accesskey_mod_content

Primer informe de progrés sobre la implementació de la Declaració de Berlín

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

11 maig 2022

La Comissió Europea publica el primer informe de progrés sobre la Declaració de Berlín sobre la societat digital i el govern digital basat en valors.

La Declaració de Berlín va ser signada el 8 de desembre de 2020 per tots els Estats membres de la Unió Europea. El document es basa en els compromisos polítics de la Declaració de Tallin(Obre en nova finestra) sobre administració electrònica i porta els principis de centralitat de l'usuari que es van formular un pas més enllà en enfortir el paper pioner de les administracions públiques en la transformació digital basada en valors.

Aquest informe de progrés(Obre en nova finestra) , publicat per la Comissió Europea (en associació amb França i Alemanya) en el context de la Presidència francesa del Consell de la UE(Obre en nova finestra) , proporciona una visió general dels resultats i mesures adoptades pels Estats membres durant el primer any d'implementació del compromís assumit a la Declaració. Inclou una descripció de la metodologia i els indicadors clau d'acompliment utilitzats per dur a terme les activitats de seguiment.

A més, ofereix una descripció general dels resultats de cada país en cadascuna de les 22 mesures normatives que conté la Declaració, així com una descripció general de les bones pràctiques en la implementació d'aquestes mesures polítiques.

Resultats d'Espanya

Aquest primer informe reflecteix que Espanya se situa en 6 de les 7 àrees analitzades per sobre de la mitjana europea en el nivell d'implementació de les seves mesures, destacant especialment a l'àrea de promoció de drets fonamentals i valors democràtics en l'esfera digital (amb un 96% de compliment) i en la d'enfortiment de la sobirania i interoperabilitat de l'Europa digital (amb un 97% de compliment).

Així mateix, l'informe posa de manifest dues bones pràctiques dutes a terme per Espanya. Una té a veure amb la promoció responsable i legalment compatible de la reutilització de dades i del principi de “solament una vegada” en línia amb la Declaració de Tallín i el foment de nous conceptes com la gestió de dades personals basada en el consentiment de l'usuari, pel que destaca la Plataforma d'Intermediació de Dades (PID) com a punt de connexió amb el sistema tècnic regulat pel Reglament (UE) nº 2018/1724, del Parlament Europeu i del Consell, per a l'intercanvi automàtic de dades o documents a nivell europeu. Un altre exemple de bona pràctica espanyola que destaca l'informe és la relacionada amb l'establiment d'estàndards comuns, arquitectures modulars i l'ús de programari de codi obert en el desplegament de solucions digitals transfrontereres, per la qual posa en relleu el RD 4/2010 que estipula l'ús d'arquitectures modulars i multiplataforma que facilitin compartir, reutilitzar i col·laborar, citant ACCEDEIXI com a exemple de plataforma modular.

Informe complet(Obre en nova finestra)

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Serveis electrònics
  • Accessibilitat