accesskey_mod_content

El Govern crea l'Observatori Global de l'Español per maximitzar el valor de les llengües oficials en el procés de transformació digital

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

08 juny 2022

Entre les seves activitats estan analitzar la situació de l'espanyol i de les llengües cooficials al món (en particular en la nova economia digital) i desenvolupar estudis amb propostes amb l'objectiu de fer de la llengua un element tractor del creixement econòmic. 

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, a proposta del Ministeri d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació i del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, la creació de l'Observatori Global de l'Español, un centre d'anàlisi i prospectiva que identificarà els projectes amb més impacte per maximitzar el valor de les nostres llengües en el procés de transformació digital que està impulsant el Govern a través del Pla de Recuperació.

Es tracta de la segona iniciativa que s'engega amb el Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (PERTE) de la Nova Economia de la Llengua, després de l'impuls a la creació de corpus lingüístics amplis per a la Intel·ligència Artificial, juntament amb la Real Acadèmia Espanyola i el Centre Nacional de Supercomputación.

L'Observatori Global de l'Español serà presidit pel ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació i estarà format per representants dels ministeris d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Educació i Formació Professional, Cultura i Esport, Ciència i Innovació, a més del Govern de la Rioja, regió en la qual se situarà la seva seu.

L'Observatori dependrà de l'Institut Cervantes, i el seu director presidirà la Comissió executiva permanent. Sota el seu lideratge, l'Observatori s'ocuparà de:

  1. Analitzar la situació de l'espanyol i de les llengües cooficials al món, en particular en la nova economia digital.
  2. Fomentar el coneixement i prestigi de la llengua i les cultures hispàniques.
  3. Coordinar l'actuació dels observatoris de l'espanyol situats en diferents països.
  4. Desenvolupar estudis i fer propostes de gran valor per fer de la llengua un element tractor del creixement econòmic.

El PERTE Nova Economia de la Llengua, en el qual s'emmarca l'Observatori Global de l'Español, té com a objectiu impulsar tota la cadena de valor de l'economia del coneixement i de la intel·ligència artificial, que estan al centre de la transformació digital. Compta amb un pressupost d'1.100 milions d'euros d'inversió pública, dels quals almenys 30 milions es destinaran en exclusiva a recolzar projectes en llengües cooficials.

Amb aquest projecte, el Govern reforça la seva aposta per situar a Espanya com un agent dinàmic i referent de l'espanyol a nivell mundial, generand​o beneficis per a tota la comunitat hispanoparlant.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Serveis electrònics