la transformació digital: situar a les persones al centre de la transformació digital, recolzar la solidaritat i la integració, garantir la connectivitat, l'educació, la formació i les capacitats digitals, així com l'accés als serveis digitals en línia. La declaració posa l'accent en la importància de la llibertat d'elecció en la interacció amb els algorismes i els sistemes d'intel·ligència artificial, així com en un entorn digital equitatiu. També fa una crida per augmentar la seguretat i la protecció en l'entorn digital, en particular per als nens i els joves. Els Estats membres, el Parlament i la Comissió també es comprometen a recolzar l'elaboració i l'ús de tecnologies sostenibles.

Següents etapes

El resultat de les negociacions aconseguit avui està subjecte a l'aprovació del Consell, el Parlament Europeu i la Comissió. Per part del Consell, la Presidència txeca té la intenció de presentar l'acord als representants dels Estats membres (Coreper) al més aviat possible, la qual cosa permetrà que ho signin les tres institucions cosignatarias durant el Consell Europeu de desembre.

Context

En la comunicació de la Comissió titulada «Brúixola Digital 2030: l'enfocament d'Europa per al Decenni Digital», de 9 de març de 2021, es presentava la filosofia d'una Europa transformada digitalment d'aquí a 2030, en el respecte dels valors europeus. L'aspiració de la UE és ser digitalment sobirana en un món obert i interconnectat, reunint a ciutadans emancipats i a empreses innovadores en una societat digital centrada en l'ésser humà, integradora, pròspera i sostenible.

A la seva Declaració de 25 de març de 2021, els membres del Consell Europeu recalcaven la importància de la transformació digital per al creixement, la prosperitat, la seguretat i la competitivitat de la Unió, així com per al benestar de les nostres societats. Consideraven així mateix la comunicació sobre la Brúixola Digital com un important pas cap al disseny del desenvolupament digital d'Europa per a la propera dècada i convidaven a la Comissió a utilitzar tots els instruments disponibles en matèria de política industrial, comercial i de competència. A la llum d'aquestes aspiracions i reptes, el 26 de gener de 2022 la Comissió va proposar una Declaració europea sobre els drets i principis digitals per a la dècada digital, com a continuació a la seva Comunicació de 9 de març de 2021.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Ciutadà
  • Serveis electrònics